Dit edelmetaal plaatst alle anderen in de schaduw

In ons interview met Willem Middelkoop, oprichter van het Commodity Discovery Fund, was hij positief op palladium. De prijs van het edelmetaal palladium is gestegen tot een recordhoogte. Maandenlang kent de prijs maar één richting: omhoog. De reden is de grote vraag vanuit de auto-industrie.

Tot nu toe is 2019 niet alleen een jaar van investeringen in aandelen, maar ook een van de edelmetalen. De prijzen voor goud, zilver en platina zijn tot nu toe in dollar uitgedrukt met 16, 14 en 12%. gestegen. Veruit worden ze echter getroffen door palladium, dat sinds het begin van het jaar met ongeveer 40% is gestegen.

De opmars van het edelmetaal duurt al veel langer. Begin 2016 was er nog een troy ounce beschikbaar voor $ 500, vandaag kost het ongeveer $ 1760, ruim drie keer zoveel . Alleen al sinds augustus 2018 is de prijs voor een troy ounce meer dan verdubbeld. En als we naar de fundamenten kijken, zou de opwaartse trend nog enige tijd kunnen doorgaan.

Palladium_grafiek
Palladium_grafiek

Autofabrikanten zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van de vraag

Achter de indrukwekkende ontwikkeling zit namelijk een structureel aanbodtekort, dat nu al enkele jaren aanhoudt. Alleen al in het lopende jaar verwacht Johnson Matthey, een Britse onderneming die onder andere edelmetalen raffineert en recycleert, een toename van de vraag met 9% tot 11,2 miljoen ounces en een aanbodtekort van meer dan 800.000 ounces.

De hoofdverantwoordelijke voor de overmatige vraag is de auto-industrie, waar het edelmetaal wordt gebruikt in katalysatoren. Ongeveer 85% van de jaarlijkse vraag komt van autofabrikanten. En terwijl de verzendingen in de VS stagneren en zelfs dalen in China, doet de vraag naar palladium niets af, aangezien strengere emissieregels in China en Europa dit effect ruimschoots compenseren.

In 2020 dreigt een aanbodtekort opnieuw

Voor 2020 verwachten marktpartijen zoals Nornickel, ’s werelds grootste palladiumproducent, dat de productie achterblijft bij de grote vraag. Dienovereenkomstig zijn veel commentatoren optimistisch over de verdere ontwikkeling van de aandelenkoers. Bovendien zijn de voorraden duidelijk gesmolten en worden Zuid-Afrikaanse mijnen bedreigd met stakingen in de mijnindustrie. Daar wordt palladium verkregen als een bijproduct bij de afbraak van platina.

Ten slotte zijn de belangen van palladium ETF op hun laagste niveau in elf jaar. In het verleden hebben beleggers hun ETF’s verkocht met stijgende prijzen, waardoor het aanbod enigszins is gedempt. Nu het ETF-bezit slechts 575.000 ounces is, is deze potentiële buffer niet langer te groot, schrijven de experts van Commerzbank in een studie.

Ernstige correcties

We mogen echter niet vergeten dat de indrukwekkende prijsstijging van palladium gepaard ging met soms ernstige correcties. De prijs van het edelmetaal is in de afgelopen jaren meerdere keren met dubbele cijfers gekelderd. Meestal duurde het echter slechts een paar weken voordat de prijsonderbreking was gladgestreken, maar tegen 2018 was het verlies 25% en duurde het minstens een jaar om het oude niveau te bereiken.

Naast de optimistische stemmen, zijn er ook mensen die het prijspotentieel als uitgeput beschouwen. Deze omvatten de analisten bij Commerzbank. Vanwege de sterke stijging denken ze dat een correctie waarschijnlijk is en zien ze tegelijkertijd fundamentele redenen die het edelmetaal kwetsbaar maken. Op korte termijn bestaat het gevaar dat de VS tarieven voor de import van auto’s en auto-onderdelen uit Europa opleggen voor illegale subsidies aan de Europese vliegtuigfabrikant Airbus.

Er wordt onvoldoende rekening gehouden met significante risico’s

Vanwege de grote afhankelijkheid van de automarkt zou dit een merkbaar effect hebben op de vraag naar palladium, zeggen experts. Bovendien bestaat er op langere termijn een risico op een dalende vraag naar auto’s met verbrandingsmotoren, hetgeen niet voldoende wordt weerspiegeld in de huidige palladiumprijs. Op de korte termijn is een verdere prijsstijging mogelijk vanwege de dreigende stakingen in Zuid-Afrika, maar tegen het einde van 2020 verwachten de analisten van Commerzbank een prijsdaling tot $ 1400 per ounce.

Beleggen in palladium

Beleggen in palladium kan op verschillende manieren:

Fysiek
Door middel van een tracker

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.