Euro gaat fors stijgen

Afgelopen weekend een heus bail out van Griekenland door EU landen en IMF. Geruchten over PIIGS-landen.

De eerste reactie op maandag van de markt was teleurstellend. EUR/USD daalde van 1.3350 onder de 1.32. Alleen elke dag daarna daalde de euro verder en met misschien ultieme beweging gisteravond, nadat een trader een verkeerde trade had gedaan, waardoor Wallstreet even 9% daalde. EUR/USD net boven de 1.25 als low. De grote vraag is en blijft, wat zal de ontwikkeling zijn van EUR/USD. Het kan snel gaan in de valutamarkt, zeker met oog op zeer belangrijk macro economisch cijfer vanmiddag uit de VS. Non Farm Payrolls, (in Nederlands, Banengroei in VS) een key indicator voor hoe de economie ervoor staat.

Chart_EUR_USD_Weekly_snapshot
Chart_EUR_USD_Weekly_snapshot

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Onze technische verwachting is een zijwaartse beweging van EUR/USD voor de komende weken en vervolgens een break out uit het negatieve trendkanaal. Deze keer voorgoed. In de eerste weken van april probeerde EUR/USD ook uit te breken, maar helaas lukte dit niet. Mocht de break out plaatsvinden dan is het niveau 1.3625 zeer snel haalbaar en onze verwachtingen voor eind dit jaar is 1.40 EUR/USD.

Een ander geluid dan op dit moment veelal geschreven wordt. Kan me goed herinneren dat vorig jaar november toen EUR/USD 1.51 stond er veel geschreven werd, op weg naar nieuwe all time high in EUR/USD en dat het een kwestie van tijd zou zijn dat we 1.60 zouden zien. Nu is het een omgekeerd patroon, iedereen valt over elkaar heen, 1,20 op korte termijn en misschien wel pariteit(1 EUR = 1 USD) op langer termijn.

Onze key steun is 1.2450 zie grafiek en wij hebben en raden aan posities op te nemen alles tussen 1.25 en 1.26. Stoploss order op 1.23. Wij verwachten 1.34-1.36 in de komende maanden.

Een mooi kenmerk van de daghandelaren, future handelaren, etc is dat 95% geen geld verdient op jaarbasis en de 5% heel veel verdient. Ik hoor graag bij die 5% en mijn ideeën en verwachtingen stroken vaak met de algemene opinie. Geduld en money management is dan zeer belangrijk in mijn strategie.

Afgelopen maanden heeft dit absoluut geen windeieren gelegd.

In ons vorig artikel beschreven we AUD/USD en heeft ons behoorlijk wat opgebracht, 0.9350 nu winst gepakt op onze target 0.88 alleen niet in paar maanden, maar binnen een week!

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Byung Koo Mulder
www.mulderventure.com

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste berichten en opinies van De Kritische Belegger?

Abonneer u dan op onze gratis e-mail alert service.KLIK HIER

16 gedachten over “Euro gaat fors stijgen”

 1. Welke argumenten zijn er voor stijging euro t.o.v. de usd voor de komende tijd? In beide valuta regio’s zijn grote overheidstekorten op de balansen. De kans dat Europa zich daaruit sneller herstelt dan de USA zie ik niet.

 2. Nieuws is onbelangrijk. Dat is slechts een verklaring geven van het verleden.

  Ik verwacht ook nog maar enkele weken tot 1 maand een zwakke Euro, maar daarna zie ik de Euro toch echt weer stijgen vanaf eind mei/begin juni. Heel de wereld zit in de problemen. Daar gaat het niet om. Het gaat erom welke munt steun zal krijgen en dat zijn niet de Dollar en Pond, maar eerder de Euro en voornamelijk de Zwitserse frank.

  Wanneer Engeland in de problemen komt, dan gaat de pond onderuit en het geld zal richting Euro gaan.

  Naar mijn mening blijft de EU gewoon bestaan en Euro zal niet crashen. Pariteit is al een hele uitdaging.

  Nog geen half jaar geleden riep iedereen dat de Dollar zou crashen en nu ineens de Euro? Waar zijn die pessimisten ineens? Roepen dat de Euro crasht is met de massa meepraten. Inzien dat de Euro binnen 1 maand een bodem kan zetten is contrair denken. Ik behoor ook liever tot die 5%, dan met de massa mee te gaan.

  Pond en Dollar gaan gewoon onderuit en dat zal ook echt gebeuren. Daar is een hele goede reden voor. Dat Euro overeind blijft heeft ook een goede reden.

  In november werd ik bullish op de Dollar. Nu begin ik meer in te zien in de Euro en begin bullish te worden.

  In juli verwacht ik dat bijna niemand meer over de crash van de Euro spreekt.

 3. Leuk om reacties te lezen op mijn verhaal. Het is natuurlijk wel erg actueel dat donderdag het artikel verschijnt en nu we een stortvloed aan nieuws over ons heen hebben gekregen.

  Blijft staan dat mijn verwachting EUR/USD 1.2450 niet zal doorbreken, ok, misschien even net eronder. Ik kan me erg vinden van Geert heeft geschreven en zal niet als alle politieke kopstukken dan nogmaals herhalen, alleen net iets anders. 🙂

  Na het eerste reddingsplan van Griekenland, opende we maandag ook met de spreekwoordelijk ‘gap’ en daarna in de rest van de week ging de koers alleen maar lager.

  Gisteren was precies hetzelfde aan de hand, opende we met een behoorlijke gap, lopen op tot aan bijna 1.31 en nu staan we onder de 1.27. Er lijkt wel een gevecht gaande rond dit niveau, de hele dag eronder dan weer erboven.

  Mijn verwachting is dat we misschien 1.26 nog zien, maar de komende weken zijwaarts/opwaarts gaan bewegen. De werking van het hulpplan voor de euro zal gaan werken op korte termijn. Op lange termijn is het natuurlijk slecht nieuws voor de euro. Dan heb ik het over een timeframe van 2-5 jaar.

  Waar wij als EU, de afgelopen jaren met een vinger gewezen hebben naar de VS, jullie drukken alleen maar geld bij en begrotingsschuld neemt alleen maar toe. Nu doen wij het hier ook.
  Het is wel erg grappig dat de Amerikaanse zenders, Bloomberg, CNBC, CNN, etc. nu hun ongeloof uitspreken dat de EU schuld maakt om schulden op te lossen. Dan doen jullie al jaren, zou ik zeggen.

  Target na lancering van het plan, is binnen 3-5 weken 1.3250-1.3350 en komende maanden, eind september(streefdatum) schat ik in dat we 1.36-1.37 hebben gezien.

  Succes met handelen voor alle valutahandelaren, middels direct FX spot trades, FX futures, of middels turbo’s/speeders op valuta paren.

 4. Beste Byung Koo,

  Maar ik moet ook zeggen dat valuta een zeer interessant onderwerp is en zeker in deze tijd. Naar mijn mening valt aankomende jaren geld te verdienen met het shorten van de markt en valuta’s. Grondstoffen zouden het aankomende tijd zeer moeilijk kunnen krijgen. We zagen al de eerste tekenen bij olie. Ik verwacht deflatie en daarbij zullen valuta’s gaan profiteren.

  Ik verwacht zelf belangrijke bodems begin augustus en begin oktober. Dus een herstel van de Euro richting eind september zou goed kunnen uitkomen.

  Zelf durf ik nu nog weinig uitspraken te doen, maar mijn ogen zijn nu gericht op 2-juni en maximaal dalen tot 1,20. De Euro is een politiek probleem. Ik verwacht nog eerder dat de regering zal crashen, dan de Euro. En EU zie ik niet snel uit elkaar vallen.

  Dus nog maar eerst even afwachten of 2-juni enige waarde heeft.

  Ik hoop meer van je te kunnen lezen, zeer interessante stof. Ga zo door!

  Mvg,
  Geert

 5. Beste Geert,

  Ik deel jouw mening betreft shorten van de markt. Shorten van valuta’s is natuurlijk afhankelijk welke valutapaar. Afhankelijk? Aan de notering, USD/CHF ga ik short, AUD/USD zou ik niet short gaan. Net als valuta’s gaan profiteren, niet alle valuta’s kunnen tegelijk profiteren.

  Ik denk als er steun in EUR/USD komt pas begin augustus/september/oktober, dan bestaat de Euro denk ik niet meer. De spierballen taal van afgelopen zondag, zorgt ervoor dat de steun de komende weken zichtbaar moet worden, anders is het vertrouwen zoek.

  Hoor graag waarom jij 2 juni zo belangrijk vindt.
  Ik verwacht zelf een zijwaartse beweging/opwaartse vanaf volgende week 1.2350-1.3050 en augustus/september verdere stijging en uitbraak uit negatief trendkanaal in EUR/USD.

  Bedankt voor je compliment. Werkt motiverend. Maar zou blijer worden als de EUR/USD ‘hard’ stijgt. 🙂
  Groet!

