Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Grote beleggers verwachten een wereldwijde financiële crisis

Een onderzoek onder Natixis Investment Managers onder 500 institutionele beleggers wereldwijd toont aan: 83 procent verwacht een financiële crisis binnen de komende vijf jaar. In totaal beheren alle respondenten een investering van $ 15 biljoen.

89 procent van de respondenten vreest dat een hoge staatsschuld een negatieve invloed zal hebben op de wereldwijde financiële markten. Tegen deze achtergrond verwacht 83 procent een nieuwe financiële crisis in de komende vijf jaar. 62 procent verwacht dit al in de komende drie jaar.

Gemaksbeleggen

Een spaarrekening levert niets meer op , sterker nog het kan u geld kosten! U hebt echter weinig tijd en u wilt niet de hele dag achter de computer zitten. Dan is automatisch beleggen mogelijk wat voor u. Op die manier kunt u meeliften op het succes van ons systeem. Het heeft met een startkapitaal van € 7.000 in juni 2015 , een winst van € 18.875 gemaakt. Vraag de gratis brochure aan. KLIK HIER.

Nauwelijks verandering in activaspreiding

Hoewel beleggers uitdagingen zien, plannen ze geen significante allocatie-verschuivingen:

  2019 2020
Vast inkomen 39,1 procent 38,7 procent
aandelen 36,5 procent 35,8 procent
alternatieven 17,5 procent 18,7 procent
contant   5,1 procent   5,1 procent
anders   1,7 procent   1,7 procent

Beleggers hebben onlangs hun activaspreiding slechts licht aangepast, aangezien beleggers het de afgelopen jaren in bijna alle activaklassen heel goed hebben gedaan en zowel aandelen als obligaties positieve rendementen hebben opgeleverd, zei Natixis.

Natuurlijk zullen er ook verschuivingen zijn binnen de afzonderlijke activaklassen. Een voorbeeld hiervan is de Amerikaanse aandelenmarkt. Immers, 35 procent van de ondervraagde beleggers zei dat ze hun belang hier volgend jaar willen verminderen. De aandelenmarkten van opkomende markten zullen hier waarschijnlijk van profiteren, legt Römer van Natixis uit.

Volatiliteit Toprisico voor 2020

De aanhoudende complexe macro-economische omgeving is volgens beleggers een bron van verhoogde volatiliteit. 52 procent verwacht dat de volatiliteit op de valutamarkten het komende jaar zal toenemen. 77 procent verwacht dit met betrekking tot de aandelenmarkten en 62 procent voor de obligatiemarkten. De toegenomen onzekerheid voor beleggers komt ook door de wereldwijde politieke omgeving. 69 procent van de ondervraagde grote investeerders ziet de beïnvloeding van buitenlandse verkiezingen als een belangrijke verstorende factor. 64 procent verwacht marktvolatiliteit in de context van de Amerikaanse verkiezingscampagne.

Top 5 portefeuillerisico’s voor 2020:

volatiliteit 53 procent
lage rente 50 procent
credit milieu 37 procent
liquiditeit 35 procent
deflatie 20 procent

ESG (Environmental, Social & Governance) als alfabron

64 procent van de grote beleggers zei op een of andere manier ESG-strategieën in hun investering te hebben overwogen. In 2017 was het aantal niet-gebruikers nog 40 procent. De meeste beleggers gebruiken ESG-strategieën om rendementsredenen. 54 procent ziet dit als een kans om alfa te bereiken. 57 procent ziet ESG-strategieën als een kans om hun investering in evenwicht te brengen met hun bedrijfswaarden. 37 procent gebruikt ESG (duurzaam beleggen) als een hulpmiddel voor risicominimalisatie.

Meer dan de helft (56 procent) verwacht een stijgend aandeel negatieve obligatierendementen in 2020. 54 procent ziet de centrale banken niet in staat een nieuwe crisis het hoofd te bieden. Over het algemeen zijn beleggers zich bewust van de noodzaak om meer risico’s te nemen op zoek naar voldoende rendement. Driekwart van hen is echter van mening dat ze tot nu toe te veel risico hebben genomen. De druk op het rendement heeft grote investeerders over de hele wereld ertoe aangezet meer naar de particuliere kapitaalmarkt te gaan. Bovenal verwachten ze hier twee voordelen van: 62 procent wil hun diversificatie in de portefeuille verbeteren en 61 procent verwacht een aantrekkelijker rendement. 79 procent wedden op private equity en 76 procent op private debt.

Grote interesse in infrastructuur

“Illiquide beleggingscategorieën zullen in 2020 veel gevraagd blijven”, zegt Römer. “We zijn vooral geïnteresseerd in investeringen in infrastructuur en aandelen. Deze bieden hoge lopende rendementen op zeer lange termijn en zijn daarom interessant voor zowel verzekeringsmaatschappijen als pensioenfondsen. Particuliere bedrijfsschuld en onroerendgoedschuld zijn in toenemende mate in trek bij pensioenfondsen, terwijl infrastructuurschuld de focus is van verzekeringen. “

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *