Nieuwe kans in Zilver

Ondanks dat de US dollar momenteel geen veilige haven is, lijkt vanwege de paniek iedereen op een of andere manier te vluchten naar de US dollar. De dollar heeft haar recente lage koersniveaus achter zich gelaten. Edelmetalen hebben het momenteel zwaar te voorduren.

De goud- en zilverprijs zakten afgelopen dagen aanzienlijk. Vrijdag d.d. 23/09/2011 liet de goudprijs haar grootste daling in 5 jaar zijn. De zilverprijs liet zelfs de grootste daling zien sinds 1980. Goud en zilvermijnen worden in de malaise meegetrokken, terwijl hier geen reden voor is, want de winsten en marges van de mijnbouwbedrijven blijven rendabel ondanks de daling van de goud- en zilverprijs.

De recente koersdalingen bieden uiteraard weer een nieuwe mogelijkheid om nieuwe posities in te nemen of bestaande posities te vergroten. Eén van de mijnen die ondanks een groeiende omzet en dalende kosten, een behoorlijke koersdaling liet zien is Endeavour Silver.

Endeavour Silver is een “small cap” zilverproducent uit Canada. Het bedrijf richt zich op de acquisitie, exploratie en ontwikkeling van edelmetalen in Mexico, waarbij de nadruk vooral ligt op de productie van zilver. De afgelopen jaren heeft Endeavour een enorme groei doorgemaakt. In 2004 werd gestart met een output van 0,35 miljoen ounces zilver, terwijl in 2010 maar liefst 3,3 miljoen ounces zilver uit de grond werd gehaald. Het is dan ook een van de snelst groeiende zilvermijnen in Noord Amerika met een indrukwekende productiegroei van 842% in 7 jaar.

Sinds 2004 heeft Endeavour de beschikking over twee zilver- en goudproducerende mijnbouwprojecten. Meer dan 60% van de output komt voort uit de Guanacevi Mines gelegen in het Noordwesten van Mexico, de provincie Durango. Dit is een van de bekendste top 5 zilvergebieden, gelegen in de Sierra Madre Occidental gold & silver belt. Afgelopen eeuwen is hier meer dan 450 miljoen ounces zilver geproduceerd. Endeavour heeft hier 2 zilvermijnen in productie en 2 inontwikkeling. Daarnaast heeft het bedrijf nog een aantal proefboringen verricht in een concessie, grenzend aan de producerende zilvermijnen. De resultaten van de proefboringen tonen aan dat hier hoge kwaliteitsvoorraden zilver aanwezig zijn. De NI 43-101 reserves[1] zijn dan ook veel belovend. De daadwerkelijke (measured resources) en aangetoonde (indicated resources)[2] hoeveelheden liggen rond de 17,2 miljoen ounces zilver, waarvan 12,0 miljoen ounces zilver wordt gezien als aangetoond en bewezen (proven en probable reserves). Daarnaast is er nog een ruwe schatting (inferred resources) dat er zich nog 14,5 miljoen ounces zilver in de grond bevindt.

Het tweede kwartaal van 2011 was dan ook goed voor 618.083 miljoen ounces zilver. De gemiddelde productiekosten hiervoor bedroegen USD 5,71 per ounces zilver. Kijkend naar de huidige spotprijs is dit nog steeds een behoorlijk winstmarge.

[1] Een rapportagemodel waar ieder bedrijf dat op de Toronto Stock Exchange (TSX) genoteerd staat zich aan dient te houden. Het model geeft precies aan hoe het bedrijf zijn boorresultaten moet weergeven (bv. 5,54 g/t Au) en hoe het de daarop gebasseerde resource indications moet benoemen.

[2] Voor meer informatie zie: http://www.goldstarsnewsletter.com/

Endeavour Silver
Endeavour Silver

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Het tweede project van Endeavour ligt in Guanajuato, midden Mexico. In dit gebied heeft Endeavour een drietal operationele mijnen. Ook hier moet er volgens de NI 43-101 rapportennog behoorlijk wat te halen zijn. “Measured” en “indicated” resources worden geschat op 7,6 miljoen ounces zilver met proven en probable reserves van 1,4 miljoen ounces zilver. De “inferred” resources worden geschat op 7,3 miljoen ounces zilver. Het tweede kwartaal van 2011 was dan ook goed voor 232.393 miljoen ounces zilver.

Gezien deze twee mijnbouwprojecten heeft het bedrijf de juiste mogelijkheden om binnen 2 jaar een zogeheten top “mid tier” zilverproducent te worden met een productie van meer dan 5 miljoen ounces zilver per jaar.

Endeavour heeft een ervaren managementteam, dat gezamenlijk meer dan 175 jaar ervaring heeft in de mijnbouwindustrie. Daarnaast is Mexico sinds 2010 de grootste zilverproducent ter wereld. De infrastructuur en het klimaat zijn ideaal geschikt voor de mijnbouw. De gebieden waar Endeavour dan ook actief is, beschikken over uitstekende aanvoerwegen, hebben grote steden in de buurt voor logistieke ondersteuning en aanwas van gekwalificeerd personeel.

Het bedrijf is momenteel volledig schuldenvrij met USD 140 miljoen in kas die wordt aangewend voor de upgrades van bestaande mijnen en het voortzetten van exploratief onderzoek. Voor 2012 wordt zelfs een productie groter dan 5 miljoen ounces zilver verwacht.

Uiteraard trekken de goede resultaten ook de aandacht van institutionele beleggers, zoals Sprott Asset Management, maar ook Blackrock en Fidelity.

Voor meer informatie over actuele ontwikkelingen en beleggingsadvies gericht op goud- en zilvermarkt, wil ik u graag verwijzen naar de website www.goldstarsnewsletter.com of neem contact met ons op voor een gratis rapport.

drs. Maurice Essers (linkedin)
Dohmen & Otten Vermogensbeheer en Lunar Vermogensbeheer

De klanten van Dohmen & Otten Vermogensbeheer en Lunar Vermogensbeheer hebben een positie in dit fonds. De auteur zelf heeft geen positie in dit fonds. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

2 gedachten over “Nieuwe kans in Zilver”

 1. er is veel geschreven over alle mogelijkheden van het dalen van edelmetaal…maar wat ik onderbelicht vind zijn handelsbelangen m.b.t. alle edelmetaal gerelateerde zaken, zoals de expiratie op aandelenopties van mijnbouwbedrijven, squeezen van beleggers in futures, turbo’s/speeders etc.
  Er zal geen grammetje fysiek aan te pas zijn gekomen, beetje raar is dat dus wel.

  Margincalls worden meestal ruim van tevoren aangekondigd zodat beleggers de tijd/gelegenheid hebben om posities aan te passen. Deze donderslagen bij heldere hemel versterken alleen mijn mening m.b.t. marktmanipulaties.

  In de hele daling was eerder sprake van extra aankopen van fysiek, dan dat men alles in de uitverkoop gooide (het aanbod is zelfs beperkt).
  Er worden meer gevraagd dan aangeboden en tegen relatief hogere prijzen…waarom werken normale vraag en aanbodfactoren niet in edelmetalen? Ik kan echt maar 1 ding onderstrepen: manipulaties in papierhandel dat volkomen los is geraakt van de onderliggende waarde.

 2. Aankomende maandag is weer zo een leuk koopmoment voor zilver. Mfg inc(hedgefund) is op de fles gegaan, cms heeft daarop de margins voor deze producten op 100% gesteld. Je kunt op je klompjes aanvoelen dat er weer massaal aandelen gedumpt gaan worden om voldoen aan deze margins.

  Bron: http://www.zerohedge.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.