Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

AEX: de stralende weg omhoog

Nu het kruit weer opgetrokken is en de correctie weer achter ons ligt kan de schade worden opgemaakt. Het is duidelijk dat deze voor de blijvenzitters minimaal was. De correctie was zelfs groot genoeg om met Puts een snelle opbrengst te creëren, zij het dat wel een zeer strakke politiek gevolgd had moeten worden om de winst te realiseren, want het herstel ging snel. De MA50 in de daggrafiek van de AEX ligt weer onder de koers. De Uptrend (in de week) is nog volledig in takt en u bent een dief van uw eigen portemonnaie als u niet volbelegd bent op dit moment.

In de figuur hieronder hebben wij de weekgrafiek van de AEX Index afgebeeld. Het beeld is wat confuus door de vele lijnen die er te zien zijn, maar zij hebben allemaal hun betekenis. In eerste instantie wijzen wij u op het oplopende kanaal. De correctie werd op de onderzijde gestopt (en zo moet het ook). Daar lag ook het 50-weeks Voortschrijdend Gemiddelde, dat uiteraard de steun die uitging van de onderzijde van het kanaal versterkte. Nu is de AEX weer op weg naar boven. Het doel ligt hoog want de bovenzijde van het oplopende kanaal zal reiken (op dit moment is het nog niet te overzien wanneer de twee elkaar gaan raken) tot 384/385. Steunniveaus liggen er opnieuw op 348 en 358 en de vorige top op 374 zal natuurlijk wel weerstand geven. Maar wij gaan ervan uit dat de 385 wèl gehaald zal worden alhoewel er nog een positieve week nodig is om er zeker van te zijn. Wij verwijzen u daarvoor naar de Momentum Analyse onder de grafiek. De MACD is gedraaid. Maar de Oscillator moet zijn weg omhoog nog vinden. Als beiden gedraaid zijn dan is het weekbeeld helemaal klaar om een goede sprong omhoog te kunnen realiseren.

TA AEX 28 maart 2011
TA AEX 28 maart 2011

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

U moet ervan uitgaan dat dit dan de laatste sprong omhoog kan zijn voordat zich een recessie van grotere omvang inzet. Onder invloed van de correctie die net achter ons ligt is de Momentum Analyse in de maandgrafieken gaan dalen. En u bent voldoende bekend met de theorie van de hogere time-frames om te weten dat de hogere frames uiteindelijk de weg van de lagere frames bepalen. Uiteraard blijft het altijd mogelijk dat de Upswing zo sterk is dat de hogere time frames van richting veranderen, maar zo optimistisch zijn wij nou ook weer niet. Datgene wat wij u vorige week schreven is dus nu ook bevestigd door de Moman. Time is running out. De Uptrend blijft niet eeuwig in takt. Maar voorlopig is het dus zaak om nog buffers op uw bankrekening op te bouwen. Wij zullen u informeren als wij denken dat de donkere wolken hun waterlast gaan laten vallen.

De Rente

De rente heeft zijn stijgingsritme hervat zij het dat het aarzelend gaat. De markt is afwachtend, onder anderen wacht men op Bernanke. De markt vraagt zich af er een QE3 zal volgen, maar de roep om dit niet te doen wordt sterker (niet doen heeft rentestijging ten gevolge). Ook in Euroland heeft men zo zijn vragen. Hier zijn meer en meer stemmen te lezen en te horen die ervoor pleiten dat Trichet zijn rente omhoog moet aanpassen. Wij blijven short op de Bund waarvoor alle indicatoren (die het weer met elkaar eens zijn) ons de weg naar beneden insturen (dus indiceren dat de rente verder gaat stijgen)

De Dollar

Sinds ons artikel afgelopen vrijdag is er (uiteraard) niets gebeurd. Op de dagplaatjes heeft de dollar zijn draai naar boven gemaakt. Ook in de week is de draai naar boven te bespeuren. Maar wees voorzichtig: onze uitspraken waren gebaseerd op het maandbeeld. Op de maandgrafieken zal een bodem moeten verschijnen en zover is het nog niet. De positieve beelden van de dag- en weekgrafieken kunnen nog steeds onderdeel van een langerdurend bodemproces zijn. Dat houdt niet in dat wij vinden dat men op dit moment short op de dollar moet zijn. Integendeel: als u een positie wilt hebben dan moet het een long positie zijn, maar de draai in de maand zal pas de zekerheid geven die u nodig hebt om een positie in de dollar in te nemen die gericht is op de langere termijn.

De Prijs van een vat Brentolie

De olieprijs lijkt een top aan het maken te zijn, maar er is nog teveel onrust om zeker van de grafieken te kunnen zijn. Wij laten de olieprijs voor wat hij is en betalen onze schatting aan de pomp, die zo ziet het ernaar uit, vooralsnog niet van plan is om ons een mooie dag te bezorgen.

Het Goud

De uitbraak uit het horizontale kanaal heeft niet plaatsgevonden. Het ziet ernaar uit dat wij opnieuw een poging gaan zien om de onderzijde te bereiken. Dit zou betekenen dat wij wederom een prijs gaan zien van iets boven de $1.300 per troy ounce. Een dergelijke ontwikkeling past natuurlijk wel in het beeld van een stijgende aandelenbeurs.

Onze Strategie

Wij zijn de week begonnen met het innemen van longposities in de AEX Index via Sprinters. Daarnaast hebben wij de portefeuilles binnen het Selectorprogramma aangevuld met Barco en Econocom. De ETF, gericht op landbouwproducten, werd geruild tegen een Tracker genaamd PowerShares Dynamic US Markets (een aandelen Tracker op de Amerikaanse markt gericht). Een positie in Uranium werd nog niet genomen maar wij blijven op de uitkijk. In de komende week zullen wij binnen het 10% systeem nog aanvullende posities innemen. Wij streven ernaar volbelegd te blijven.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (27-03-2011) 364,50.

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken BV
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “AEX: de stralende weg omhoog”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *