Ruim 200% rendement met Turkse Lira

De Turkse lira blijft dalen ten opzichte van de euro en de dollar. De lira verzwakte ten opzichte van de Amerikaanse dollar en bereikte een recordniveau van 7.10784. Ten opzichte van de euro is de waarde gekelderd naar 8 lira per euro.

Wij hebben als website diverse keren gewaarschuwd voor de zwakte van deze munt en hoe u kon profiteren van deze zwakte. “Turkije is een opkomende markt die voor beleggers kansen biedt. Dit gaat echter niet gepaard zonder risico. Een daarvan is de waarde van de valuta, de lira. Al in augustus 2013 hebben wij u gewaarschuwd voor een daling van deze munt ten opzichte van de euro. Sterker nog: u kon profiteren van deze zwakte. Ten tijde van schrijven stond de EURTRY op  2,5719 en nu rond 8,0, een stijging van ruim 200% ! 

De munt staat onder druk mede door de sterk verslechterde relatie tussen Turkije en de Verenigde Staten over de hechtenis van de Amerikaanse predikant Andrew Brunson. De VS neemt de nodige maatregelen tegen Turkije omdat het land weigert de voorganger vrij te laten.

De achterliggende factor is de groeiende schuldencrisis in opkomende landen. De stijgende wereldwijde rentetarieven en de toenemende handelsoorlog geïnitieerd door de Amerikaanse president Trump gaan de zogenaamde opkomende economieën zoals Turkije treffen. De kosten van leningen in vreemde valuta zullen sterk stijgen en buitenlandse investeringen dalen.

Van € 50.000 naar € 400.000 in minder dan 3 jaar, dat is mogelijk, bekijk deze video

Hoe kan Erdogan uit deze valutacrash komen? De klassieke oplossing is om de rente naar een astronomische hoogte te laten stijgen, zodat de kapitaalvlucht wordt gestopt. Dan moet de overheid de overheidsuitgaven drastisch verminderen en de belastingen verhogen (dat wil zeggen fiscale bezuinigingen) en de ‘besparingen’ gebruiken om de banken te ondersteunen en de buitenlandse schuldaflossingen te voldoen. Turkije zou zich ook moeten wenden tot het IMF voor een lening – Griekse stijl. Volgens IMF-regels zou het tot $ 28 miljard kunnen lenen om toekomstige schuldaflossingen te financieren, maar dan onderworpen zijn aan de dictaten van IMF-bezuinigingsmaatregelen. Deze oplossing betekent een regelrechte inzinking van de Turkse economie, die de burgers zwaar treft en de steun van Erdogan in het land ernstig schaadt.

De overheid zou kapitaalcontroles kunnen invoeren en elk geld dat het land verlaat blokkeren. Maar dit zou betekenen dat buitenlandse geldschieters gewoon zouden stoppen met lenen, wat de economie toch in een inzinking zou brengen. Of Erdogan zou kunnen proberen om financiering uit Rusland, China of Saoedi-Arabië te krijgen (zoals Pakistan zojuist heeft gedaan). Helaas heeft hij het slecht met al deze landen. Erdogan verzet zich tot nu toe tegen al deze opties en zegt tegen zijn aanhangers: ‘Vertrouw op God’ en hem.

Van € 50.000 naar € 400.000 in minder dan 3 jaar, dat is mogelijk, bekijk deze video

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.