AEX bedient Gann op zijn wenken

De stijging sinds maart is ten einde gekomen.  De Amsterdamse beursgraadmeter heeft haar kop gestoten op een belangrijke weerstand. Ook andere signalen wijzen op de start van een correctie van de AEX.

Perfecte match

De afgelopen week was de beurs weer erg beweeglijk. We kregen donderdag een eerste aanwijzing dat de top geplaatst was. Vandaag werd dat bevestigd. Het duurde dus nog tot donderdag toen de puzzelstukjes perfect pasten.

Gann werd met het koersdoel van 292,49 op zijn wenken bediend en het slot van donderdag vond plaats onder het midden van de dagrange, wat een voorbode voor een verdere verzwakking was..

Vandaag werd op 0.10 punten na opnieuw het Gann- doel opgezocht, waarna vanmiddag lagere koersen bereikt werden. Het dagpatroon vandaag resulteerde in een ‘bearish engulfing’, een top- omkeerpatroon. Het bereikte Gann- doel krijgt hierdoor nu belangrijke meerwaarde.

Technische analyse van de AEX op 14 augustus 2009 op dagbasis
Technische analyse van de AEX op 14 augustus 2009 op dagbasis

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Randstad als beursbarometer

Ik gebruik in mijn analyses vaak Randstad als beursbarometer om zodoende de kracht of zwakte van de AEX te peilen. U ziet in onderstaande grafiek dat de relatieve sterkte nog positief is. Wat verder opvalt is dat gisteren geplaatste top van de AEX bij Randstad leidde tot een…lagere high. Dat is wat we in jargon noemen: een ‘non-confirmation’ en is een signaal van zwakte.

Ik verwacht dat Randstad minimaal tot EUR 24 en maximaal tot EUR 20 zal zakken, waarna we rekening gaan houden met een nieuwe koopgelegenheid. Het voortschrijdende inzicht helpt mede te bepalen hoe diep de correctie gaat worden.

Beursbarometer relatieve sterkte tussen Randstad en AEX 14 augustus 2009
Beursbarometer relatieve sterkte tussen Randstad en AEX 14 augustus 2009

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Euro

Ook de Euro ten opzichte van de dollar toont nu aan dat de correctie van de AEX begonnen is. De Europese eenheidsmunt verzwakt zoals vorige week beschreven.

Media mengelmoes

In de media wisselen goed en slecht nieuws elkaar af. Zo jagen de berichten over de oprukkende Mexicaanse griep bij burgers de stuipen op het lijf. Aan de andere kant zien we meevallend cijfermateriaal wat breed wordt uitgemeten.

Vandaag wordt gemeld dat een hoger (ongeoorloofd) ziekteverzuim wordt verwacht als de pandemie zich uitbreidt. Het laatste kan (als dit een feit gaat worden) echt worden gezien als een opsteker voor de toch al zo sterke economie in Nederland…maar niet heus!

Bovenstaande nieuwsfeiten zullen komende weken waarschijnlijk de richting van de beurs bepalen. Valt het allemaal wel mee of toch niet? Wie het zeker weet, mag het nu zeggen. We mogen niet vergeten dat we weer een paar traditioneel zwakke beursmaanden zoals september en oktober voor de boeg hebben. In dat licht heeft de huidige topvorming van de AEX wat extra cachet verworven.

Posities:

Lopend:

Short AEX, Entry 290, Stoploss 295, Koersdoel minimaal 270 en zone 260 ~ 240.

Short EURO, Entry 1.42, Stoploss 1.51, Koersdoel minimaal 1.38, 1.29,1.25

Ondergetekende heeft een positie in de euro. De redactie heeft geen posities in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste berichten en opinies van De Kritische Belegger?

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in deze tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail- alert, waarvoor u zich kunt aanmelden. Klik hier

Cees de Vries, technisch analist en vermogensbeheerder
c.devries@dekritischebelegger.nl

Voor meer informatie over de auteur: http://www.invest.nl/Wie/Medewerkers/deVries.asp

5 gedachten over “AEX bedient Gann op zijn wenken”

 1. Hallo Cees,

  Weer een prima analyse.
  Vooral de correlatie die je gebruikt met Randstad is bijzonder.
  Die ga ik eens volgen, kijken hoe dat zich in de praktijk ontwikkeld.

  Met vriendelijke groet,
  Cash

 2. Hallo Cees

  ken je nog van een andere forum uit eind 2007
  Weer een degelijke analyse gedaan, zie er goed uit proficat

  met vriendelijke groeten,
  Martinpinkje

 3. Hoi Cees, ik ben nog steeds ziek van die verjaardag van Ghann die rond 14 april zou zijn geweest met een aex van rond de 150. Heb er goed verlies door gedraaid helaas.

  Ik durf daarom nu niet mee te doen maar kijk het wel vol spanning aan.

 4. @ Cash en @ Martinpinkje: Leuk jullie hier weer te ‘ontmoeten’.

  @ Jan: Zoals altijd is het achteraf makkelijk met zulke kritieken te komen. De vraag is echter; zijn ze terecht?

  Ten eerste is het niet Ghann, maar Gann en sprak ik destijds niet over 14 maar 13 april. Ik schrijf analyses wat verwachte scenario’s zijn, die je dus kunt en soms moet aanpassen. Als je wekelijks mijn columns leest (wat zou moeten als je op de hoogte wilt blijven van het valide zijn van dit genoemde scenario), dan zou je zien dat ik genoeg prikkels heb gegeven niet meer zo bearish te zijn.

  Kijk eens op deze links:
  http://www.dekritischebelegger.nl/aandelen/beurzen/aex/aex-jarig-geweest-op-9-maart/
  http://www.dekritischebelegger.nl/aandelen/beurzen/aex/bodem-aex-op-13-april-deel-2/
  http://www.dekritischebelegger.nl/aandelen/beurzen/aex/g-krachten-stuwen-aex-naar-280/

  Samengevat begrijp ik dus niet goed waarom je NU met deze (in mijn ogen niet terechte) kritiek komt. Daarnaast hoor ik alleen maar een negatief geluid, terwijl de trades als Heijmans en Wessanen en nog vele andere gewoon tot mooie profits leidden.

 5. Pingback: AEX bedient Gann op zijn wenken » Reacties op columns » De Kritische Belegger-forum

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.