Wie het laatst lacht

Eric Mecking werd onlangs geïnterviewd door Gerhard Hormann over de goudprijs, Geld, goud en zilver, de euro, spaargeld en lachen.

De goudprijs is aardig gedááld sinds wij elkaar de laatste keer spraken?

“Inderdaad. Maar dat hebben Elmer Hogervorst en ik in ons boek Geld, Goud & Zilver ook aangegeven. Het boek kwam in november 2011 uit en toen voorspelden wij een tijdelijke dip in de goudprijs. Mijn verwachting is dat hij vanaf begin juli weer licht gaat stijgen tot en met september. Dan moet je erbij zijn, want dan gaat het feest pas beginnen.”

Gaat de crisis dan zijn laatste fase in?

“Wat politici de hele tijd doen is uitstellen en mooie beloftes doen. Zonder dat er echte beslissingen worden genomen. Mijn verwachting is dat na de verkiezingen de hel echt losbreekt. 2013 wordt volgens mij een rampjaar. Dan zijn alle overheden uitgeput en is het geld op. Dan valt er niks meer te rekken en is het apocalypse now. Mijn verwachting is dat de AEX uiteindelijk naar de 150 punten gaan.”

Wat is nu het allerlaatste dat je met je spaargeld zou moeten doen?

“Een huis kopen. Dat is écht het allerlaatste. In mijn vorige boek schreef ik dat er 30 tot 50% van de huizenprijs af zou gaan, maar nu neig ik meer naar dat laatste getal. Vanaf het hoogtepunt in 2008 gerekend zullen de huizenprijzen ongeveer halveren. Ik begrijp dat mensen die nog maar net een huis hebben gekocht dat niet leuk vinden om te horen, maar het is niet anders. De huizenmarkt wordt een bloedbad. Eigenlijk kun je zeggen dat de hele welvaartsstaat langzaam wordt afgebroken. Dat betekent lagere huizenprijzen, lagere pensioenuitkeringen, lagere lonen en ga zo maar door.”

Wordt dit het laatste jaar waarin we nog met de euro betalen?

“Voor ons niet, maar voor de Grieken wel. Die gaan eruit. Ik denk dat we dan een heel turbulente fase tegemoet gaan, waarvan niemand het verloop echt kan voorspellen. Al scheelt het wel dat we al twee jaar weten dat Griekenland een hopeloos geval is. Het lijkt nu ook wel of we uit alle macht Griekenland proberen te helpen, maar eigenlijk proberen we natuurlijk gewoon ons eigen hachje te redden. Of beter gezegd: onze banken.”

Waar heb je zelf eigenlijk op gestemd bij de laatste verkiezingen?

“D66. Ik vond het belachelijk dat het CDA met de PVV in zee ging. Dat hadden ze never nooit moeten doen. En van de VVD vind ik het bezopen dat ze de huizenmarkt nog steeds sponsoren. Dat zijn dus mijn partijen niet. En je kunt van het lente-akkoord zeggen wat je wilt, maar het was op dat moment wel in ons landsbelang dat er iets op tafel kwam. Volgende keer stem ik dus weer op die partij.”

Wanneer heb je voor het laatst gelachen?

“Dat zal ik je vertellen: dat was toen ik heb boek Ik Ratelband las. Dat waren echt lachsalvo’s achter elkaar. Natuurlijk is hij over zijn hoogtepunt heen, maar je kunt van iedereen wat leren. Ik ben zelfs ooit naar een van zijn seminars geweest en heb daar nog over hete kolen gelopen. Maar dat boek is echt hilarisch. Ik lag in een deuk. Een van de leukste boeken van de afgelopen jaren. Maar ik lach elke dag, hoor. Mijn kijk op de economie staat daar helemaal los van. Je kunt somber zijn over de toekomst, maar tegelijk volop genieten van het leven. Al stort alles in, als ik mijn grote vriend Bach opzet word ik weer helemaal vrolijk.”

Elmer Hogervorst
http://weblog.goudtekoop.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.