De zilveren panter

De goud en zilverprijs zijn in hun stijgende trend herstellende van een korte daling. Veel fondsen hebben vanaf begin dit jaar al een behoorlijke opwaartse reactie laten zien. Een van de fondsen dat profiteert van een stijgende goud- of zilverprijs is het Canadese Great Panther Silver Ltd.

Great Panther Silver Ltd. is een Canadese zilver producent zie zich richt op de acquisitie, exploratie en ontwikkeling van zilver. De activiteiten van het bedrijf vinden, net zoals bij Endeavour Silver, plaatst in de Mexicaanse provincies Guanajuato en Durango. Zoals aangegeven zijn dit gebieden met een hoge graad aan goud- en zilvermijnbouwprojecten.

Het hoofdkantoor van Great Panther Silver Ltd. is gevestigd in Vancouver te Canada. Er zijn ruim 1.000 mensen binnen het bedrijf werkzaam, die in 2011 samen goed zijn voor een productie van 2,20 miljoen ounces zilver. Ruim 71% is hiervan is puur zilver, 20% goud en de overige 9% betreft zink en lood.

Great Panther Silver Ltd. beschikt over twee producerende mijnen die volledig in eigen bezit zijn. Een van deze mijnen is de Guanajuato-mijn, gelegen in het gelijknamige gebied. In het verleden heeft men hier grote hoeveelheden zilver uit de grond gehaald.

Zoals aangegeven in mijn artikel van Endeavour beschikken mijnen over een soort keuringsrapport NI 43-101. Hierin worden schattingen aangegeven van de hoeveelheid voorraden grondstoffen die zich in de grond bevinden. Deze voorraden worden verdeeld in verschillende categorieën:

Hierbij spreekt men van resources en reserves. De resources zijn de voorraden gebaseerd op een ruwe schatting. De reserves zijn vergelijkbaar met de totale resources, alleen spelen er extra factoren een rol die de feitelijke productie van de gevonden resources sterk kunnen beïnvloeden, zoals de lokale wetgeving, de milieuregelgeving, de economische situatie ter plekke en de omgeving. De schatting van de reserves ligt meestal lager dan de resources en geeft een meer realistisch beeld van de hoeveelheid grondstoffen (in dit geval zilver) die gewonnen kan worden. De gemeten resources zijn een soort garantie/onderpand voor de uiteindelijke reserves beraming.

De resources ken men weer onderverdelen in (Voor meer informatie zie: http://www.goldstarsnewsletter.com/):

Inferred resources, een ruwe schatting maar niet onderbouwde hoeveelheden.

Indicated resources, de aangetoonde maar nog niet daadwerkelijk gemeten hoeveelheden.

Measured resources, de daadwerkelijke gemeten hoeveelheden.

Bij reserves spreekt men van proven en probable. De proven reserves zijn de bewezen hoeveelheden die met meer dan 90% zekerheid kunnen worden gewonnen. Bij de probable reserves ligt dit boven de 50%.

Volgens het NI 43-101 rapport moet er nog ruim 8 miljoen ounces aan zilver in de grond zitten, waarvan 4,3 miljoen ounce dat werkelijk is bewezen (Proven en Probable reserves). Op minder dan 25 km afstand heeft Great Panther Silver Ltd. ook nog eens twee nieuwe projecten liggen, waar men druk bezig is met exploratie.

De andere mijn ligt in het Sierra Madre gebied. Dit is de Topia-mijn die uit een aantal kleinere mijnen bestaat. Ook in dit gebied is Great Panther Silver Ltd. actief met exploratie. Hoewel de schattingen iets lager liggen dan bij de Guanajuato-mijn zal er toch voor 7 miljoen ounce aan zilver in de grond aanwezig zijn.

Bron: http://www.greatpanther.com/i/pdf/Great-Panther-Silver-Limited-January-17-Update-web.pdf

De exploratie van ca. 60 km in en rond beide gebieden is van groot belang en moet de reeds bestaande 40 miljoen ounces zilver resources verder uitbreiden. Het moet de huidige levensduur (Life of Mine) van beide mijnen verlengen. Zoals bekend van Endeavour beschikken beide gebieden over uitstekende aanvoerwegen en zijn er grote steden in de buurt voor logistieke ondersteuning en de aanwas van gekwalificeerd personeel.

Het voordeel van Great Panther Silver Ltd. is dat het geen langlopende schulden heeft. Het bedrijf genereert een positieve cashflow en derhalve zijn er in 2011 twee langlopende leningen voor een bedrag van USD 4 miljoen afgelost. Er staat zelfs een bedrag van USD 40 miljoen liquide op de bank.

Bron: http://www.greatpanther.com/i/pdf/Great-Panther-Silver-Limited-January-17-Update-web.pdf

Zowel productie als omzet en EPS (Earnings Per Share) laten jaarlijks een stijging zien. Ook voor 2012 wordt een productie verwacht die 20% hoger zal zijn dan 2011.

Voor 2012 wordt een productie verwacht van 1,72 miljoen ounces zilver. Daarnaast verwacht men meer dan 10.000 ounces goud te produceren.

Bron: http://www.greatpanther.com/i/pdf/Great-Panther-Silver-Limited-January-17-Update-web.pdf

Great Panther Silver Ltd. heeft als doel een mid-tier (jaarlijkse productie > 5 miljoen ounce) zilver producent te worden door een sterke organische groei en strategische acquisities.

De koers van het aandeel is sterk afhankelijk van de zilverprijs. Great Panther Silver Ltd. Is hierbij binnen haar sector een van de hoogst gecorreleerde bedrijven

De goede resultaten zorgen ervoor dat Great Panther Silver Ltd. is opgenomen in S&P/TSX index, de Russell Global index en de Market Vectors Junior Gold Miners Index. Het aandeel wordt momenteel verhandeld tegen een koers van CAD 2,69.

Voor meer informatie over actuele ontwikkelingen en beleggingsadvies gericht op goud- en zilvermarkt, wil ik u graag verwijzen naar de website www.goldstarsnewsletter.com of neem contact met ons op voor een gratis rapport.

drs. Maurice Essers (linkedin)
Dohmen & Otten Vermogensbeheer en Lunar Vermogensbeheer

De klanten van Dohmen & Otten Vermogensbeheer en Lunar Vermogensbeheer hebben een positie in dit fonds. De auteur zelf heeft geen positie in dit fonds. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.