Negeren van ESG-normen wordt kostbaar

Het negeren van ESG-normen in de bedrijfsvoering kan een dure aangelegenheid worden. Nu al zien sommige bedrijven zich opgescheept met zogeheten stranded assets. Ook is de dreiging van desinvesteringscampagnes niet langer denkbeeldig.

Daar komt nu de dreiging van rechtszaken bij. Die waren tot nu toe vaak klimaat gerelateerd. Daar komen nu nog sociale en governance kwesties bij zoals slavernij in de supply chain en gebrekkige verslaglegging van ESG-data.

Bedrijven als Nestle en Cargill weten daar alles van. Zij moeten zich voor de hoogste Amerikaanse rechter verdedigen tegen de beschuldiging van kinderarbeid in hun supply chain.

Verliezen zij hun zaak, dan kunnen vooral multinationals de borst nat maken. Zij zijn de voornaamste doelwitten van ESG-gerelateerde claims. Al die claims kunnen erg in de papieren gaan lopen en bezorgen steeds meer imagoschade

Wat te doen? Het lijkt verstandig om mensen en middelen vrij te maken om wantoestanden in de eigen supply chain op te sporen, te monitoren en op topmanagement niveau onder de aandacht te brengen.

Ook zouden bedrijven er verstandig aan doen om in hun verslaglegging even serieuze aandacht te besteden aan ESG-data als aan de financiële en bedrijfseconomische data.

Dat is waarschijnlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.