Cacao kan nog wel 20% duurder worden

Cacao wordt duur betaald vandaag de dag. Prijzen in Londen flirten alweer een tijdje met de grens van £ 1.700 per ton. In New York bereikte de prijs voor een ton cacao een niveau van $ 2.620. Dat vertegenwoordigde een stijging van 7,6% in een maand tijd en van 21% in het derde kwartaal. Volgens analisten van Macqurie, een bank gespecialiseerd in soft commodities komt aan de stijging voorlopig nog geen einde. Zij verwachten voor het vierde kwartaal een prijsniveau tussen $ 2.500 en $ 2.900. Dat niveau is in geen twee jaar meer gezien.

Aanbod

De sterke prijsstijging van de afgelopen maanden is de consequentie van een samenloop van omstandigheden, die elkaar allemaal versterken. In de eerste plaats zijn er problemen aan de aanbodzijde. De afgelopen jaren waren de oogsten in West Afrika, waar de belangrijkste producerende landen gelegen zijn, overvloedig. Daardoor waren wel de prijzen aan de lage kant, mede door een zwakke vraag uit het westen. Daardoor hebben veel boeren er het cacaobijltje bij neergegooid en zijn overgestapt op andere teelten. In Ivoorkust heeft de overheid bovendien een einde gemaakt aan illegale teelt.

Een ongeluk komt echter nooit alleen. Niet alleen is het areaal kleinere geworden, maar ook het weer heeft een negatieve rol gespeeld. In landen als Ivoorkust, Ghana en Kameroen, belangrijke producenten van cacao, is het de afgelopen maanden veel te droog geweest. Nigeria daarentegen werd geteisterd door teveel regen. Als gevolg van de weersomstandigheden verwacht een land als Ivoorkust, dat voor het komende oogstjaar 2013 – 2014 er 30.000 ton minder binnen gehaald zal worden.

Vraagzijde

Terwijl het aanbod daalt, stijgt de vraag. Voor het eerst sinds de crisis uitbrak in 2008, groeit de vraag weer in de belangrijke afzetmarkten van Noord Amerika en West Europa. Daar komt nog bij, dat de smaak aan het veranderen is. Steeds meer consumenten verkiezen puur boven melkchocolade. Puur heeft ook een beter imago. Er zit minder suiker in en dat heet gezonder te zijn. Het nadeel van puur is weer wel, dat er meer cacao nodig is om de produceren.

De gevolgen van de grotere vraag zijn dan ook al merkbaar. Volgens the Wall Street Journal mogen de prijzen voor cacao in het derde kwartaal dan al met 21% gestegen zijn, maar is het einde vooralsnog niet inzicht. De krant verwacht, dat prijs dit jaar nog verder omhoog gaat naar $ 12,25 per kilo. Dat is een stijging van maar liefst 45% vergeleken met de prijzen uit 2007 aan de vooravond van de crisis.

Die aanhoudende prijsstijging is weer terug te voeren op ontwikkelingen in de markt. Die ziet belangrijke feestdagen als Halloween, Kerstmis, Valentine’s Day en Pasen weer met rasse schreden. Dat zijn feestdagen, waarop de vraag altijd buitengewoon groot is.

Hedgefunds

De producenten van chocolade zijn dus druk doende om hun voorraden op het gewenste niveau te brengen. Gelet op het magere aanbod jaagt deze beweging de prijzen omhoog. Maar dat is niet het enige. Hedge funds hebben de ontwikkelingen bij de afnemers en bij de producenten nauwkeurig in de gaten gehouden. Ze zijn tot de conclusie gekomen, dat de oogsten drie seizoenen op rij niet aan de vraag kunnen voldoen. Volgens the International Cocoa Organization kan het tekort over het zojuist beëindigde seizoen 2012-2013 oplopen tot wel 161.000 ton. Voor het komende seizoen ziet het er nog minder rooskleurig uit. Het eerder genoemde Macquerie verwacht voor het komende seizoen. 2013 – 2014 opnieuw een aanzienlijk tekort van wel 173.000 ton. In het seizoen 2014 – 2015 valt het tekort lager uit, maar is met 113.000 toch nog steeds aanzienlijk.

Hedgefunds spelen in op deze tekorten door zowel in Londen als in New York grootschalig long posities in te nemen, waardoor de tekorten kunstmatig vergroot worden en de prijzen verder omhoog gaan.

INVINCO

De verwachting is gerechtvaardigd, dat door de sterke vraag en het beperkte aanbod prijzen in het vierde kwartaal nog sneller zullen stijgen dan in het derde kwartaal van dit jaar. Toen bedroeg de prijsstijging 21%.

Als belegger kunt u deel hebben aan deze prijsstijging. Hoe? Neem eens contact op met de handelstafel van INVINCO. Onze handelaren zullen u het spel piekfijn uitleggen!

De markt voor soft commodities vraagt veel extra aandacht. Daarom kunt u het echte werk beter aan de professionals overlaten.

  • Wij hebben een jarenlange ervaring en expertise in de wereld van de commodities en valuta’s
  • Volledige vergunning van de AFM te Amsterdam en van de FSMA te Brussel
  • Effectenrekening op eigen naam
  • Full-Service, eigen accountmanager
  • Liquide investering

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.