Koffieprijs kan weer exploderen

Maandenlang hebben we bericht over de ernstige droogte in de belangrijke koffie producerende regio’s van Brazilië. Door de droogte steeg de koffieprijs naar ongekende hoogte. In juni is een einde gekomen aan de stijging. Er kwamen steeds meer berichten in de markt, als zou de omvang van de schade aan de koffieoogst in Brazilië heel erg meevallen. Wij hebben nog in juni gemeld, dat het onmogelijk is om de schade tot op de kilogram precies te berekenen. We hebben er bovendien op gewezen, dat er partijen in de markt actief zijn, die belang hadden en hebben bij dalende prijzen. Die kwamen met heel sussende verklaringen over de oogst.

  • Koffie is een van de belangrijkste en meest gevraagde grondstoffen ter wereld
  • Na aardolie is het zelfs de meest verhandelde grondstof
  • Koffie is na water de meest gedronken drank in de wereld
  • Sinds het begin van 2014 is de prijs van koffie met meer dan 85% gestegen om daarna te gaan dalen

Na weken van prijsdalingen lijkt het tij te gaan keren. Lees hier waarom en vraag ons hoe u hier van kunt profiteren.


Figuur 1 Dalende koffieprijzen in juni

In eerste instantie hebben de koffieboeren het gelijk aan hun kant gekregen. Nog in het begin van juli kwam een bureau als INTL FCStone met het weinig opwekkend bericht, dat de prijs voor een pond koffie kon dalen tot $ 1,50. Dat was toen ruim $ 0,16 cent beneden de geldende marktprijs. Het aanbod van koffie viel veel groter uit dan verwacht. Niet alleen verliep de oogst in juni geheel naar wens, maar bovendien brachten veel boeren hun voorraden uit 2012 en 2013 naar de markt om nog te kunnen profiteren van een voor hen aantrekkelijk prijsniveau.

We zijn weer enkele weken verder en de pendule van de klok begint de andere kant op te slaan. Het eerder genoemde bureau INTL FCStone is plotsklaps een stuk terughoudender geworden in haar voorspellingen. Volgens het bureau berusten eerder geuite twijfels op waarheid. Al in mei echter spraken kenners hun vrees uit, dat de koffiebonen dit oogstjaar wel eens heel klein zouden kunnen zijn of misvormd. Ook zou het goed kunnen, dat knoppen veel meer uitvallen dan eerder aangegeven. Het bureau wijst er daarbij op, dat in sommige regio’s, waar in het voorjaar wel voldoende regen is gevallen, de kwaliteit van de oogst enorm tegenvalt. Hoe moet het dan gesteld zijn met de oogst in regio’s waar in het voorjaar veel en veel te weinig regen is gevallen?

En passant heeft het bureau ook nog eens de nodige twijfel gezaaid over de oogst van 2015. Meer dan voldoende regen in de afgelopen weken heeft ervoor gezorgd dat veel koffiestruiken twee maanden te vroeg in bloei komen. Daardoor zullen ze waarschijnlijk te weinig knoppen gaan vormen en dus minder bonen kunnen produceren. Het lijkt er bovendien op, dat de koffieboeren in Brazilië, net als hun collega’s in Midden Amerika, te kampen krijgen met de roestschimmel. Daardoor verliezen de struiken en bomen hun blad en kan er van knopvorming al helemaal geen sprake meer zijn!

Volgens Sterling Smith van Citigroup bevat het meest recente rapport van FCStone dynamiet en is het zeer wel mogelijk dat prijzen voor koffie in de komende weken opnieuw gaan exploderen.

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.