Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Koperprijs breekt uit

De koperprijs is na een week zijwaarts bewogen te hebben, uitgebroken. De prijs van het metaal vervolgt daarmee de opwaartse trend.

In 1974 werd de CFTC (Commodity Futures Trading Commission) opgericht als een onafhankelijk orgaan met de opdracht om future- en optiemarkten voor de commodities te reguleren. Bij wet zijn handelaren in de Verenigde Staten verplicht om hun activiteiten te registreren en te rapporteren, waarbij voor alle traders limieten zijn gesteld aan het aantal contracten dat ze in een grondstof mogen bezitten.

Veel speculanten zitten volgens het CFTC’s Commitment of Traders Report nog steeds short.  (men heeft een effect verkocht zonder dat men het in bezit had) Zakenbank Barclays verwacht dan ook dat deze handelaren hun posities moeten terugdraaien en dat zal de stijging van de koperprijs versterken.

Eerder heb ik op 4 maart geschreven dat de koperprijs kon exploderen. Sindsdien is de prijs van het metaal circa 38% gestegen. (van $3.751 per ton naar $5.192 per ton)

Koperprijs breekt uit
Koperprijs breekt uit

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Het eerste koersdoel ligt volgens Barclays op $5.695/$5.879. Dat niveau komt overeen met een 50% correctieniveau van de daling in de periode juli 2008-december 2008.

De zakenbank raadt aan om te kopen bij een terugval van $5.192 (huidige prijs) naar $5.145. Het eerste koersdoel ligt op $5.695. Dat betekent een opwaarts potentieel van circa 10%.  Stoploss op $4.915. (als de prijs onder dit niveau komt, moet u deze positie verkopen)

Een mooie grafiek van de koperprijs is te vinden op http://tools.boerse-go.de/commodities/ . (met dank aan Rob voor zijn link)

Naast het technisch beeld zijn er ook fundamentele redenen achter de stijging van de koperprijs.  Eerder op deze site werd gemeld dat als gevolg van de kredietcrisis er weinig in nieuwe productiecapaciteit in grondstoffen geïnvesteerd is.  Het gevolg is een tekort schietend aanbod.  De prijs stijgt dan zodra de vraag weer enigszins aantrekt. Iets wat we momenteel in de markten reeds kunnen constateren.

Wil je in koper beleggen, houd dan rekening met zeer forse bewegingen, vanwege de geringe marktomvang.

Ik heb geen positie in koper. Op dit artikel is onze disclaimer van toespassing.

Update 17 juni 2009: Deze positie is inmiddels uitgestopt: Klik hier voor het artikel.

Kleine markt
De kopermarkt is klein van omvang en kan snel worden verstoord door enkele marktpartijen. Wil je in koper beleggen, houd dan rekening met zeer forse bewegingen.

Gratis e-mail alert: Met deze service blijft u op de hoogte van de ontwikkelingen!

U kunt de categorie(en) (Aandelen,Obligaties, Grondstoffen etc.) selecteren waarvoor u de nieuws alerts wilt ontvangen. Klik hier om u aan te melden.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

2 reacties op “Koperprijs breekt uit”

 1. Satilmis

  Hoe / waar kan je beleggen in koper ?

  Beste Tom,

  U kunt op drie manieren beleggen in koper

  1. U kunt via uw broker een ETF (indextracker) kopen die in koper belegd.

  Zo is er de ETFS Copper. Deze is genoteerd aan de Euronext in Amsterdam met ISIN code: GB00B15KXQ89. Zie: http://www.euronext.com/trader/summarizedmarket/stocks-8505-NL.html?selectedMep=1&isinCode=GB00B15KXQ89

  De indextracker ETFS Copper (COPA) volgt de DJ-AIG Copper Sub-IndexSM.( http://www.ipathetn.com/JJC-overview.jsp ) Op deze manier belegt u rechtstreeks in de futurecontracten zonder een hefboom.

  Met een hefboom kunt u beleggen in de ETFS Leveraged Copper (LCOP)( http://www.etfsecurities.com/csl/lev/etfs_copper_le.asp ). Deze tracker verandert tweemaal zoveel als de DJ-AIG Copper Sub-IndexSM. Dus als de index met 1% stijgt neemt deze tracker met 2% toe. Omgekeerd geldt dat als de index met 1% daalt de waarde van de tracker met 2% afneemt.

  2. U kunt aandelen van bedrijven in de kopermijnbouw kopen.

  Voorbeelden zijn:

  African Copper Plc
  Bougainville Copper Ltd
  Bougainville Copper Ltd -ADR- (DE)
  Copper Mountain Networks Inc.
  Freeport McMoran Copper & Gold Inc. -B-
  Southern Copper Corporation

  Het idee achter deze benadering is dat naarmate de koperprijs stijgt, deze bedrijven hiervan kunnen profiteren. Voorzichtigheid is echter geboden. Behalve de koperprijs zijn de aandelenkoersen afhankelijk van de andere (bedrijfseconomische) factoren zoals de kwaliteit van het management en de balanspositie van een bedrijf.

  3. U kunt ook een Turbo LONG kopen waarmee u kunt inspelen op de stijging van de koper futures.

  Verwacht u een stijging van de koper future, dan koopt u een Koper Future Turbo Long.

  Meer informatie over beleggen in grondstoffen vindt u in de
  grondstoffengids. Deze kunt u gratis aanvragen via 0900-MARKETS (0900- 6275387).

  Een leuk achtergrondsartikel over koper vindt u op http://www.abnamromarkets.nl/MediaLibrary/Document/PDF/Newsletter/ProductBrochures/Verzameling_grondstofartikelen.pdf

  Overzicht van Koper Turbo Long:
  http://markets.rbs.nl/NL/Showpage.aspx?pageID=4

  Hou bij een instap in turbos altijd goed rekening met uw risicoprofiel. Kiest u de stop dichtbij dan loopt u een groter risico op koersverlies dan wanneer u de stoploss verder weg neemt. De hefboom is lager naarmate u de stop verder neemt maar de zekerheid om niet uitgestopt te worden is dan wel groter. Vooraleer in te stappen moet u dus eens overwegen welk risico u wenst te lopen.

  Daarnaast kunt ook de Freeport McMoran Copper & Gold Inc. -B- Turbo Long kopen.

  Met vriendelijke groet,
  Satilmis Ersintepe

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *