Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Er dreigt een tekort aan kwaliteitsobligaties

Zeker institutionele beleggers hebben een grote voorkeur voor staatsobligaties van ontwikkelde landen. Die heten veilig en je bent er zeker van dat je je geld terugkrijgt.
De vraag naar deze obligaties is altijd groot geweest, maar door het verruimingsbeleid van centrale banken is de vraag nog veel verder opgerekt. En dus dreigt nu een tekort.
Volgens onderzoek van Oxford Economics zal het aanbod van veilig schuldpapier de komende 5 jaar met gemiddeld $ 1,7 biljoen per jaar stijgen. De vraag stijgt echter nog sneller en het onderzoek leert dat er jaarlijks een tekort zal zijn van $ 400 miljard.
Een van de uitkomsten van het tekort zal zijn dat de rente extreem laag tot negatief blijft. Overheden kunnen het tekort bestrijden door meer schuldpapier uit te geven. Dat is niet ondenkbaar. Er wordt veel gedelibereerd in de politiek over fiscale stimulering.
Maar die komt er waarschijnlijk pas als de economische groei dramatisch inzakt. Een mooi voorbeeld van een vicieuze cirkel. Daar zit een ‘maar’aan dit scenario. Als de economie inzakt, is de kans reëel dat centrale banken hun verruimingsbeleid gaan opvoeren. Daardoor zal de vraag naar veilige obligaties alleen maar sterker worden.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *