Koffie wordt van een cult kostbaar

Het drinken van een kopje koffie heeft in sommige kringen iets weg van een cult. In speciale café’s drinkt men een veelheid aan koffiesoorten al dan niet geschonken door een heuse barista. Hoe lang zal dit nog het geval kunnen zijn?

In de sector zijn waarschuwende woorden te horen. De prijs voor de arabica boon is al jaren te laag, beneden kostprijs zelfs. Het gevolg is dat steeds meer koffieboeren moeten bezuinigen op bijvoorbeeld kunstmest, waardoor de kwaliteit van de bonen terugloopt.

Ook stoppen steeds meer koffieboeren met hun bedrijf. Het gevolg is, dat de aanvoer van hoge kwaliteit arabicabonen uit Centraal Amerika en landen als Peru en Colombia stagneert en zelfs daalt.

De handelaren zijn uiteraard de lachende derden. Die verkopen een kwalitatief mindere boon voor meer geld! Maar zelfs deze handelaren beginnen zich zorgen te maken. De huidige gang van zaken bedreigt het aanbod van een grote variëteit aan koffiebonen. Er gaan steeds meer stemmen om een internationaal mechanisme te ontwikkelen, dat voor meer prijsstabiliteit zorgt en de koffieboeren meer bestaanszekerheid moet bieden. Voorlopig blijft het bij mooie woorden en voornemens.

Beleggingsfondsen gaan ondertussen onverdroten verder met het verder omlaag drukken van de prijs!

Redactie:  Hoe beleggen in koffie

Beleggen in koffie kan riskant zijn, maar het heeft voordelen om een ​​deel van uw portefeuille in tastbare grondstoffen te hebben. Om te beginnen vereist het dat u weet hoe en waar koffie wordt gemaakt, uw beleggingsopties en de bijbehorende risico’s begrijpt en bereid bent enkele risico’s te nemen.

U kunt in koffie beleggen door middel van aandelen, futures en op de beurs verhandelde fondsen of ETF’s. Het kopen van aandelen geeft u gedeeltelijk eigendom van een bedrijf, dus als het bedrijf groeit en winstgevend is, zal de koers stijgen. Wanneer u een future koopt, speelt u in op een specifieke datum en plaats. ETF’s zijn verzamelingen van investeringen die een industrie-index of grondstof volgen.

  1. Exchange Traded Funds

Investeer in ETF’s voor het laagste risico voor uw portefeuille. Twee verschillende ETF’s worden volledig in koffie belegd en deze bieden het minste risico. Als u bereid bent uw risico verder te beperken, kunt u een ETF vinden met koffie en andere grondstoffen.

Investeer in de Dow Jones-UBS Coffee ETN (JO) ETF (huidige koers $ 33,97) als u een eenvoudige ETF voor alleen koffie wilt. Dit fonds was de eerste pure koffie ETF op de markt en werkt door elke maand een enkele koffiefuture te volgen. Vanwege de eenvoud en omdat elke future in de koffie slechts één maand tegelijk wordt uitgevoerd, kunt u meer toezicht houden op uw investering.

Verlaag uw risico en toezicht door in plaats daarvan te kiezen om te investeren in Pure Beta Coffee ETN (CAFE) (huidige koers $10,99). In tegenstelling tot de andere op koffie gebaseerde ETF, rolt dit fonds niet elke maand door, maar bepaalt het in plaats daarvan wanneer het moet verschuiven op basis van factoren zoals contago – een schommeling in prijzen van een grondstof over een periode van maanden die verband houdt met de opslag van fysieke items . Door de posities te verschuiven om dat effect te minimaliseren, effent dit fonds enkele nuances van de koffiemarkt.

Aandelenbelegging

Koop aandelen in een bedrijf of meerdere bedrijven die koffie verkopen. Investeren in koffiebranderijen is een relatief veilige manier om in koffie te beleggen. Door onderzoek te doen naar de specifieke bedrijven waarin u geïnteresseerd bent, kunt u een of twee selecteren. Wanneer u aandelen onderzoekt, moet u rekening houden met de vroegere winstgevendheid van het bedrijf en zoeken naar bedrijven die groeien.

Koop aandelen in een bedrijf dat koffie verkoopt naast andere producten om uw risico te verminderen. Smucker (huidige koers: $105,68) staat bijvoorbeeld bekend om zijn jam en gelei, maar is ook de eigenaar van Folger’s koffie. Door aandelen te kopen in een bedrijf dat meerdere producten verkoopt, kunt u uw risico spreiden.

Koffie Futures

Onderzoek koffiefutures voordat u belegt, en begrijp dat koffiefutures het grootste risico op koffie-investeringen bieden. Ze bieden ook de grootste potentiële beloning. Investeer alleen wat u zich kunt veroorloven om te verliezen wanneer u met koffiefutures werkt.

Beslis in welke koffiefutures u wilt investeren. Een koffiefuture die op de New York Mercantile Exchange wordt verhandeld onder tickersymbool KC biedt vijf keer per jaar transacties aan. U kunt een enkel contract kopen, wat overeenkomt met 37.500 pond koffie. Dit is geen kleine investering.

Een contract kopen in het Coffee C-contract, dat koffiebonenleveringen uit een van de 19 landen naar specifieke havens in de Verenigde Staten en Europa dekt, is een meer gediversifieerde manier om te investeren in koffiefutures. Net als de NYME-koffiefutures wordt er vijf keer per jaar gehandeld en elk contract is voor 37.500 pond koffie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.