Obligaties met hoge rente-uitkering

Een herhaling van een eerder uitgebracht koopadvies van 7 december 2009. Toen stond de koers van deze belegging op een koers van $ 101,58. Nu staat de koers op $ 106,07. In euro’s een rendement van 9,5 %. Maar dat is exclusief het dividend rendement. Het is tenslotte een belegging in staatsobligaties van opkomende landen en die hebben een relatief hoge rente-uitkering. Die vervolgens in de vorm van dividend aan de aandeelhouders wordt doorgegeven. Op dit moment bedraagt dit rendement 6,4 % op jaarbasis. Het dividend wordt maandelijks uitgekeerd.

Tip van de Week: iShares JP Morgan Emerging Markets Bond Fund (IEMB)

Staatsobligaties uit de opkomende economieën waren hot in 2009 en 2010 maar zijn – mede door de onrust in het Midden Oosten en toegenomen inflatiedreiging – wat afgezakt. Een piek werd bereikt in november 2010 met een koers van $ 113,23 om vervolgens naar $ 102 weg te zakken maart j.l. Inmiddels is de koers herstellende op een koers van $ 106. Zelfs wanneer de koers een jaar niet van zijn plaats komt is het uitkeringsrendement van 6,4 % bepaald niet oninteressant. Het is tenslotte een belegging in obligaties.

Maar de staatsfinanciën van de betreffende opkomende economieën bevinden zich over het algemeen in een aanmerkelijk betere staat dan die van West-Europa of de VS. De gemiddelde staatsschuld van opkomende economieën is ca. 30 % van het BNP tegen zo’n 80-90 % in de westerse wereld. Daar komt bij dat de valuta van deze economieën naar alle verwachtring ten opzichte van de Euro en de USD zullen gaan stijgen. Voornaamste holdings: Staatsobligaties uit Rusland, Turkije, Filippijnen, Brazilië en Indonesië. Notering in Londen.

Datum advies: 5 april 2011
Koers: $ 106,07
Actuele koers: klik hier
ISIN Code: IE00B2NPKV68

Ondergetekende heeft zelf geen positie in deze belegging. Klanten wel.  De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

[advertentie]

Wilt u beleggen tegen 90% lagere transactiekosten dan bij banken en brokers? KLIK dan hier.

[einde advertentie]

Jan-willem Nijkamp
Vermogensbeheerder bij Fintessa Vermogensbeheer en trainer vastrentende waarden bij Mylette Groep

1 gedachte over “Obligaties met hoge rente-uitkering”

 1. Reinoud Bogert

  Jan-Willem,

  Leuk artikel waar ik graag een kanttekening bij wil plaatsen. In het artikel geef je aan dat er sprake is van een maandelijks dividend.

  Ik heb een belegging in het betreffende fonds maar ontvang geen maandelijkse uitkering.

  Met vriendelijke groet,
  Reinoud Bogert

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.