Olie op volle toeren

De prijs voor een vat Brent Olie bedraagt momenteel $ 92. Dat was in mei jongstleden – toen de wereld nog in de ban was van een mogelijk default van Griekenland – nog $ 68. Toch is de prijs voor een vat olie in 2008 ook ruim $ 140 geweest. Dat was voor het uitbreken van de kredietcrisis.

Het ingezette herstel van de wereldeconomie heeft de olieprijs na de dip weer doen aantrekken. Bedenk dat de wereldeconomie als geheel dit jaar afstevent op 5 % groei. Het zwaartepunt van de groei ligt echter in landen als China, India en Brazilië. Nu echter de VS ook weer op stoom beginnen te raken en Duitse economie dat al weer enige tijd is dreigt er volgend jaar een situatie te ontstaan waarin alle motoren van de wereldeconomie tegelijk gaan draaien. Met alle gevolgen voor de vraag naar olie van dien.

Houdt er dus rekening mee dat de prijs van een vat olie weer de richting op kan gaan van zomer 2008.

Tip van de Week: Koop: ODIN Offshore

Een mooie gelegenheid hiervan te profiteren vormt het Noorse beleggingsfonds ODIN Offshore. Het investeert wereldwijd in olie en dienstverlening aan de oliesector. Grootste holdings zijn: BW Offshore, Rowan Companies, Pride International, Noble Corp, Transocean, Kongsberg Gruppen, Ensco, Bonheur, Farstad Shipping en Petroleum Geo-Services. Het fonds realiseerde dit jaar tot op heden 19,66 %.  Over de afgelopen 10 jaar was het gemiddeld jaarlijks rendement 5,6 %. Fondsbeheerders zijn Lars Mohagen en Jarl Ulvin. Het fonds heeft € 335 mio onder beheer.

Datum advies: 20 december 2010
Koers: € 28,85
Actuele koers: klik hier
ISIN Code: No0010062961

Ondergetekende heeft zelf geen positie in deze belegging. Klanten ook niet. De redactie heeft geen positie in dit fonds. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

[advertentie]

Wilt u beleggen tegen 90% lagere transactiekosten dan bij banken en brokers? KLIK dan hier.

[einde advertentie]

Jan-willem Nijkamp
Vermogensbeheerder bij Fintessa Vermogensbeheer en trainer vastrentende waarden bij Mylette Groep

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van deze tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Belegger verschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

P.S. Dit was de laatste Tip van dit jaar! Een zeer goed 2011 toegewenst!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.