Waarom de Fed niet zal pauzeren met verhogen van de rente

Volker Schmidt, Senior Portfolio Manager bij ETHENEA Independent Investors S.A., blikt vooruit naar het komende rentebesluit van de Federal Reserve (Fed) op 22 maart 2023.

Na het faillissement van de Silicon Valley Bank (SVB) in Californië is het volgens Schmidt veel moeilijker geworden om voorspellingen te doen.

“Enerzijds blijven de consumptieprijzen in de VS stijgen, getuigen de onlangs gepubliceerde inflatiecijfers van februari: in het voorgaande jaar bedroeg de inflatie 6%. Dat is ruim boven de 2% Inflatiedoelstelling van de Federal Reserve. Bovendien neemt de Amerikaanse kerninflatie ook niet af. Vorige week zei Fed-voorzitter Jerome Powell in een congresverklaring dat een verhoging van de federal funds rate met 50 basispunten niet uitgesloten is, gezien de nog steeds sterke Amerikaanse arbeidsmarkt en de sterke detailhandelsverkopen. Dit zou neerkomen op een versnelling van de renteverhogingscyclus, na het besluit van de Fed in februari om de rente met 25 basispunten te verhogen. De economische fundamenten zijn sindsdien weinig veranderd.

Anderzijds heeft het faillissement van de SVB de kans op nieuwe bankruns vergroot: verdere agressieve rentestappen zouden de situatie van de geldhuizen kunnen compliceren en het nog moeilijker maken om klanten ervan te weerhouden hun geld van de bank op te nemen. Een pauze zou ook psychologisch moeilijk zijn. Als de Fed nu pauzeert, zou een latere terugkeer naar renteverhogingen de geloofwaardigheid van de centrale bank kunnen schaden.

Per saldo is het volgens mij realistisch dat de Fed de basisrente met 25 basispunten verhoogt vanwege de hardnekkige inflatie, de solide groei aan het begin van het jaar en een zeer robuuste arbeidsmarkt. Aangezien er in april geen vergadering van het Federal Open Market Committee (FOMC) gepland is, krijgt de Fed daarna twee maanden de tijd om de macro-economische gevolgen van de bankproblemen te volgen.

Het is niet de rol van het FOMC om te zorgen voor een stabiel banksysteem. Haar primaire doelstellingen zijn het bestrijden van de inflatie en het bevorderen van een hoog werkgelegenheidsniveau. Nu de inflatie ver boven de doelstelling van de centrale bank ligt en de werkgelegenheid nog steeds zeer hoog is, is er weinig reden om te stoppen met het verhogen van de rente. De recessievrees is voorbarig en de bankklanten hoeven zich geen zorgen te maken over hun tegoeden. Zij kunnen deze naar veiliger banken verhuizen. Het opschorten van renteverhogingen als louter voorzorgsmaatregel is dan ook uitgesloten.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.