Eurotop 30 januari 2012

Sarkozy en Merkel maken vast de agenda op voor nieuwe Eurotop op van 30 januari. Wat te verwachten?

Fiscale reglementen worden scherper, en de transactietax onder aanvoering van Frankrijk zal wellicht worden ingevoerd om zo de eenheid te kunnen bewaren. Duitsland en Nederland zijn hierin felle tegenstanders. Maar al met al stelt het niet erg veel voor, de grote lijn om de Eurocrises uit Europa te krijgen wordt hierin opnieuw vergeten.  Maar wat worden nu de échte sanctiemaatregelen? Dat wordt afwachten. Pijnpunten zijn nog steeds dat de andere landen de lasten van de schuldenlanden moeten dragen. De kans op een eensgezind  Europa met een gezamenlijk beleid om de Euro te redden zijn nog steeds niet zo groot. Merkel en Sarkozy noemen zelfs dat als de Euro verdwijnt dat er dan de kans op oorlog groter wordt, geen verzoeningstaal.

Ook de downgrades van Standard & Poors richting Italië, Spanje, Frankrijk zijn feitelijk signalen van de ratingburo’s die net als de Eurotop achter de feiten blijven aanlopen.

IMF laat einde van de maand weten of Griekenland nog wel de volgende tranche geld krijgt, of dat het wellicht toch tot een faillissement leidt. Wat kan het IMF dan nog doen? Nog meer bezuinigen op de Grieken, meer afschrijven van banken op de leningen richting Griekenland, of toch opnieuw weer meer geld richting de Grieken?  Alle maatregelen zijn niet populair.

Ook verdergaande afschrijvingen van de banken omtrent schulden richting Griekenland zullen noodzakelijk zijn. Banken verdienen geld met name met geld uitlenen, maar dat is nu juist hetgeen ze steeds sterker moeten gaan afbouwen (de-leveraging). Het is een hele moeilijke markt geworden voor banken. De beurs is er de laatste 4 weken gelukkig nog rustig onder.

Rob Bliekendaal
www.perfectindicator.nl

2 gedachten over “Eurotop 30 januari 2012”

  1. Ik heb een week rustpauze ingelast.
    Wacht de richting af. Komen wel betere momenten om iets te doen.
    Succes met handelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.