Edelmetalen verliezen hun glans

Platina is weliswaar een edelmetaal, maar heeft toch een niet al te beste naam. Die heeft het vooral te danken omdat er heel veel platina verdwijnt in de katalysator van een auto. Het is zodoende milieuonvriendelijk.

Aan het begin van het jaar schoot de prijs van dit metaal, omdat de markt een sterk herstel van de autoverkopen voorzagen, van de klassieke auto wel te verstaan. In tweede instantie is de rally gesneefd, omdat palladium de voorkeur heeft bij de autoproducenten om gebruikt te worden in de katalysator van vooral de benzinemotor.

De lange termijn vooruitzichten voor platina zijn niet goed, evenmin trouwens voor palladium. Beide edelmetalen worden voornamelijk gedolven in Zuid-Afrikaanse mijnen waar de arbeidsomstandigheden erbarmelijk zijn. Het is zodoende een ESG-issue geworden voor steeds meer beleggers.

En dan is er natuurlijk de opmars van de elektrische auto. De vraag naar zowel platina als palladium gaat op termijn onafwendbaar dalen. Een alternatieve grootschalige aanwending lijkt niet in zicht. Dat is vooral jammer voor beleggers die weinig vertrouwen hebben in de huidige monetaire sustemen en daarom beide edelmetalen graag in de beleggingsportefeuille opnamen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.