Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Mooie kans in grondstoffen

Sinds december zijn de grondstoffen reeds bezig aan een opmerkelijke rally. In het oog lopen met name de mijnbouwfondsen. Staal, ijzererts, koper, aluminium, nikkel en andere industriële metalen lijken te anticiperen op een herstel van de wereldeconomie.

In ieder geval reageren de metalen op een toegenomen vraag vanuit China. Zo zijn de mijnbouwfondsen sinds de jaarwisseling reeds met ruim 31 % gestegen. Rio Tinto, BHP Billiton en Vale zijn na hun rampzalige jaar 2008 inmiddels al weer aan een herstel bezig. Ook de olieprijs staat een stuk hoger dan rond de jaarwisseling. Het heeft er veel van weg dat de grondstoffen de bodem van november/december vorig jaar achter zich hebben gelaten. Dat is ook te zien aan het herstel van de Baltic Dry index. Deze index geeft de scheepvaarttarieven weer voor het vervoer van bovengenoemde bulkgoederen.

Een mooie kans om op deze ontwikkelingen in te spelen vormt het beleggingsfonds in aandelen van grondstoffenbedrijven van de Franse vermogensbeheerder Carmignac.

Carmignac Portfolio Commodities staat ondanks het herstel van de afgelopen maanden nog steeds ruim 50 % onder zijn top van een jaar geleden. Dit jaar realiseerde Carmignac een rendement van 14,7 %. Aanmerkelijk meer dan bijvoorbeeld de AEX met een verlies van 3 %.

Carmignac Portfolio Commodities en AEX

Carmignac Commodities heeft momenteel 357 miljoen euro onder beheer en wordt beheer door David Field. De 5 grootste holdings zijn nu: Kinross Gold Corp., Goldman Sachs Metals, BHP Billiton, Potash Corp. Of Saskatchewan en First Quantum Minerals.

Datum advies: 20 april 2009
Koers: 193,50 euro
Klik hier voor actuele koers
ISIN Code: LU0164455502

Ondergetekende heeft zelf geen positie in deze belegging. Zijn cliënten wel.  De redactie heeft geen posities in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Jan-willem Nijkamp
Inmaxxa Vermogensbeheer

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *