Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Oplossing Griekenland in de maak?

Over de vrijwillige afschrijving op Grieks staatspapier door de banken is nog geen consensus, maar de markt houdt wel rekening met 70% afschrijving. Een nieuw reddingsplan is nodig voor Griekenland om de nieuwe tranche veilig te stellen en om toch daarmee weer wat groei te creëren daar om uit de problemen te kunnen komen.  Andere schuldeisers als particulieren in de vorm van obligatiehouders hoeven nu nog niet af te schrijven, voor hoelang nog?  Een mogelijke oplossing zou zijn het ESM naar 1000 miljard in plaats van 500 miljard te vergroten, maar politieke bereidheid is er nu nog niet om dit te realiseren.

ECB koopt de Griekse obligaties op van banken om deze van omvallen te redden. Typisch wel weer dat de banken nadat de obligaties zijn overgenomen door de ECB als hardste roepen dat de ECB ook op deze obligaties moet gaan afschrijven. De omgekeerde wereld, ECB heeft deze obligaties niet gekocht van de banken voor winstbejag waarvoor de banken ze oorspronkelijk zelf wél hadden  gekocht. Het is te hopen dat de Europese leiders ertoe in staat zijn het faillissement van Griekenland geordend te laten verlopen of wordt het een chaotische bankroet. En dan? Eindelijk snelle besluitvorming? Griekenland nog wel of niet meer bij de euro?  En zet de oplossing van Griekenland niet de deur op een kier om ook voor andere  landen de euro te gaan verlaten…?

De AEX staat op de 325 en heeft de stijgende lijn zo te zien voorzichtig weer te pakken, een stukje gezonde winstneming zouden wij nu eerst verwachten voordat uiteindelijk weer een mooie trendrichting kan worden gekozen. Signalen uit de VS zijn verbeterd, ook qua werkgelegenheid zien we verbeteringen en ze zijn ook beter dan die van Europa. De hypotheekaanvragen nemen ook weer toe in de VS en dat ondersteunt het beeld van het betere consumentenvertrouwen aldaar. De bedrijfscijfers zijn echter ondanks dit alles niet best maar de verwachtingen van de analisten waren zo in de mineur dat het huidige bedrijfsleven in de VS eenvoudig  deze zeer laag gestelde analistenverwachtingen kan overtreffen. Het heeft de huidige koersstijgingen tot gevolg in de VS.

Rob Bliekendaal
www.perfectindicator.nl

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *