Japanse Yen glijdt verder weg

De nieuwe gouverneur van de Centrale Bank van Japan ( BoJ) Haruhiko Kuroda heeft bij zijn recente aantreden in april verklaard, dat de Bank vastbesloten is om het beleid van premier Shinzo Abe agressief te ondersteunen. De Bank besloot in die maand het beleid van geldverruiming fors uit te breiden. Kuroda is voornemens op grote schaal lopende staatsobligaties op te kopen. In minder dan twee jaar tijd zal de BoJ op die manier $ 1,4 biljoen in de economie pompen. Het voornaamste doel is en blijft om de deflatie de nek te breken door inflatie aan te wakkeren. Daartoe moet ondermeer binnen 2 jaar de inflatie omhoog naar 2%. Omdat de huidige inflatie 0% is, moet dus dit inflatiepercentage 2000% stijgen. Dat biedt de belegger kansen, want de geweldige monetaire verruiming zal de Japanse Yen steeds verder verzwakken, zo is de gedachte. Hier kan de belegger op inspelen!

Er is enkele maanden over getwijfeld, maar het ziet er naar uit, dat Abenomics een positief effect heeft op de Japanse economie. Met Abenomics bedoelen we de strategie van premier Shinzo Abe van Japan om Japan nieuw leven in te blazen. De kern van de strategie is een ongekende fiscale en monetaire stimulering. Vooral de Bank van Japan (BoJ) speelt in deze strategie een vitale rol. De bank pompt maandelijks voor $ 75 miljard aan yens de economie in. De bedoeling van deze omvangrijke stimulering is om de inflatie in het land naar een niveau van 2% te brengen. Japan kamp al meer dan twintig jaar met deflatie en de aanhoudende prijsdalingen hebben een verwoestende uitwerking op de winstgevendheid van het bedrijfsleven. Een ongekende monetaire stimulering moet de waarde van de Yen omlaag drukken, waardoor in ieder geval de export sector weer tot leven komt en kan concurreren op de wereldmarkt. Door het opwekken van inflatie hoopt Abe de consument te bewegen gemakkelijker zijn portemonnee te trekken, waardoor ook binnenlandse bedrijven hun winstgevendheid zien verbeteren. Een hogere winstgevendheid moet bedrijven bewegen weer te gaan investeren, lonen te verhogen en meer mensen aan het werk te helpen. Op die manier is de cirkel rond, waardoor de Japanse economie blijvend in een versnelling komt.

Euforie

Nadat de strategie bekend was gemaakt, reageerden financiële markten opgetogen. In enkele maanden tijd schoot de Nikkei 225 Index meer dan 30% de lucht. Maar de gevoelens van euforie begonnen in mei geleidelijk weg te ebben, omdat overtuigende tekenen van herstel uitbleven. Aan het einde van juni bleek de winst van de Nikkei 225 teruggelopen te zijn naar 25%. Overigens is dat een stijging waar de beleggers in de AEX al jaren alleen maar van kunnen dromen. De daling van de Yen stokte en sloeg om in een stijging, omdat veel beleggers in verwarring raakten van de plannen van Bernanke. De Yen was weer even een safe haven.
Het ziet er echter naar uit, dat het ergste leed geleden is. Er komt een aanzwellende stroom van goed nieuws uit Tokyo. Zo blijkt, dat de productie van de Japanse industrie weer stevig in de lift zit. In mei van dit jaar is die met 2% gestegen en over het eerste kwartaal van dit jaar steeg het bruto nationaal product met maar liefst 4,1%. Dat was veel beter dan waar was op gerekend.

Tankan

Erg belangrijk nieuws verscheen op maandag 1 juli wereldwijd op de beeldschermen. Tot nu toe was onduidelijk hoe het bedrijfsleven op Abenomics reageerde. Er was zeker in de exportsector veel enthousiasme. De sector zag de concurrentiepositie razendsnel verbeteren. Voor het overige nam het bedrijfsleven schijnbaar een afwachtende houding aan. Eerst zien en dan geloven leek het motto. Uit het grote Tankan onderzoek sinds 4 april van de BoJ komt een optimistischer beeld naar voren. Het blijkt, dat het sentiment van de grote ondernemers in de industrie, maar ook in de dienstensector aanmerkelijk verbeterd is. Voor het eerste sinds 2011 is een meerderheid van de bedrijven positief over het ondernemersklimaat en over de nabije toekomst. Het belang van deze uitkomst is moeilijk te overschatten. Het was immers het eerste grote Tankan onderzoek sinds in april de nieuwe strategie werkelijkheid werd.

Verzwakking

De reacties lieten niet lang op zich wachten. De koersen op de Nikkei 225 Index schoten omhoog en werkten in een keer de verliezen van de afgelopen weken weg. De Yen won aanvankelijk aan kracht ten opzichte van veel concurrerende valuta’s. In de loop van de dag moest de munt de winst ten opzichte van de US dollar weer inleveren. De verzwakking begon toen de Amerikanen hun ISM Manufacturing cijfers publiceerden. Die was met 50,9 beter dan verwacht. Hierdoor begon de dollar aan zijn opmars tegenover de overige internationale valuta’s. De beter dan verwachte cijfers maken de kans groter dat de Fed nog dit jaar met de afbouw van het Amerikaanse QE3 programma zal beginnen. De datum kan al wel in september vallen, zo heeft een lid van de Fed zich al laten ontvallen. Veel hangt daarbij af van de ontwikkeling van de werkgelegenheidscijfers. Die mogen niet echt teleurstellen.
Als de Fed gaat afbouwen, dan gaat de stroom van extra liquiditeiten in de VS geleidelijk opdrogen. Dat stuwt de waarde van de dollar ten opzichte van andere valuta’s omhoog, zeker ten opzichte van de Japanse Yen. Het land blijft zeker tot 2015 maandelijks miljarden en nog eens miljarden yens de economie inpompen. Het kan niet anders of de yen moet dan fors gaan inleveren ten opzichte van de dollar. Als de afbouw in de VS eenmaal een feit is, dan zullen er in de loop van 2014 minimaal ¥120 in de dollar gaan. Een enkele woeste optimist ziet zelfs ¥ 150 in 2015.

USDYEN 3 juli 2013
USDYEN 3 juli 2013

INVINCO

De internationale valutamarkten zijn erg in beweging. Waar beweging is, daar liggen kansen voor beleggers, grote kansen zelfs. Actief zijn op Forex, de internationale valutamarkten is echter een riskante aangelegenheid. Als u uw risico’s graag minimaliseert en toch optimaal wil profiteren, is het misschien aan te raden in overleg te gaan met professionals. INVINCO heeft die in huis. Neem eens contact op. Ze staan u graag te woord. Hierboven hebben we geconcludeerd, dat de AUD niet langer een veilige haven is voor beleggers. Maar dat geldt niet alleen voor deze valuta. De afgelopen maanden heeft INVINCO bij herhaling geschreven over de zwakker wordende Yen. Met enige tevredenheid mogen we vast stellen, dat onze observaties juist zijn gebleken. Datzelfde geldt voor onze visie op de Canadese en Amerikaanse dollar. In deze valuta hebben wij voor de komende tijd alle vertrouwen!

 

  • Wij hebben een jarenlange ervaring en expertise in de wereld van de commodities en valuta’s
  • Volledige vergunning van de AFM te Amsterdam en van de FSMA te Brussel
  • Effectenrekening op eigen naam
  • Full-Service, eigen accountmanager
  • Liquide investering

Dit is een opinie van Invinco GmbH en die mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of als een uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.