Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laten wij Europa knallen?

As the World Turns mag dan gestopt zijn, maar een waardig plaatsvervanger is opgestaan. De soap Eurocrisis word alleen niet op vaste tijden uitgezonden, hoofdrolspelers en einddatum zijn onbekend. Zoals het nu gaat zou het weleens de langstlopende soap ooit kunnen worden.

De hoofdrollen worden op het moment vervuld door de situatie in met name Italië, Griekenland, Spanje en Portugal. Grote bijrollen zijn er nu voor de verkiezingen in de diverse Euro landen later dit jaar, neem bijvoorbeeld die van Frankrijk waar niet Europa gezinde het goed lijken te doen in de peilingen.

Nederland die tot nu toe slechts een figuranten rol vervulde lijkt nu echt door te gaan breken in de soap. De wereld kijkt gespannen toe hoe ons “gedoog” kabinet overleg voert voor de nodige hervormingen. Geert Wilders die met zijn Partij Voor de Vrijheid  faliekant tegen de Euro is heeft er deze week een heus rapport over laten publiceren door Lombard Street Research.  De uitkomst was op voorhand bekend, en het rapport leek gericht op deze Euro sceptische uitkomst.

Zelden eerder kreeg een rapport van een partij zoveel live televisie aandacht. Het rapport was geheel naar verwachting negatief over de Euro en greep terug naar de tijd waarin wij nog met onze Gulden konden betalen. Het nostalgische gevoel overvalt menig Nederlander, en men gaat op zoek nog een paar verloren guldens in de sokkenlade.

Denken deze mensen nu echt dat wij hier beter van worden? geloven ze dat ze straks weer voor  een “piek” een biertje kunnen gaan kopen?

De antwoorden hierop zijn ben ik bang helaas bevestigend, en mensen lijken tegen beter weten in  bereid te zijn als een boos kind al hun speelgoed uit de box te gooien.

Het opvallende aan dit alles is dat deze feiten niet aan de wereld zijn ontgaan, maar het toch geen impact heeft gehad op onze langlopende rentes of de prijzen van de zogenaamde CDS (Credit Default Swaps) op Nederland.

Dit kan betekenen dat men het niet serieus neemt, echter ik denk toch dat we voorzichtig moeten zijn.

De optie om uit de monetaire unie te stappen zie ik niet als reëel, en hier maak me dan ook geen zorgen om. Wel maak ik me zorgen om het feit dat de PVV wellicht niet bereid is mee te werken aan de nodige bezuinigingsmaatregelen.  De vooruitzichten laten ons zien dat het begrotingstekort volgend jaar boven de gestelde norm van  3% zullen zijn.

Wanneer de gesprekken omtrent de benodigde 16 miljard Euro bezuinigingen niet naar wens verlopen is er de kans op een politieke crisis in Nederland en we weten inmiddels wat dit voor effect op de financiële markten heeft. Ik hoop maar dat “onze” politieke leiders verantwoordelijk omgaan met het vertrouwen dat door “ons” het volk in hun gesteld is. ik ben bang dat als we als ons speelgoed uit de box gooien “moeder Europa” het niet terug komt brengen……

Paul Rodenburg
http://www.darioncm.com/

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

3 reacties op “Laten wij Europa knallen?”

 1. Avatar
  J.A. de Vreede DC DACNB

  Doordat de ECB inmiddels 1,3 trillion Euro’s heeft bijgedrukt,zijn we nu allemaal een moderne slaaf van de Banken en het financieele systeem geworden.
  Immers geld(goud) vertegenwoordigd menselijke arbeid. Dit uit het niets gecreerde geld vetegenwoordigd dus toekomstige arbeid en zal de komende 2 generaties nodig zijn dit af te betalen dor het leveren van deze arbeid.

 2. Avatar

  Er zitten nogal wat conclusies gebaseerd op onjuistheden in het rapport van Lombard Street Research.

  Op dit moment zal er nog niet overgestapt worden op een andere valuta. Er zit alleen een maar aan dit verhaal en dat is de publieke opinie van het Nederlandse electoraat omtrent de deelname aan de Euro, Emu & Europese Unie.

  Ik ben van mening dat indien de lastendruk voor de Nederlandse bevolking te hoog wordt de publieke opinie zich tegen de eerder genoemde deelname keert.

  De problemen in Griekenland zijn nog steeds niet opgelost & ook andere EU leden staan er financieel gezien er ook niet al te florissant voor waardoor de EU tot een transferunie verwordt.

  Doordat de tekorten van deze staten exponentieel groeien zal uiteindelijk de lastendruk voor de Nederlandse burger zo hoog worden dat de publieke opinie van het Nederlandse electoraat zich tegen een verdere deelname aan de EU keert.

  Op het moment dat dit punt bereikt wordt is wordt een verlenging van deelname tot politieke zelfmoord & dan rest er geen andere optie dan over te stappen op een andere valuta. Ongeacht of het wijs is of niet.

  Ik heb zelf zo het idee dat met een jaar of vijf het punt bereikt is dat de publieke opinie van het Nederlandse electoraat tegen een verdere deelname aan de EU is.

 3. Avatar
  Ruud Strootman

  Beste Paul, zeer interessant allemaal maar zou je na al je economische studies niet even naar je Nederlands kunnen kijken? Het wemelt van de taalfouten. Een kleine resumé:
  De soap Eurocrisis wordT alleen niet…
  …waar niet Europa gezindeN het…
  overleg voert voor de nodige hervormingen.. overleg voeren OVER iets
  De antwoorden hierop zijn ben ik bang helaas bevestigend… erg kromme zin

  Tot zover, anders wordt het zo’n lang verhaal. Ga door met je interessante verhalen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *