Fed en ECB verhogen deze week opnieuw de rente

Zowel de Federal Reserve (Fed) als de Europese Centrale Bank (ECB) hebben aangekondigd de rente deze week opnieuw te zullen verhogen. Dit is goed nieuws voor spaarders, maar minder goed nieuws voor kredietnemers en de aandelenmarkt.

Fed verhoogt rente met 0,25 procentpunt

De Fed verhoogt de rente met 0,25 procentpunt, waardoor deze op een niveau tussen de 2,5 en 2,75 procent uitkomt. Dit is de vierde renteverhoging in 2018 en de negende sinds eind 2015. De renteverhoging is een teken dat de Amerikaanse economie goed presteert en dat de Fed ervan overtuigd is dat deze groei zal aanhouden. Daarnaast wil de Fed inflatie voorkomen en de rentevoet op een neutraal niveau brengen.

ECB beëindigt opkoopprogramma en verhoogt rente

De ECB heeft aangekondigd dat het zijn opkoopprogramma eind december zal beëindigen, en dat het de rente zal verhogen van -0,4 procent naar -0,25 procent. Dit is de eerste renteverhoging sinds 2011 en een teken dat de ECB het vertrouwen heeft dat de economische groei zal aanhouden. De ECB heeft ook aangegeven dat het van plan is de rente tot ten minste de zomer van 2019 op dit niveau te houden.

Impact op spaarders en kredietnemers

De renteverhogingen hebben een directe invloed op spaarders en kredietnemers. Spaarders zullen hogere rente ontvangen op hun spaarrekeningen en deposito’s, wat positief is voor hun rendement. Kredietnemers zullen daarentegen hogere rente moeten betalen op leningen, wat hun kosten zal verhogen.

Impact op de aandelenmarkt

De renteverhogingen hebben ook een indirecte invloed op de aandelenmarkt. Bedrijven zullen hogere rentekosten moeten betalen, wat hun winstgevendheid kan beïnvloeden. Daarnaast kan een hogere rente ook leiden tot een lagere vraag naar aandelen, omdat beleggers mogelijk verkiezen om hun geld in vastrentende waarden te beleggen in plaats van in aandelen.

Conclusie

De renteverhogingen van zowel de Fed als de ECB zijn een teken van vertrouwen in de economische groei en een streven naar het voorkomen van inflatie. Hoewel de renteverhogingen gunstig zijn voor spaarders, zullen kredietnemers hogere rente moeten betalen op leningen en kan het invloed hebben op de winstgevendheid van bedrijven. Beleggers moeten zich bewust zijn van de impact van deze renteverhogingen op de aandelenmarkt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.