Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Zeepbellen en luchtkastelen

Geopolitiek wordt de puinhoop steeds groter. Griekenland voert nog steeds de boventoon in de media maar er zijn andere brandhaarden die de rest van de wereld kunnen besmetten. In China is een regelrechte crash gaande die vergelijkbaar is met 1929 en 1987.

Chinese autoriteiten halen alles uit de kast om de beerput te dempen door het stopzetten van de handel in bijna de helft van alle verhandelbare aandelen en het strafbaar stellen aan beleggers met een belang groter dan 5% in een onderneming om die aandelen te verkopen. In de Westerse wereld is er al bijna 7 jaar geen 100% vrije markt meer door de bemoeienis van de Fed en ECB. In China hebben ze nu de vrije markt geheel uitgebannen.

De historie leert ons dat dit soort draconische maatregelingen op den duur als een boemerang zullen werken en de crash op de Chinese markten pas in de begin fase zit. China is de een na grootste markt van de wereld en dit zal zondermeer negatieve effecten hebben op andere economieën en markten. We zagen dit afgelopen week al in een scherpe daling van de olie- en koperprijs. De koers/winst van Shanghai aandelen is na de recente crash nog steeds torenhoog namelijk 51 gecombineerd met het stopzetten van de handel in ruim 50% van verhandelbare aandelen en een economie die gebouwd is op luchtkastelen een voedingsbodem voor een volgende fase in de Chinese crash.

Kortsluiting

Maar er zijn nog een aantal andere vreemde ontwikkelingen gaande. De NYSE, de grootste Amerikaanse aandelenbeurs, lag plat voor een aantal uren evenals de systemen van United Airlines en de Wall Street Journal. Heel ‘toevallig’ net voor er een grote verkoopgolf dreigde te ontstaan bij de Amerikaanse opening doordat die dag de aandelen in China volledig onderuit gingen. De koers van zilver ligt zwaar onder druk terwijl aan de andere kant de U.S. Mint meldde dat de American Eagle zilver munten zijn uitverkocht. Het is duidelijk dat de centrale banken de koers manipuleren, evenals die van goud, terwijl aan de andere kant beleggers mondiaal grote hoeveelheden fysiek zilver en goud kopen.

IMF verlaagd groeiprognoses

Regeringen, centrale banken en hun propaganda via de media proberen met een uiterste manipulatieve krachtinspanning het financiële systeem op peil te houden terwijl in de echte economie vrijwel wekelijkse nieuwe lichten op rood springen. Yellen ‘dreigt’ nog steeds verbaal de rente te verhogen om zo een signaal aan de markt af te geven dat de Amerikaanse economie op eigen benen kan staan. Maar recente economische cijfers wijzen op een afzwakking van de al magere groei dus de rentewaarschuwing wordt steeds verder in de tijd vooruit geschoven.
Afgelopen week verlaagde de IMF bijvoorbeeld opnieuw haar groeiprognoses voor de wereldeconomie. De schulden worden wereldwijd onhoudbaar en onbetaalbaar. We zien daarvan steeds meer slachtoffers. Griekenland en Puerto Rico zijn de landen die daarvan nu de meest sprekende voorbeelden zijn maar er zullen ongetwijfeld meer landen volgen. De hele wereld is financieel als een spinnenweb met elkaar verbonden en je kunt er gif op in innemen dat er banken zijn die door hun hefboomeffect in derivaten in grote problemen komen of al zijn.

Centrale banken in de val

De Bank for Internationale Settlements (BIS) waarschuwde recentelijk dat zij uiterst bezorgd zijn voor een verlies van controle door de centrale banken. Zij hebben vrijwel geen ammunitie meer om een mogelijke crash of een plotselinge recessie in de kiem te smoren. De gratis geld politiek en de torenhoge schulden drukken op de wereld economie. De angst groeit dat de 0% rente politiek niet alleen de economieën verstoort maar ook sociale onrust vergroot door inkomensongelijkheid. Het motto van de centrale banken ‘Whatever it takes’ lijkt steeds minder effectief. Als er een oncontroleerbare crisis ontstaat in Griekenland, China of ergens anders zitten de centrale banken in de val want zij hebben hun rentes moedwillig veel te lang te laag gehouden waardoor ze vrijwel geen ammunitie meer hebben om financiële schokken op te vangen.

Hier kunt u een anekdote lezen die verhelderend weergeeft hoe ons huidige papieren geld systeem werkt

Europa zakt steeds verder in het moeras, het Chinese kaartenhuis stort in en de VS lijkt af te glijden naar een nieuwe recessie. De financiële markten drijven op zeepbellen terwijl de economie gebouwd is op luchtkastelen. Nu de centrale banken de controle dreigen te verliezen vergroot dit de kans aanzienlijk op meer chaotische ontwikkelingen op de financiële markten.

Jan van Gemeren
www.gannanalist.com

Een verwijzing voor de titelfoto van Ali T: https://flic.kr/p/5fu6aV

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

3 reacties op “Zeepbellen en luchtkastelen”

 1. Avatar

  Dat ‘manipuleren’ zie ik niet zo zitten, dan zet je wel heel veel op het spel om ook een vliegmaatschappij als United Airlines erbij te betrekken.

  De technologie die ons in staat stelt om orders te plaatsen, liet het gewoon afweten. Hoge volatiliteit en orders die verwerkt moeten worden is even te veel van het goede geweest die dag, een kleine broker,TD Ameritrade heeft hetzelfde ondervonden twee dagen erna trouwens. Computers en processors zijn snel tegenwoordig maar aan alles zit een limiet.

  Heel makkelijk om het maar een draai te geven die het beste uitkomt…. Een waarschuwing is eerder op z’n plaats, vertrouw niet volledig op de technologie die de orders juist af moet wikkelen,tijdens een rappe bearmarkt bijvoorbeeld…..

  Als centrale banken koersen manipuleren doen ze dat met een Fibonacci precisie waar je u tegen zegt, dat zie ik dus ook niet zo zitten….

 2. Avatar

  De redding van Griekenland wordt grotendeels betaalt uit het noodfonds. Dit geld was bedoeld voor de redding van de banken. Waarom is het allemaal zo ver gekomen en hoe staat Italie en Frankrijk er voor. Het systeem wordt gered, doordat het geld gewoon wordt bijgedraaid. Alles wordt opgeblazen. We gaan de goede kant op!

 3. Avatar

  Er is helemaal geen noodfonds voor banken Hans, die pot moet nog gevuld worden, door landen in 2016… Rijkelijk laat om banken mee te redden, als landen dan überhaupt nog geld hebben om in dat fonds te steken. Europa is duidelijk in crisis ja.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *