AEX: buigen of barsten

Vandaag wil ik ingaan op de twee scenario’s die boven komen drijven naar aanleiding van de bewegingen van de AEX. Een positieve variant, maar wat belangrijker is, ook een negatieve.

Valt het mee of gaat het tegenvallen

Is de huidige daling een correctie of een nieuwe dalingsgolf? In de eerste situatie is een niveu van 220 tot 230 een uitgelezen punt om aandelen te kopen. In het laatste geval kunnen we nog rustig wachten totdat we ongeveer 170-180 op de borden zien voordat aankopen worden gedaan.

Helaas is op dit moment nog niet aan te geven welke van de twee mogelijkheden zal winnen maar gezien het dalingspotentieel tot 220-230 lijkt het aanschaffen van een turbo short of puts geen overbodige luxe voor de trader.

Vorm van correcties

Correcties begingen vaak met een daling bestaande uit drie bewegingen, een ABC.

Technische analyse van de AEX op 7 juli 2009 (op basis van Elliot Wave) uur
Technische analyse van de AEX op 7 juli 2009 (op basis van Elliot Wave) uur

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Dergelijke patronen geven aan dat er meestal sprake is van een correctie op de voorgaande beweging. Op dit moment is er sprake van een 5 beweging sinds de top op 271. Dit is belangrijke waarschuwing, een nieuwe trend start veelal met een 5 bewegingen zogenaamde puls, we kunnen dus in een nieuwe dalingsbeweging zitten.

Technische analyse van de AEX op 7 juli 2009 (op basis van Elliot Wave) positief scenario
Technische analyse van de AEX op 7 juli 2009 (op basis van Elliot Wave) positief scenario

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Voor de AEX is het niveau 220 erg belangrijk een daling onder 220 zou namelijk zeer ongebruikelijk zijn in het positieve scenario, dus kan ik stellen dat, een daling onder 220 zeer waarschijnlijk een daling tot 170-180 tot gevolg heeft. (zie onderstaande grafiek)

Technische analyse van de AEX op 7 juli 2009 (op basis van Elliot Wave) negatief scenario
Technische analyse van de AEX op 7 juli 2009 (op basis van Elliot Wave) negatief scenario

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Doormiddel van een andere techniek kom ik het niveau 170 als potentiële bodem ook tegen en wint daarmee aan waarschijnlijkheid.

Conclusie

Door de structuur van dalingen is een belangrijke waarschuwing afgegeven, de hoofdtrend kan dalend zijn. Indien de AEX de komende periode onder 220 zakt is een daling tot 170 een reële mogelijkheid.

Omdat op dit moment mijn voorkeur uitgaat naar het correctie scenario ( bodem 220-230) is het raadzaam om rond dat niveau slechts beschermde aankopen te doen. Dus aandelen kopen in combinatie met een put-optie. Stijgt de beurs dan is de verzekering niet nodig geweest, daalt de markt dan zult u dankbaar zijn.

3 gedachten over “AEX: buigen of barsten”

 1. Beste Heer Groothaar,
  Matige conclusie. Op wie kan ik de verzekeringskosten verhalen?
  Groeten R. Melchers

 2. Jan Groothaar

  Geachte heer Melchers,

  Dank voor uw reactie. Op basis van mijn analyses is er een kans dat de AEX na een daling tot globaal 225 een nieuwe stijging inzet. Bevestiging hiervoor is er niet, een verdere daling tot 170 is namelijk niet uit te sluiten.
  In mijn beleving is een beschermde aankoop een verantwoorde beslissing. Wel gebruik maken van het potentieel maar met bescherming van de risico´s. Te veel beleggers leven nog in de veronderstelling dat de komende 40 jaar gelijk zullen zijn aan de afgelopen 40 jaar waarbij de aandelen met gem 10% op jaarbasis rendeerden. Voor mij is deze stelling niet meer van toepassing. Maak gebruik van de kansen die er zijn zonder voorbij te gaan aan de risico´s. Deze zijn aanzienlijk. Als u de risico´s wenst te lopen zonder verzekering is dat prima, ik denk dat het een weloverwogen keuze is gegeven de huidige markt fase om dat wel te doen. Veel beleggers leed was voorkomen indien meer van deze mogelijk gebruik was gemaakt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.