Enorme stijging koperprijs

Vanuit de opslaghuizen van de London Metal Exchange bereikt ons het bericht dat de voorraden koper naar het laagste niveau sinds midden 2009 zijn gedaald. De scherpe voorraaddaling in de Londense warenhuizen suggereert dat er weer tekorten kunnen gaan ontstaan. De Chinese koper importen bereikten in december een recordhoogte. Het feit dat de Chinese economie minder hard afzwakt dan eerder gedacht draagt daar zeker aan bij.

Maar niet alleen de groei in China, ook het feit dat de Chinezen aan het einde van een periode van voorraadafbouw zijn gekomen en ze hun voorraden weer opnieuw dienen aan te vullen speelt mee.

Van koper wordt wel gezegd dat het de beste voorspeller is van de wereldeconomie. Het metaal heeft vele industriële toepassingen – vooral in de bouw –  en heeft als het ware een Phd in de economische wetenschap en geldt als een betere voorspeller dan alle economen bij elkaar. De prijs van koper de laatste tijd zegt veel. Oktober j.l. bereikte de prijs van koper een bodem van 6735 dollar.

In februari vorig jaar – toen alles nog goed ging in de wereldeconomie – was deze prijs ruim 10.000 dollar. Zie daar de correlatie van koper met de economie. En jawel, sinds de bodem in oktober j.l. is de prijs inmiddels weer aangetrokken naar ruim 8200 dollar. Zullen de economische groeicijfers de prijs van koper omhoog gaan volgen?

Tip van de Week: Koop: ETFS Leveraged Copper (LCOP)

Uiteraard kun je als belegger in aandelen stappen wanneer je in de voorspellende waarde van koper gelooft, maar ook in het koper zelf. Voor de echte durfal is bovengenoemde belegging wel interessant: de ETF’s Leveraged Copper profiteert met een hefboom – 200 % – van de stijging van de koperprijs. De ETFs staan genoteerd in Londen (LSE) en worden verhandeld in USD. Na een bodem van $ 14,30 in oktober staat de ETF nu op $ 20,50. Een stijging van 43 % (in USD).

Datum advies: 20 januari 2012
Koers: $ 20,50
Huidige koers: klik hier
ISIN Code: JE00B2NFTF36

Ondergetekende heeft zelf geen positie in deze belegging. Ze maken wel deel uit van de modelportefeuille van Critivestor.

Wilt u ook weten wanneer er uitgestapt wordt uit deze beleggingen? Neem dan een abonnement op onze Critivestor nieuwsbrief. Deze kost 99 euro inclusief BTW voor drie maanden.

Het rendement sinds 3 oktober van vorig jaar bedraagt 855 euro oftewel 8,7%.

 Klik hier voor meer informatie en meldt u aan via:critivestor@dekritischebelegger.nl

1 gedachte over “Enorme stijging koperprijs”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.