Goed nieuws: Olie wordt goedkoper!

Afgelopen maand is de prijs van een vat aardolie met 9,12% gedaald. Dat is goed nieuws voor u. Aardolie is immers de meest gebruikte grondstof ter wereld. Voor bijna alles wat gemaakt of getransporteerd wordt, heb je energie nodig. Maar ook u hebt als consument dagelijks te maken met de prijs van olie.

De prijs van uw liter benzine is rechtstreeks gekoppeld aan de prijs van .Juist omdat aardolie zo belangrijk is voor u en de rest van de wereld, is de prijs zeer gevoelig voor economische kengetallen en zeker ook voor internationale spanningen. Zodoende gaat de prijs bijna dagelijks op en neer. Daar kunt u als belegger uw voordeel mee doen. Op de termijnbeurzen van New York ( Nymex) en Londen (LIFFE) kunt u handelen in olie en gebruik maken van de prijsschommelingen op deze internationale markten. De rendementen, die u kunt behalen, zijn niet gering. Een daling of stijging van de prijs met 1 US$ vertegenwoordigt al snel een waarde van $ 1000,-.Invinco biedt u mogelijkheid om in deze belangrijke markt te kunnen handelen.

Dalende prijzen

Aan het einde van de maand oktober daalde de prijs van een vat West Texas Intermediate (WTI) onder het niveau $ 95,00 en wel naar $ 94,66. Het was de laagste prijs in meer dan vier maanden. Op dat moment was een vat WTI maar liefst $ 13,60 goedkoper dan het concurrerende vat Brentolie. Brent wordt opgepompt in het Midden Oosten en in de Noordzee.

  • Binnenlandse olieproductie van de VS in september van dit jaar bedroeg 7.778 miljoen vaten per dag
  • In dezelfde maand importeerde de VS 10.013 miljoen vaten per dag
  • De productie van NLG kwam uit op 2.561 miljoen vaten per dag
  • De productie van aardgas kwam uit op 70,6 miljard cf per dag

De dalende prijs voor WTI en de daarmee samenhangende spread met Brent is deels toe te schrijven aan specifiek Amerikaanse omstandigheden en deels aan de situatie in het Midden Oosten. In de afgelopen jaren is de binnenlandse productie in de VS steeds verder opgelopen. Dat is vooral te danken aan de overvloedige vondsten van Schalieolie. Zo produceert het befaamde Bakkenveld in North Dakotha 850 000 vaten per dag.Ondanks die verhoogde productie bereikte de prijs voor WTI in september van dit jaar een niveau van $ 110 per vat. Dat had alles te maken met de gebrekkige transportinfrastructuur. Er waren te weinig pijpleidingen om de schalieolie die opgeslagen wordt in het plaatsje Cushing in Oklahoma, naar de Golf van Mexico te laten stromen. Aan de Golf van Mexico staan de meeste raffinaderijen. Dat probleem behoort nu tot het verleden. De snel stijgende nieuwe vraag zorgde voor een opleving van de prijzen.

Figuur 1 Prijs voor een vat WTI blijft voorlopig laag

Voorraden

Na de zomermaanden is de prijs van WTI weer snel gaan zakken. Dat heeft alles te maken met het oplopen van de voorraden. Aan het einde van oktober bedroeg de voorraad olie 383,9 miljoen vaten. Die zee aan voorraden zijn, zoals reeds gememoreerd, te danken aan de oplopende productie. Daar staat echter een dalende vraag tegenover. De vraag uit de hoek van de raffinaderijen zakt in, omdat de marges voor hun producten fors omlaag gegaan zijn. Waar in juni de vraag nog meer dan 16 miljoen vaten per dag bedroeg, was die in oktober teruggelopen naar 14,85 miljoen vaten. Het feit, dat veel raffinaderijen in oktober hun productie geheel of gedeeltelijk stilleggen om het jaarlijks onderhoud te verrichten, helpt de vraag evenmin. In november wordt het onderhoud doorgaans beëindigd, waardoor de vraag weer zal toenemen.

Figuur 2 Vraag naar olie is tijdelijk minder

Of daarmee op korte termijn weer prijsherstel optreedt, is nog maar zeer de vraag. De weging in de belangrijke Dow Jones-UBS Commodity Index gaat veranderen ten faveure van Brent en ten nadele van WTI. Nu nog weegt Brent voor 5,8% mee en WTI voor 9,2%. Vanaf januari 2014 worden de wegingen respectievelijk 6,5% en 8,5%. Dat betekent wel dat institutionele beleggers zoals pensioenfondsen, die deze index volgen, in de komende maanden voor miljarden dollars aanpassingen moeten plegen. WTI moet verkocht en Brent aangekocht.

Politieke onrust

Aanhoudende druk op de prijs van een vat maakt het onwaarschijnlijk, dat het prijsverschil met een vat Brent snel heel veel kleiner wordt. Politieke onrust in veel landen van het Midden- Oosten en productieverstoringen in belangrijke olieproducerende landen als Irak, Libië en Nigeria zorgen voor een relatieve schaarste aan Brent. Die productieverstoringen zullen naar het einde van het jaar afnemen, zo denkt Goldman Sachs. In Libië stijgt de productie van 250.000 vaten naar 650.000 per dag. Maar dan nog draait de productie op 5% van de capaciteit. Volgens de verschillende zakenbanken zal de prijs voor een vat Brent blijven schommelen tussen $ 105 en $ 110. Diezelfde analisten geloven niet, dat de prijs voor een vat WTI ver onder $ 95 zal dalen.


Figuur 3 Weinig neerwaarts potentieel voor Brent

INVINCO

Enkele weken geleden hebben wij u gewezen op de mogelijkheid, dat de prijs voor een vat WTI onder $ 100 zou zakken. De voorspelling is uitgekomen. Ook de huidige situatie, waarbij het prijsverschil tussen WTI en Brent aanzienlijk is, biedt de belegger kansen. Markten zijn echter grillig en actief vragen veel concentratie, kennis en kunde. Dat is niet iedere belegger gegund. Daarom is het beter in contact te treden met professionals, die deze markten van minuut op minuut volgen. Bij INVINCO vindt u deze professionals.

101713_0018_Olieprijsza3.png

  • Wij hebben een jarenlange ervaring en expertise in de wereld van de commodities en valuta’s
  • Volledige vergunning van de AFM te Amsterdam en van de FSMA te Brussel
  • Effectenrekening op eigen naam
  • Full-Service, eigen accountmanager
  • Liquide investering

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.