Beleggen in alternatieve energie

De reeds jaren stijgende olieprijs zal de zoektocht naar alternatieve energie steeds verder opvoeren. Zo zagen beleggers investeringen in kernenergie en uranium stijgen (tot de tsnumai in Japan), de steenkoolprijs (China importeert nog steeds meer steenkool dan olie) en ook andere energiebronnen worden interessanter.

De afnemende bereidheid van overheden om alternatieve energie te ondersteunen (subsidies nemen af) dreigden beleggingen in bijvoorbeeld wind- en zonne energie oninteressant te maken. Toch zullen deze energiebronnen op de lange termijn van belang blijven. Wanneer de olieprijs blijft stijgen wordt een investering in alternatieve energiebronnen na verloop van tijd vanzelf de moeite waard.

Een mooie manier hierop in te spelen is een ETF van Van Eck Securities: Global Alternative Energy ETF. Deze ETF tracht de Ardour Global Index zo dicht mogelijk te volgen. Deze index bestaat uit bedrijven die wereldwijd minimaal 50 % van hun opbrengsten realiseren uit de alternatieve energie. De belangrijkste holdings van het moment zijn: Vestas Wind Systems, Eaton Corporation,Tesla Motors, Cree,  First Solar, SunEdison, Enel Green Power, GCL-Poly Energy Holdings, Enersys Common Stock en CHINA LONGYUAN.

Deze belegging betreft een ETF in de Alternatieve Energie. Het betreft een mandje van 30 aandelen wereldwijd actief in wind-, zonne- en andere nieuwe energieproducenten. Het mandje is zeer gespreid. De grootste tien holdings komen allen uit een verschillende sector. Voor de lange termijn een mooie belegging.

Critivestor

Wij hebben met Critivestor vorig jaar juni deze positie opgenomen in de portefeuille. Het rendement is tot nu toe ruim 32%. Daarbij komen de dividendbetalingen er nog bovenop want die zijn in het rendement niet meegerekend.

Critivestor is een nieuwsbrief  die geschikt is voor de lange termijn belegger. In oktober 2011 zijn we met deze portefeuille begonnen. Het startkapitaal was 10.000 euro. Het vermogens is aangegroeid naar 13.362 euro, wat een rendement betekent van 34%.

Wilt u weten wanneer we een positie innemen en weer uitstappen en wilt u ook gespreid beleggen? Neem dan een abonnement op onze Critivestor nieuwsbrief,

1 gedachte over “Beleggen in alternatieve energie”

 1. O.d. Vervuurt

  Wel ik lees dit nu pas maar ik denk dat de aandelen waarin belegt zijn alleen maar naar beneden zullen gaan. Waarom omdat deze bedrijven zich bezig houden met oude methodes voor het maken van zonnepanelen. De kracht zit meer in bedrijven die bestaande methodes zullen vernieuwen, door de productie te verlagen en ook de efficiëntie kunnen verbeteren.

  Ik denk wel dat solar de toekomst heeft en verwacht dan ook dat olie zijn langste tijd heeft gehad.

  Uit berekeningen blijkt dat de zon ons kan voorzien van 4000 keer de behoefte van onze aardbol.

  Een van de bedrijven waar ik behoorlijk bullich over bent is Natcore technology genoteerd in USA quote ntcxf. In Canada v.nxt. En op Frankfurt 8nt.

  Dit bedrijf is er reeds in geslaagd back contacten voor zonnepanelen en zijn reeds ver met het produceren van zonnekalender zonder zilver met een Electrische efficiëntie tussen de 20 en 25 procent.

  Dus blijf af van olie en zilver aandelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.