De olie-industrie heeft een mooie toekomst achter zich

Optimisme over olie en de prijs van olie is terug. Volgens het IEA zal de vraag naar olie de komende jaren alleen maar stijgen en daarmee ook de prijs. Clubs als OPEC en Goldman Sachs denken er hetzelfde over.

Dan moet het wel schrikken zijn om een recent rapport van de consultants van Wood Mackenzie te lezen. Daar denken ze dat olie een mooie toekomst achter zich heeft. Vanaf 2023 zal de vraag naar olie afnemen om in 2050 nog slechts 35 miljoen vaten per dag te bedragen. Prijzen zullen als gevolg van de zwakke vraag ook gaan dalen. Na 2030 zijn de prijzen zo laag dat het geen zin meer heeft om op zoek te gaan naar nieuwe bronnen. Waar de prijs voor een vat in 2030 nog pakweg $ 40 zal bedragen, zal daar in 2040 nog maar de helft van over zijn.

Het Akkoord van Parijs vormt de basis van deze voorspellingen. Als de wereld ernst maakt met het beperken van de stijging van de temperatuur tot minder dan 2 graden, dan moet de wereld serieus werk gaan maken van het verminderen van de CO2-uitstoot. Dat betekent bijvoorbeeld veel meer elektrische auto’s en een serieuze aanpak van de recycling van plastics.

De grote vraag is natuurlijk of de wereld ernst gaat maken met het nakomen van het Akkoord van Parijs. Dat is allesbehalve een zekerheid! Toch, een gewaarschuwd man telt voor twee!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.