 6. Ik denk dat er een grote kans is dat je binnenkort (binnen 1 maand) zeer blij zal worden van de stijging van EUR/USD. Indien er paniek uitbreekt, dan zouden we zoiets kunnen zien als in oktober 2008 – maart 2009. Toen was het ook op en neer. Stel er komt geen paniek, dan nog vind ik de EUR oversold en zou flink kunnen opveren. Gezien de felle daling, volgt meestal ook een felle stijging. Meestal is het zo dat bij valuta een daling/stijging ligt tussen de 10 tot 20%. Momenteel is de daling al meer dan 15%. Bij 20% kom ik uit op 1,18. Vorig jaar ging ik uit van 1,29 en inmiddels noteren we 1,24. Dus mijn verwachting is al bereikt.

  Valuta’s kunnen zeer volatiel worden, dus short of long gaan zal aankomende tijd zeer winstgevend zijn, maar daarnaast ook een hoog risico met zich meebrengen. En natuurlijk is het afhankelijk welke munt je kiest.

  Ik geloof er niet echt in dat de euro zal verdwijnen. Ze zijn bezig met globalisering en daar hoort ook de EU en Euro bij. Dus al die pessimistische verhalen over het uit elkaar vallen van de EU geloof ik niet echt in. De euro is gewoon een politiek probleem. Maar men moet altijd bewust zijn van het ergste. Dus ik geloof er wel in dat de euro steun zal vinden op korte termijn. De euro kan dus nog verder verzwakken, maar een crash geloof ik niet in.

  Indien we kijken naar de tijd van een beweging dan is een stijging/daling niet eeuwig. Ik houd meestal rekening met maanden. 1, 3 of 6 maanden. Op 2-juni bereiken we de 6 maanden vanaf de top gemeten. Dat zou een belangrijke omkeer kunnen markeren. Dus 2-juni is 180 graden van Gann. Daarnaast schiet goud in € omhoog en die zou dan ook kunnen toppen. Dus het is moeilijk te zeggen, maar vooralsnog houd ik 2-juni aan als mogelijk omkeerpunt. Niks staat los op zichzelf en in combinatie met andere mogelijke toppen en bodems blijft 2-juni een belangrijk punt om alert op te zijn.

  Maar het is maar even afwachten. Misschien heb ik het mis en crasht de euro toch, maar vooralsnog kan ik dat niet onderbouwen. Al zouden we de 1,12 halen dan is dat al erg pessimistisch. 1,18 vind ik al erg negatief. Je moet maar eens voor jezelf nagaan wat je verwachtingen waren toen we nog 1,52 noteerde begin december. Ik vond 1,29 al een mooi doel. Op 1,52 verwachte de meeste en crash van de $ en nu hoor ik daar niemand meer over. Diezelfde beleggers roepen nu dat de euro zal vallen.

  Na pessimisme is het de kunst om op de juiste tijd in te zien wanneer we weer optimistisch mogen zijn. Die tijd breekt mogelijk snel aan. Ze zullen er veel aan doen om de euro niet onderuit te laten gaan. Net vond ik een artikel op Eurobench.

  Leterme vraagt Merkel te zwijgen over euro

  BRUSSEL (ANP) – De Belgische demissionaire premier Yves Leterme vraagt de Duitse bondskanselier Angela Merkel en anderen om voorlopig te zwijgen over de euro en Griekenland. Doordat Merkel vrijdag zei dat het succes van de omvangrijke reddingsoperatie nog niet verzekerd is, kelderden de koersen van de euro en aandelen.

  ,,We hebben als eurolanden afspraken gemaakt. Het debat moet voleindigd zijn, het moet afgesloten worden. We moeten niet zoals Merkel nog twijfel opwerpen over de uitvoerbaarheid ervan”, zei Leterme zondag in het Vlaamse tv-programma De Zevende Dag. Hij herinnerde eraan dat Belgische Kamerleden vroeger zelfs strafbaar waren als ze de Belgische frank in diskrediet brachten.
  De regeringsleiders van de eurolanden hebben vorige zondag voor 750 miljard euro aan garanties afgegeven om noodlijdende eurolanden te helpen. Desondanks noemde Merkel de situatie in Europa vrijdag ,,zeer zeer ernstig” en succes ,,nog niet verzekerd”. Topman Josef Ackermann van Deutsche Bank zei bovendien dat hij eraan twijfelt of Griekenland ook na de miljardensteun van Europa en het IMF wel zijn schulden zou afbetalen.

  Verhofstadt
  De euro zakte daardoor vrijdag tot onder de 1,24 dollar. Vele aandelenbeurzen in Europa beleefden een slechte dag: de AEX zakte ruim 3 procent naar 327 punten.
  Guy Verhofstadt, fractieleider van de liberalen in het Europees Parlement, haalde zondag eveneens uit naar de uitspraken van Merkel. ,,Dat was niet zo’n verstandige uitspraak van de bondskanselier”, zei hij in tv-programma Buitenhof. ,,Als degenen die het akkoord in vijf maanden hebben opgesteld twijfel gaan zaaien over de haalbaarheid, dan halen ze het akkoord onderuit. Laten we maar stoppen met het gekakel van regeringsleiders.”

  Europees economisch bestuur
  Verhofstadt verdedigde verder plannen om een Europees economisch bestuur te vormen, zodat niet langer elk EU-land nog zelf een eigen koers kan kiezen. Hij wil ook sancties voor landen die zich niet aan het Brusselse begrotingsbeleid houden. Verhofstadt steunt ook het idee dat Europa de nationale begrotingen van landen kan meebepalen, nog voor de presentatie bij bijvoorbeeld Prinsjesdag. De Finse liberale EU-commissaris Olli Rehn (Monetaire en Economische Zaken) deed daartoe recent een voorstel.
  De Belgische oud-premier, bekend om zijn pleidooi voor een Verenigde Staten van Europa, brak opnieuw een lans voor Europese belastingen en grensoverschrijdende kieslijsten voor het Europees Parlement.

  Dus ik ben benieuwd wat ze nog meer in petto hebben. Het begint nu wel langzaam duidelijk te worden dat ze alles op alles zetten om de euro uit de negativiteit te halen.

 7. En ik denk dat we tot 30-juli verder zullen stijgen. Ik denk dat 1,35 minimaal haalbaar is en 1,39 max.

  30-juli 1,38 is mijn verwachting.

 8. We hebben nu bijna de 1,35 gehaald. Ik denk dat we weer moeten keren.

  Mogelijk staat de bodem in goud (in euro’s) er al. De top voor de Euro staat er bijna. Uiterlijk maandag 9-aug??

  Ik denk dat de euro weer kan verzwakken tot 8-sept. en goud stijgen tot 20/23 aug.

  De volgende datums liggen in de week van 21/24 sept.

  Dat wil dan zeggen
  long in goud tot 20/23 aug
  short in de euro tot 8-sept.

  Dit is geen advies. Neem zelf de beslissing wat te doen. Dit is enkel mijn verwachting.

  We kunnen nog verder herstellen, maar de kans op winst is nu fors afgenomen. Beter is het dan om niks te doen en te wachten totdat de markt duidelijkheid geeft.

  We zijn er bijna!

  De shorters zijn weer aan de beurt.

 9. We naderen nu de week van 21/24 sept. De beweging die er nu aankomt is mogelijk een grote en kan 2 maanden aanhouden. Ik zie nog niet direct een reden voor pessimisme, maar om nu zo positief op de euro te worden zie ik ook niet zitten.

  Het kan zijn dat de top er al staat, of we zijn dicht in de buurt. Aankomende week zal het duidelijk worden. Ik houd nog wel rekening met een eventuele uitbraak naar boven. Ik vermoed dat er aankomende week nieuws naar buiten komt, dat belangrijk is voor de richting.

  Blijf alert! De volgende beweging is aanstaande.

 10. Beste Bericht.

  Luister nooit naar iemand, maar maak een goede analyse. Dat is wat werkt. Onderzoek het verleden en luister naar wat de grafiek verteld.

  Momenteel is de Euro wel erg hard gestegen, maar dat hoeft nog niks te zeggen. We naderen nu wel een belangrijke datum voor een reactie. Ik zie nog geen reden voor pessimisme en nog wat opwaartse ruimte. Dus om nu te stellen dat we gaan corrigeren dienen we eerst een bevestiging af te wachten. Blijf daarom alert.

  Belangrijke tijden zijn: 8 en 22 oktober en daarna omstreeks half november. (18de).

  Gezien de forse stijging, ga ik uit van een mogelijke correctie tot 1.34 / 1.32. Maar dan moeten we eerst een bevestiging zien voor de Euro, goud en beurzen want het staat niet los tot elkaar.

  Dat zou dan inhouden:
  Na 8 okt short tot 22 okt (1,32 – 1,34)
  vanaf 22 okt long tot 18 nov. (1,45 – 1,46)

  Laat de markt spreken en volg die. Nooit naar iemand luisteren, maar sluit je zoveel mogelijk af van het internet wanneer je handelt en analyseert.

