Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Ebola kan cacaoprijs laten exploderen

Het gaat belabberd met de prijs voor heel veel landbouwgewassen. Dat leert een blik op bovenstaande toonaangevende grafiek van de CRB index van Thomson Reuters/Jefferies. Die nadert weer het dieptepunt van eind 2013/begin 2014. Overvloedige oogsten en geringe exportkansen drukken de prijzen omlaag. Een steeds duurdere dollar helpt ook al niet. De prijs van veel landbouwgewassen wordt in dollars uitgedrukt en dus worden ze steeds duurder voor kopers die betalen in andere valuta’s.

  • Schattingen cacaomarkt variëren van een tekort van 75 000 ton tot een surplus van 40 000 ton
  • Vraag naar cacaoboter op het hoogste niveau ooit
  • Nieuwe vraag komt vooral uit Azië
  • Onzekerheid over opmars van Ebola in West Afrika kan prijzen nog 15% tot 17% laten stijgen

Er zijn altijd weer uitzonderingen op de regel en dat is ook zo voor de landbouwgewassen. Cacao onttrekt zich totaal aan de malaise op de internationale markten voor landbouwgewassen. Van dit gewas blijft de prijs dit jaar alsmaar oplopen. Daar hebben wij u trouwens al in een vroeg stadium op gewezen. Al ruim een jaar geleden hebben wij gemeld, dat de prijs van cacao op korte termijn weleens 20% zou kunnen gaan stijgen. Lees hier nogmaals dat artikel:  KLIK HIER

In essentie waren de prijsstijgingen aan factoren aan zowel de aanbodzijde als aan de vraagzijde te danken. In landen als Ivoorkust, Kameroen en Ghana valt het areaal cacao voor 2013-2014 kleiner uit dan in de jaren daarvoor. Dat was te wijten aan te overvloedige oogsten en als gevolg daarvan te lage prijzen. Dit kleinere areaal kreeg bovendien nog eens last van slechte weersomstandigheden, waardoor de oogstvooruitzichten verminderden. Tegenover een mindere aanbodzijde stelde zich een uitdijende vraagzijde. De vraag naar cacao zit wereldwijd in de lift. Volgens the International Cocoa Organisation groeit vooral de vraag in Azië uitbundig. Die vraag is zo uitbundig, dat de voorraden in de wereld naar het laagste niveau gedaald zijn sinds 2010.

Volgens analisten van bijvoorbeeld van bijvoorbeeld Goldman Sachs, maar ook volgens verschillende hedge funds dreigt er in de wereld een structureel tekort aan cacao Ze hebben ook navenant gehandeld en hun long positions verder uitgebouwd. De prijs voor cacao is dit jaar al met 22% gestegen.

Voor de korte termijn heeft zich nu een zeer serieus probleem aangediend, dat de prijzen van cacao kan doen exploderen. De zeer besmettelijke en dodelijke ziekte verspreid zich steeds verder over West Afrika. Uit deze regio komt meer dan 70% van alle cacao. Ivoorkust, de belangrijkste producent van Cacao, deelt een grens van 394 kilometer met Liberia en Guinea, twee landen waar de ziekte al heel veel slachtoffers heeft geëist. Er bestaat op de internationale cacaomarkten de begrijpelijke angst, dat de ziekte ook in Ivoorkust de kop zal opsteken. The US Center for Disease adviseert de overheid van dat land al hoe de ziekte te bestrijden.

Mocht Ebola naar Ivoorkust overslaan, dan kan dit meerdere gevolgen hebben. Het binnenhalen van de oogst kan moeizamer gaan verlopen. Die gaat in oktober van start. Mocht de ziekte zich inderdaad over Ivoorkust verspreiden, dan zal dat ook consequenties hebben voor het transport van cacao vanuit het binnenland naar de havens van het land. Niet alleen Ebola vormt een bedreiging voor de oogst, ook een ziekte black pod geheten. Die tast de kwaliteit van de bonen aan en kan zich snel verspreiden dankzij de aanhoudende regens.

Het is duidelijk, dat onder de huidige angstige en onzekere omstandigheden de markt bereid is een premie te betalen. Intraday is New York al een prijs genoteerd van $ 3,366 per ton. Dat was de hoogste prijs sinds maart 2011. Toen is een prijs genoteerd van $3, 826 per ton. Dat impliceert, dat de prijs nog zeker 15% tot 17% omhoog kan van het huidig niveau.

CONTRACT SPECIFICATIES

Symbool CC
Naam Cacao (CC)
Beurs ICE US
Handel Maart, mei, juli, september, december (H, K, N, U, Z)
Volume 10 ton (22.046 pounds)
Tick ​​Size $ 1,00 per ton ($ 10,00 per opdracht)
Limiet Geen
Opweningstijden 03:00- 01:00 CST
Laatste handelsdag Elf werkdagen vóór laatste werkdag voor levering van de maand
Waarde van een futurescontarct $ 10
Waarde van een optiecontarct $ 10

 

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *