Plezier met Joy Global

In tijden van onrust is het interessant om naar goud en zilver te kijken. Bij een stijgende goud- en zilverprijs wordt het rendabeler om deze grondstoffen uit de grond te halen, daarom is het interessant om naar mijnbouwbedrijven te kijken. Maar niet alleen de vraag naar goud en zilver neemt toe. Ook de vraag naar andere grondstoffen, zoals steenkool neemt toe. De stijgende vraag zorgt voor een toename in de vraag naar machines om deze grondstoffen uit de grond te halen. Daarom is het wellicht interessant om eens een bedrijf nader te bekijken dat mijnbouwmachines produceert.

Joy Global Inc. is een wereldwijde producent van mijnbouwmachines en verleent tevens service en diensten aan de machines die de grondstoffen uit de mijn winnen. Het bedrijf is wereldwijd actief en er werken momenteel ongeveer 14.000 mensen. Het bedrijf kan worden verdeeld in twee divisies:

– Joy Mining Machinery

Joy Mining Machinery ontwikkelt, produceert, distribueert en verleent service van ondergrondse mijnbouwmachines voor de ontginning van grondstoffen. Hierbij valt te denken aan machines die de mijnen afgraven en transportbanden. Het bedrijf bestaat al meer dan 90 jaar.  Joy Mining heeft de grootste en meest uitgebreide ‘aftermarket’ service en ondersteuning in haar branche. Middels het programma “Life Cycle Management” wordt de focus en strategie gelegd op productie maximalisatie van de machines over de gehele cyclus.

Met klanten is er een overeenkomst opgezet, waarbij de klant via een speciale website en/of portal orders kan doorgegeven en service kan aanvragen. De cliënt betaalt een bedrag, afhankelijk van de specifieke machines waar men gebruik van maakt. De contracten lopen voor een periode van ongeveer 15 jaar en zijn belangrijk voor de cliënt, want de kosten voor het onderhoud, herstel en reparatie van de machines bedragen circa 2 tot 3 maal de initiële kostprijs van de machine.

– P&H Mining Equipment

P&H Mining Equipment produceert machines die zich richten op bovengrondse mijnbouwactiviteiten, zoals het ontginnen van goud en zilver, maar ook steenkool, koper en ijzererts. P&H is met dit onderdeel wereldleider en het handelsmerk staat symbool voor meer dan 100 jaar degelijkheid. Meer dan 90% van de bovengrondse mijnen maken gebruik van de P&H machines zoals shovels, draglines en boren. Ook hier staat de dienstverlening in een hoog vaandel. Middels MinePro wordt de distributie van onderdelen en onderhoud aan machines voor het merk P&H verzorgd.

Het is dan ook niet vreemd dat 60% van de omzet wordt gegenereerd vanuit de ‘aftersales’ markt. Hierdoor wordt er een stabiele cashflow gecreëerd.

Samen zijn de bedrijfsonderdelen actief in meer dan 120 locaties verspreid over 17 landen wereldwijd.

Omzet van Joy Global
Omzet van Joy Global

De vooruitzichten van Joy Global zijn positief, aangezien het steeds aantrekkelijker wordt om grondstoffen als goud en zilver uit de grond te halen. De machines worden echter vooral gebruikt bij de ontginning van steenkool. Deze industrie is van vitaal belang voor de algehele wereldeconomie, aangezien nog steeds voor meer dan 50% van alle elektriciteit in Amerika wordt gegenereerd uit steenkool. In China haalt men zelfs voor 70% van de elektriciteit uit steenkool. Joy Global richt zich op groei, zoals in de opkomende economieën en daarom bouwt Joy Global een belang op in het Chinese International Mining Machinery Holdings Ltd. Daarentegen wordt een recent overgenomen onderdeel Le Tourneau alweer verkocht omdat het niet in de strategie past.

De omzet en winst van Joy Global hebben voldoende potentieel om in de toekomst sterk toe te nemen.  Het aandeel is opgenomen in de top 10 van het KOL index fonds (ETF), aangezien de volatiliteit, het bedrijfsnieuws en ook de prijzen van steenkool indirect van invloed zijn op het aandeel Joy Global. De mijnbouwindustrie is een basis industrie en zal ook altijd nodig zijn.

Momenteel wordt het aandeel verhandeld op de NASDAQ Global Selected Market, maar begin december 2011 wordt verwacht dat het aandeel verhandelbaar zal zijn op de New York Stock Exchange (NYSE).

Voor meer informatie over actuele ontwikkelingen en beleggingsadvies gericht op goud- en zilvermarkt, wil ik u graag verwijzen naar de website www.valuestarsnewsletter.com of neem contact met ons op voor een gratis rapport.

drs. Maurice Essers (linkedin)  Dohmen & Otten Vermogensbeheer en Lunar Vermogensbeheer

De klanten van Dohmen & Otten Vermogensbeheer en Lunar Vermogensbeheer hebben een positie in dit fonds. De auteur zelf heeft geen positie in dit fonds. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.