  Er is dus nog een kleine opwaartse ruimte en in het meest optimistische scenario zal de Euro doorknallen naar 1,46, maar ik denk dat we vanaf nu kunnen corrigeren, mede vanwege de belangrijke datum 8 oktober. Wacht de bevestiging af en reageer daarop.

  1. Geert, jou advies, naar niemand luisteren, de markt laten spreken, en je afsluiten voor het internet, is een juist advies maar ik vraag me dan wel af hoe je aan die data’s komt 8 okt t/m 22 okt en vanaf 22 okt t/m 18 nov ??

 11. Beste Albert,

  Die datums ben ik aan gekomen op dezelfde manier als alle voorgaande datums die ik in dit topic noemde. Oké, daar zal je nog niks aan hebben, maar probeer maar eens de grafiek te onderzoeken en ik ben benieuwd of je regelmaat ontdekt.

  Ik zal je een klein beetje op weg helpen.
  http://gann.su/book/eng/Gann,%20W.D._On%20Cycles%20&%20Trading%20-%20Forecasting%20Rules.pdf

  Ik ben benieuwd naar je ontdekkingen.

  Er is geen korte uitleg of snelle weg naar succes. Zelfs als je alle geheimen al kent, die ik overigens nog lang niet ken, dan moet je nog elke dag hard werken.

 12. Ik ben nog eens gaan rekenen, maar dan vanaf 1982 en zelfs dan kom ik uit op:
  – 8 oktober,
  – 29 oktober, (tussenliggende datums zijn 20 en 23 oktober)
  – 18 november.

  Ik heb het wel toegepast op de beurs, maar zeer merkwaardig dat bovengenoemde datums naar voren komen. Of het exact zal werken voor de Euro is nu maar even afwachten. Het is een proef, maar indien het werkt, dan kan ik ermee doorgaan.

  De tijden die ervoor vielen waren:
  – 13 juli – top 14 juli / +1
  – 4 aug – top 4 aug / 0
  – 12 aug – bodem 16 aug / +4
  – 23 aug – bodem 25 aug / +2
  – 31 aug – bodem 31 aug / 0
  – 20 sept – top 21 sept / +1

  Ofwel zeer nauwkeurig, dan is de kans groter dat de rest ook zal komen. Wanneer je een fout maakt bij het rekenen, dan is de afwijking veel groter en vaak uit te drukken in weken. Nu gaat het om dagen, tot maximaal 4 dagen afwijking. Dat zou neerkomen op:
  – 8 okt -> 12 okt.
  – 29 okt -> 2 nov
  – 18 nov -> 22 nov

  Daarnaast kan ik wel de tijd en prijs aangeven, maar dat wil niet zeggen dat je er zomaar mee kunt handelen. Belangrijk is het om een instapmoment te bepalen. Dat kan zijn de tijd, prijs, technische signalen. Een tijd kan namelijk ook een vervolging van de trend inhouden. Dat zou erop neerkomen dat we nog iets langer doorstijgen.

  Kijk maar bijvoorbeeld naar 25 en 31 aug. Daar was sprake van 2x een bodem. Indien je long zou gaan, dan zou je verliezen, tenzij je snel actie ondernam. Kijk daarom dan ook goed naar technische signalen, zoals MACD, RSI en stochastic bijvoorbeeld. Wacht op een bevestiging en handel alleen op grote bewegingen met zekerheid.

  Afgelopen maand zagen we het meest zekere deel van de stijging. We naderen nu onzekerheid en dat is veel moeilijker om mee te handelen. De Euro kan nog doorstijgen, maar daar zie ik nog niet een reden voor. Afgelopen periode was erg mooi te noemen. Paniek voor de Dollar of optimisme voor de Euro zou dat kunnen veranderen, maar dan moet er eerst belangrijk nieuws naar buiten komen.

  Blijf dus alert op een omkeer, maar houdt er rekening mee dat we eerst een bevestiging dienen af te wachten. Vaak stijgt of daalt de onderliggende waarde nog even verder, maar ik weet niet hoe de markt zal reageren op bovengenoemde datums.

  1,42
  1,46

  is nog steeds mogelijk, maar 1,40 vind ik een mooie exit. De rest geeft geen zekerheid. Zolang we boven de 1,38 blijven is het nog steeds bullish, daaronder kan de daling ingaan tot 1,33 of zelfs lager.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.