Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Een kopje koffie

We staan amper stil bij de prijs van een kopje koffie. We drinken het gedachteloos. Maar misschien gaat dat veranderen. De prijs van koffiebonen is de laatste maanden sterk gestegen. In juni lag de prijs voor een pond arabica ruim 70% hoger dan een jaar eerder.

Daar zijn goede redenen voor. Zo is de koffieoogst in Brazilië nagenoeg mislukt door de ongewone hitte. Er zijn nog wel voldoende voorraden van de vorige oogst, maar er zijn te weinig schepen en containers om de bonen te vervoeren.

Natuurlijk hebben de koffiebranders en koffiekopers zich contractueel gewapend tegen onverwachte prijsbewegingen. De verwachting is echter dat de meeste van deze contracten ergens in het najaar aflopen en dus zullen in de nieuwe contracten hogere prijzen opgenomen worden.

Het ligt niet in de lijn der verwachtingen dat de consument op hetzelfde moment hogere koffieprijzen voor zijn kiezen krijgt. Voor sommige partijen heeft corona erg marktverstorend gewerkt. Partijen als Nespresso nemen een afwachtende houding aan totdat duidelijk is hoe de post-coronamarkt zich gaat ontwikkelen.

Hedgefunds dragen op dit moment misschien het meest bij aan de marktverstoring. Die hebben de afgelopen maanden grote posities ingenomen op de markt voor arabicakoffie met als gevolg dat prijzen onnodig hoog stegen.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *