Verdienen aan grondstoffen: CTA’s

Voor een hoop beleggers is de term CTA  nog onbekend, echter door de weer oplaaiende populariteit van grondstoffen is het niet de vraag of, maar wanneer deze vorm van commodity-beleggen op grote schaal in Europa wordt aangeboden.

CTA staat voor Commodity Trading Advisor. Een CTA is een soort vermogensbeheerder die volgens een systematische beleggingsstrategie handelt. Van oorsprong waren het grondstoffenhandelaren, maar vandaag de dag handelen ze in alle liquide future en optie markten. Een CTA is net zoals een vermogensbeheerder verantwoordelijk voor de trades op de effectenrekeningen van hun cliënten. Deze rekeningen worden managed accounts genoemd en CTA is dan ook een vorm van Managed futures.

Afgelopen decennia is het aantal CTA’s en het beheerde vermogen exponentieel gestegen.

Er zijn nu ongeveer 800 CTA’s geregistreerd bij de National Futures Association (NFA), dit is een zelfstandige organisatie in Amerika voor futures-en optiemarkten. In de grafiek hieronder is de hype in CTA’s te zien.

Aantal CTA’s en het beheerde vermogen
Aantal CTA’s en het beheerde vermogen

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Strategieën:

Het succes van een CTA valt of staat met de gehanteerde strategie erachter. Een aantal veel voorkomende strategieën zijn:

Trendvolgend: een strategie die eenvoudig de trend volgt op basis van bepaalde technische indicatoren (bijvoorbeeld het voortschrijdende gemiddelden). Een CTA die gespecialiseerd is in deze strategie kan profiteren van zowel stijgende markten en dalende markten.

Countertrend strategie: Deze strategie is gericht om te profiteren van omkeringen. Als je kijkt naar een grafiek, zal niets recht omhoog of omlaag bewegen. Er zijn vaak pullbacks en omkeringen. Deze strategie tracht te profiteren van deze vorm van bewegen.

Arbitragestrategie: Er zijn een aantal substrategieën die vallen onder arbitrage. De meest voorkomende in de managed futures-industrie is statistische arbitrage. Een eenvoudig voorbeeld hiervan is het gelijktijdig kopen en verkopen van goud op verschillende beurzen. Met deze strategie wordt geprofiteerd van het prijsverschil.

Schrijfstrategie:  Deze strategie richt zich op het schrijven van opties (en het incasseren van premies) die waarschijnlijk waardeloos vervallen. Het idee is dat de schrijver zal profiteren van de premie die hij ontvangt van de koper. Het risico verbonden aan deze strategie is echter dat de optie in the money wordt en de schrijver moet leveren.

Global Macro / fundamentele strategie: Deze CTA’s hebben een meer fundamentele aanpak en kijken naar gewasrapporten, weerpatronen, economische rapporten en andere fundamentele gegevens om te bepalen welke grondstoffutures long of short te gaan.

Elke gehanteerde strategie bepaalt in belangrijke mate in welk soort futures er gehandeld wordt.

Voordelen:

Het grootste voordeel van het toevoegen van Managed Futures (of CTA’s) aan een effectenportefeuille is het verlagen van de volatility (beweeglijkheid). Ook risicovermindering is mogelijk omdat er gehandeld kan worden in een brede scope van markten die een lage of negatieve correlatie hebben met traditionele beleggingscategorieën. In onderstaande tabel is een correlatie onderzoek te zien van CME Group.

Correlatie managed futures met traditionele beleggingscategorieën
Correlatie managed futures met traditionele beleggingscategorieën

Klik op tabel om te vergroten (opent in nieuw venster)

Met name in economisch slechte tijden is de performance van Managed Futures goed, waardoor het een toegevoegde waarde kan zijn in traditionele portefeuilles.

Hieronder een onderzoek van CME Group over de impact van CTA’s in een portefeuille.
Zoals je kunt zien neemt het risico af zodra je aan een neutrale portefeuille managed futures toevoegt en neemt het risico toe als de portefeuille alleen uit managed futures bestaat.

Effect van CTA’s in een portefeuille
Effect van CTA’s in een portefeuille

Een bijkomend voordeel is dat CTA’s handelen in liquide en beursgenoteerde futures waardoor men een optimaal transparante portefeuille heeft die door de hoge liquiditeit op ieder moment ook weer verkocht kan worden.

Nadelen:

De minimum bedragen voor het openen van een account zijn hoog, meestal vanaf 1 miljoen dollar. Daarvoor krijg je volledige transparantie en realtime inzicht in de posities. Het alternatief is een fonds waarbij de transparantie vaak weer ver te zoeken is.

Daarnaast is performance fee een onderdeel van de vergoeding. Dit betekent dat een deel van de gerealiseerde winst meestal tussen 10% en 20% naar de betreffende organisatie gaat. Dit gaat rechtstreeks van je rendement af, het is echter wel een flinke stimulans voor de CTA om een hoog rendement te halen.

CTA’s zijn relatief onbekend in Europa en daardoor een ver van je bed show.

In Nederland is Transtrend een van de weinige organisaties die geregistreerd is als CTA. Ze hanteren een trendvolgende systematiek.

Conclusie:

Een CTA is een soort vermogensbeheerder die volgens een systematisch plan handelt in Futures en Opties voor de Cliënt. Vroeger was dat met name in grondstoffen, tegenwoordig wordt er gebruik gemaakt van een hele range aan future markten en wordt het ook wel Managed Futures genoemd. Dit is een hele pure en transparante vorm van beleggen. In Amerika zijn CTA’s heel gangbaar, maar in Europa zijn ze nog relatief onbekend bij beleggers. Een voordeel van deze vorm van beleggen is dat je de bewegelijkheid en het risico van je portefeuille kan verkleinen. Een groot nadeel is dat het minimum in te leggen vermogen vaak vanaf 1 miljoen dollar is.

Drs. ing Alain E. de Haas
Managing Director Helliot
http://www.helliot.nl/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.