Fed: eerste renteverlaging niet in juni

Er wordt al lang geen renteverlaging meer verwacht voor de komende vergadering van de Fed op 1 mei. De laatste inflatiecijfers waren gewoon te hoog.

Focus op balansbeheer: tapering mogelijk in het verschiet
In plaats daarvan richten de meeste beleggers zich op een ander instrument van het FOMC: het balansbeheer.Tijdens de meest recente persconferentie liet FOMC-voorzitter Jerome Powell doorschemeren dat het sneller dan verwachte tempo van balansverkleining de Fed-leden zou kunnen aanzetten tot zogenaamde tapering. In de toekomst kan de Fed een deel van de vervallende Treasuries herbeleggen en zo het tempo van de balansverkleining vertragen. “Het zal gepast zijn om het tempo van de afbouw vrij snel te vertragen,” zei Powell tijdens de persconferentie.

Mogelijke tapering in mei beïnvloedt beslissing in juni
De beslissing over een mogelijke tapering zal ook gevolgen hebben voor de volgende vergadering in juni: Als de Fed in mei geen besluit neemt over tapering, wordt dit uitgesteld tot juni. Er wordt verwacht dat de beslissing over de eerste renteverlaging dan uitgesteld zal worden om te voorkomen dat beide beslissingen op hetzelfde moment genomen moeten worden. Een besluit om de balans in mei te verkleinen zou de kans op een eerste renteverlaging in juni dus vergroten.

Hardere retoriek van centrale bankiers door inflatiezorgen
Het is duidelijk dat de retoriek van de Amerikaanse centrale bankiers de afgelopen weken harder is geworden. Dit komt door de zorgwekkende stijging van de inflatie. De inflatie daalt in een veel langzamer tempo (richting de doelstelling van 2%) dan aan het begin van het jaar en sommige metingen wijzen zelfs op een opwaartse trend.

Twijfels over renteverlaging in 2024 nemen toe
In het licht van de bovengenoemde ontwikkeling gaan er steeds meer stemmen op die een mogelijke renteverlaging voor 2024 volledig in twijfel trekken. Onze vooruitzichten zijn gematigder en we sluiten de mogelijkheid van een renteverlaging in 2024 niet uit. Wij denken echter dat het onwaarschijnlijk is dat de eerste renteverlaging in juni zal plaatsvinden.

Door Volker Schmidt, Senior Portfolio Manager bij Ethenea

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.