Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Griekse hervormingen

Beleggers zien het weer van de zonnige kant sinds afgelopen dagen, dit omdat een oplossing voor Griekenland voorhanden lijkt.

Goede macrocijfers en sterke arbeidscijfers Amerikaanse arbeidsmarkt afgelopen week. Aandelen die allereerst sterk waren afgestraft worden nu weer opgepakt. De Amerikaanse banengroei is stijgende en daarmee stijgt ook het consumentenvertrouwen, en bestedingen van de Amerikanen. Het hangt aan elkaar vast. De Amerikaanse consument besteedt weer, en behoud zicht op werk. Al met al wijzen de indicatoren in de Verenigde Staten op economische groei.

De gedachten bij beleggers omtrent eventuele ‘zeer zware recessie’ die eraan zou komen, zijn gelukkig meer op de achtergrond geraakt. Het grote schuldencrisisspook is ook meer naar achteren, het draait uiteindelijk om Spanje en Italië waarbij Griekenland de ‘early warning sign’ is voor het lot van deze landen.

Een faillissement van Griekenland kunnen we als Europa nog wel bekostigen. Maar voor de resterende  AAA-landen;  Nederland, Luxemburg, Finland en Duitsland is belangrijk of de Griekse schuld ook concreet in stand gehouden kan worden. Kan Griekenland genoeg verdiencapaciteit als economie behouden om zo deze staatsschuld (na de sanering) af te betalen. Alleen als dat het geval is moeten de resterende AAA-landen pas overwegen er überhaupt opnieuw een tranche geld a € 130mrd in te steken.

De huidige bezuinigingen in Griekenland moeten samen gaan met de hervormingen op gebied van arbeidsmarkt en fiscale regelgeving. Al met al een lastige dobber aangezien er ook weer niet al te veel in de economie gesneden moet worden omdat anders de beperkte  Griekse verdiencapaciteit nog verder onder druk komt te staan. Immers, dat is het enige waarde die er nog is, ter dekking van de nieuwe lening. De verhouding tussen de Griekse staatsschuld en zijn BNP mogen door de harde bezuinigingen niet al te ver uitelkaar gaan liggen, anders wordt de lening vanzelf een ‘schenking’ van Europa.

Rob Bliekendaal
www.perfectindicator.nl

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

2 reacties op “Griekse hervormingen”

  1. Avatar

    Met alle respect voor deze scribent, maar wat voegt deze informatie nu toe voor een ” kritische belegger”?
    Het lijkt mij wel duidelijk waar Griekenland uiteindelijk op af koerst; de bijstand en schuldsanering.Daarna herhaling van zetten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *