Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Beurs omlaag en goud omhoog

Vrijdag sloot de beurs flink lager. De stemming werd gedrukt door de teleurstellende banengroei in de Verenigde Staten. Diezelfde cijfers zorgde voor een herstel van de goud-en zilverprijs. Wordt dit de trend in april? Uit cijfers van de Amerikaanse overheid bleek vrijdag dat er vorige maand slechts 88.000 banen bij zijn gekomen in de Amerikaanse economie. Economen rekenden in doorsnee op 190.000 nieuwe banen. De Amerikaanse werkloosheid zakte vorige maand wel licht, tot 7,6 procent. Hier werd een stabilisering op 7,7 procent voorspeld.

De goudprijs kreeg een flinke impuls. In een paar minuten tijd steeg de prijs van het edelmetaal bijna $20 per ounce. Een tragere banengroei verkleint de kans dat de Fed haar stimuleringsprogramma moet gaan afbouwen. Wij hebben met CritiTrader een long positie ingenomen op goud. Deze staat ruim $35 op winst. We zijn ingestapt op de belangrijke meerjarige bodem rond $1540.

Goudprijs 7 april 2013
Goudprijs 7 april 2013

In de bovenstaande weekgrafiek ziet u echter dat de dalende trend nog niet gebroken is. Vooralsnog is dit dus slechts een herstel. Mocht de stijging voortzetten dan kan de goudprijs in de komend weken flink stijgen.

Relatie tussen beurs en goud

In de afgelopen weken werd de prijs van het edelmetaal gedrukt door de zogenoemde “great rotation”, de switch van obligaties naar aandelen. Hierdoor steeg de rente op staatsleningen en veerde koers van aandelen op. Goud is, zoals ik eerder uiteenzette, gevoelig voor een stijging van de reële rente.  De goudprijs stijgt scherp als de rentestanden beneden de 2% liggen. Als de rente naar 3% stijgt, dan daalt de goudprijs met 8%. De goudmarkt gaat  niet over goud maar over valuta’s en in het Amerikaanse geval over de dollar. Goud is de ware anti-valuta. Elke valuta biedt als vergoeding rente.

Als de beurs de komende tijd verder daalt dan kan een deel van deze rotatie omgekeerd werken. Beleggers stappen dan terug in obligaties waardoor de rente daalt. Dit heeft dan een positief effect op de goudprijs. Ik verwacht dat ook de zilverprijs daarvan kan profiteren.

De AEX sloot 1,68% lager op 340,71 punten. De beurs vond steun op stijgende steunlijn op rond 338 punten. De komende dagen kan er wat herstel optreden. Het lijkt er echter wel op dat de beurs steeds lagere toppen begint te zetten, eerst op 359 en recentelijk op 356.

AEX 7 april 2013
AEX 7 april 2013

Workshop Trading

Wij houden aanstaande donderdag een workshop over trading. Onderwerpen zijn onder andere:

-Hoe kunt u succesvol traden/beleggen
-Wat is een trend en waar moet u op letten
-Wat zijn koersen en hoe worden ze bepaald
-Een voorbeeld

Het geheel duurt twee uur. Het is in principe voor iedereen geschikt, zowel voor beginners als voor gevorderden. Ik sta ook open voor vragen van deelnemers en zal ze beantwoorden. Wij stellen daarom deze avond beperkt beschikbaar. Er kunnen maximaal 15 deelnemers meedoen aan deze workshop. Er hebben zich reeds een aantal mensen aangemeld maar u kunt nog meedoen.

Details

Plaats: Dichtbij Enkhuizen
Duur: 20:00 uur-22:00 uur op een donderdag.
Prijs: 25 euro (exclusief consumptie, u moet daar zelf voor betalen)
Datum: 11 april.

Als u interesse heeft kunt u zich aanmelden via onze contactpagina.

Als u nu een abonnement op CritiTrader neemt dan is deelname gratis.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “Beurs omlaag en goud omhoog”

  1. Avatar

    De enige relatie die er is tussen de beurs en goud is dat beiden gebaseerd zijn op hetzelfde principe, nl menselijke emotie, en verder is er geen relatie, of correlatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *