Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Europa is blind voor eigen falen

Dit jaar moet het jaar worden van het definitieve herstel van de VS. Het is geen sterk, laat staan een imponerend herstel en het zal nog lang duren voordat de schade van de crisis definitief overwonnen is. Als dat trouwens al zal gebeuren. Maar het kan altijd ergere en slechter. Europa is daar in 2015 misschien wel het beste voorbeeld in de wereld van. Ook dit jaar komt de economie amper of niet van zijn plaats. In de meeste lidstaten van de eurozone is het bruto nationaal inkomen per hoofd van de bevolking nog altijd kleiner dan in  2008. In de wat somberdere scenario’s zal de economie niet meer herstellen in dit decennium. Dat betekent, dat de bewoners van dit continent nog jaren op tegenslag en stagnatie moeten rekenen, waarvoor vaak op persoonlijk en privéniveau een zeer hoge prijs betaald wordt en nog zal worden betaald.

Het is een moeilijk verteerbare conclusie, maar dit deel van de wereld mag een groot deel van de economische lellende op eigen conto. Natuurlijk, de Amerikanen staken in 2008 de vlam in de pan, maar in de jaren daarna was het Europees onvermogen om adequaat op te treden schrikbarend groot. Veel is er sinds 2008 misgegaan om te beginnen met de euro. Die munt was ooit bedoeld om te verenigen, maar heeft alleen maar voor een steeds groeiende verdeeldheid. Die interne verdeeld heeft veel gekost en blijft dat doen. Maar vooral arrogantie heeft een allesbepalende rol gespeeld bij het voortduren van de crisis. Jaar in, jaar uit voorspellen beleidsmakers dat de crisis voorbij is, maar even zovele malen moeten ze hun ongelijk toegeven.

Toch verandert er niets. Beleidsmakers blijven zweren bij structurele hervormingen. Die gaan gepaard met eindeloze bezuinigingen. Die gaan op de korte termijn ten koste van de groei, aar zullen op termijn ervoor zorgen dat Europa sterker uit de crisis komt. Na zeven jaar crisis begint dit op een soort bezweringsritueel te lijken. Nog maar pas geleden gaf Klaas Knot toe, dat er eigenlijk helemaal geen zekerheid was, dat dit beleid van hervormen en bezuinigen effect gaat sorteren. Ondanks de extreem lange duur van de crisis en het uitblijven van noemenswaardige resultaten, zag hij geen reden om he beleid bij te stellen. Wat heet arrogantie!

Het drama in Europa begint buiten het domein van de economie te treden en lijkt nu te gaan knagen aan het geloof in de democratie. Zeker in de landen die het zwaarst getroffen zijn, worden regeringen weggestemd, maar verandert het beleid niet. De dictaten uit Brussel, Frankfurt en Berlijn wegen zwaarder dan de stem van het volk. Die arrogante houding van opnieuw de beleidsmakers opent de deur voor extreme protestpartijen, waarvan het vaak onduidelijk is hoe het democratisch gehalte is. Wat dat betreft kan Griekenland een testcase worden. De crisis heeft op een onvoorstelbare manier huisgehouden onder de bevolking. Het ziet er naar uit, dat op 25 januari het linkse Syriza als winnaar uit de bus zal komen. Het is echter allerminst zeker, dat deze partij dan ook daadwerkelijk kan gaan regeren. De tegenkrachten in Berlijn en Brussel hebben zich al gebundeld.

Dat dit een onduldbare inmenging is in binnenlandse aangelegenheden schijnt niet tot de technocraten en politici door te dringen! Dit mogelijk toppunt van politieke arrogantie moet vroeger of later vreselijke consequenties uitlokken. Maar voorlopig is Europa blind voor het eigen falen en verhaalt men het eigen ongelijk op een steeds ongelukkigere bevolking. Hoe lang kan en zal dit doorgaan, voordat beleidsmakers bij zinnen komen en een einde maken aan hun dwaasheid?

Cor Wijtvliet

Bron: Joseph E. Stiglitz, Europe’s lapse of reason. Project-syndicate, January 8 2015

BELANGRIJK

– Bezoek ook de website van Cor Wijtvliet en lees meer door hem geschreven artikelen
– U kunt Cor Wijtvliet boeken voor een inspirerende spreekbeurt. Laat u verrassen!

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “Europa is blind voor eigen falen”

  1. Avatar

    Waarom dit jaar het definitieve herstel van de VS? Omdat men dat graag wilt, of omdat de gedachte zo is misschien? Het rationele is niet altijd de beste raadgever…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *