Bodemvissen of vallend mes?

Gisteren zagen we een soort sell-off. In de loop van de dag daalde de AEX  meer dan 3,5 %. Is dit het startschot voor een versnelling van de daling of is er een mogelijkheid dat de markten de komende dagen een herstel inzetten?

Sinds de  top op 358 in april bedraagt de daling voor de AEX op dit moment ruim  15 %.  Hiermee is ongeveer 35% van de voorgaande stijging ( 194-358) gecorrigeerd.  In  een  krachtige markt kan deze correctie voldoende zijn om weer een nieuwe stijging in te zetten. In theorie kan de bodem van gisteren de bodem zijn van de hele correctie.  Voordat u nu enthousiast aandelen gaat kopen eerst een aantal punten.

De trend

Trendmatig is het beeld van de belangrijkste indices niet goed, lagere toppen en lagere bodems. Op basis van de trend moeten we wachten op een stijging boven 340 punten in de AEX voordat we weer met een frisse blik naar boven mogen kijken.

De tijd

De stijging (maart 2009- april 2010) duurde 60 weken. De daling heeft slechts 4 weken in beslag genomen, dit is ongebruikelijk kort om als een volledige correctie dienst te doen.  In krachtige trends zien we wel eens een korte felle reactie maar in de meeste gevallen heeft de tijd die een correctie in beslag neemt een relatie met de stijgingstijd. In de huidige situatie zou je rekening moeten houden met 14 tot 22 weken correctietijd.

TA AEX 26-05-2010
TA AEX 26-05-2010

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Elliott Wave

De daling heeft in termen van het EWP de vorm van een ABC.  De daling vanaf 340, de C is een 5 beweging en kan compleet zijn. De lengte van C is 76% van de lengte van A, een niet ongebruikelijke relatie. Indien we vanaf de top een afgeronde ABC correctie hebben dan is een herstel over de daling 358-301 te verwachten.  Dit herstel op de daling kan voor de AEX een stijging inhouden tot 323 mogelijk 336. Er is echter een maar. In het geval de C golf zich gaat ontwikkelen als een volwassen beweging dan is de daling 340 tot 301 slechts de eerste beweging in een serie van drie dalingsbewegingen. In dat geval is een herstel tot 316-320 voldoende om weer een nieuwe daling in te zetten.  Dit scenario is het best te karakteriseren als het  vallende mes waarbij de AEX in een vrije val kan raken tot ongeveer 250 punten.

TA AEX 26-05-2010 grafiek 2
TA AEX 26-05-2010 grafiek 2

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Conclusie

De trend is dalend, de tijd die de daling 358-301 in beslag heeft genomen is te beperkt om als volledige correctie te dienen, de kansen  op een herstel de komen dagen neemt toe.  Hoe kunnen we hier mee omgaan? Neem vandaag afscheid van de short positie en wacht af.  De vorm en de omvang van het herstel de komende dagen zal ons meer inzicht geven wat we voor de komende weken mogen verwachten.  Indien er de komende dagen sprake is van een beperkte stijging tot maximaal 320 in de AEX en de markt vervolgens een krachtige daling in zet dan is het advies om weer short posities in te nemen. Weet de AEX boven 320 te komen dan is het advies om in het gebied 330-336 weer een short positie op te bouwen. Leuker kan ik het op dit moment niet maken.

Positie

Vandaag short positie sluiten.

Gratis e-mail alert

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in deze tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail-alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met deze LINK.

Forum

Ook een mening over de AEX en beurzen? Spreek erover mee op ons FORUM, kom er snel een kijkje nemen. En, laat er uw visie ook achter wat ieder op prijs stelt. U kunt ook vragen stellen aan medeforumleden en daarvan leren. Inloggen op ons FORUM kan via deze link ….

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Jan Groothaar
jangroothaar@dekritischebelegger.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.