List & Bedrog: wij tegen zij

Terwijl de aandacht vooral uitgaat naar Griekenland, worden Amerikaanse burgers door Firma List & Bedrog beroofd van hun koopkracht. Sociale onrust kan volgens Martin Armstrong niet uitblijven.

De verhalen over Griekenland hebben aardig de media beheerst. De drachme zou opnieuw ingevoerd gaan worden en de euro was toe aan een opsplitsing tussen Club Med-landen en de noordelijke Eurolanden. En dat terwijl de euro in het afgelopen jaar (1 juli 2010 – 1 juli 2011) per saldo van $ 1,25 naar $ 1,44 gestegen is.

grafiek euro-dollar 1 juli 2011
grafiek euro-dollar 1 juli 2011

De Amerikanen zullen het ongetwijfeld heerlijk vinden dat de koersdaling van de dollar ondergesneeuwd wordt door het nieuws over de Eurozone. Maar zoals bekend hebben de Amerikanen genoeg zorgen op dit moment. Voor begin augustus moet er toch echt wat gebeuren met het schuldenplafond, willen de VS niet op financiële rampspoed afstevenen. Volgens sommigen betekent het schuldenplafond dat de dollar onderuit gaat. We weten vanuit het leerstuk van Socionomics dat nieuws trendmatig niet van invloed is op de dollarkoers. Het tekort op de lopende rekening als percentage van het GDP (het Amerikaanse Bruto Binnenlands Product) neemt soms toe terwijl de dollar daalt, maar het omgekeerde doet zich net zo goed voor. Zie deze grafiek over een periode van 30 jaar:

lopende rekening VS
lopende rekening VS

De spanning rondom de ophoging van het schuldenplafond neemt dus toe, maar dat wil niet zeggen dat de dollar ook verder gaat dalen. Wordt het plafond opgehoogd, dan weten we dat Amerika nog meer kan lenen dan het land al gedaan heeft. Op zich al een slechte ontwikkeling. Wat het echter nog erger maakt, is dat er plannen zijn om een besparing van $ 220 miljoen te realiseren door de berekening van het CPI (Consumenten Prijs Index-cijfer) te wijzigen. Dat kan niet anders betekenen dan dat het prijsinflatiecijfer lager zal uitvallen. Bij een lager CPI-cijfer, zijn de uitgaven immers ook lager en bereiken we minder snel het nieuwe, opgehoogde plafond.

Dat betekent tevens dat het CPI-cijfer nóg onbetrouwbaarder wordt als indicator van de koopkracht van de Amerikaanse dollar dan hij al was. Door de jaren heen is de berekeningswijze diverse malen aangepast. John Williams heeft al eens laten zien hoe groot de koopkrachtuitholling is wanneer nog steeds de vroegere berekeningswijze uit 1980 wordt gehanteerd.

Inflatie Amerika versus shadowstats
Inflatie Amerika versus shadowstats

Het verschil beloopt momenteel al zo’n 7%-8%. De werkelijke geldontwaarding van de dollar is dus vele malen groter dan het officiële cijfer suggereert. Dit geldt overigens niet alleen voor de dollar. Bij de euro is het niet anders. Wie zich wil beschermen tegen een munt die met de dag minder waard wordt, heeft allang zijn keuzes gemaakt en stappen gezet.

Er komt echter ook een moment dat de Firma List & Bedrog dit niet nog langer vol kan houden omdat het Amerikaanse volk het niet langer pikt. Martin Armstrong verwacht blijkens zijn laatste analyse ‘Borrowing from the rich’ in elk geval dat er tegen het jaar 2016 sprake zal zijn van massale sociale onrust. Volgens Armstrong is het tijd om keuzes te maken. Het is de investment bankers tegen het volk. Wij tegen zij. Heeft u al een keuze gemaakt?

Elmer Hogervorst
http://weblog.goudtekoop.nl

5 gedachten over “List & Bedrog: wij tegen zij”

 1. Firma List & Bedrog: IMF-topman Strauss Khan op bezoek bij de FED met de mededeling dat Griekenland niet te redden valt,de Fed wil tijd kopen dmv nog meer leningen,Strauss Khan is daar op tegen en op terugreis naar Europa om een ontmoeting te hebben met Angela Merkel ,om te melden dat ie niet inziet waarom Griekenland gered moet worden,lokt de CIA hem in de val,zet de hond een stuk vlees voor en hij bijt toe. Hup in de boeien en afvoeren, de Fransen spreken er schande over hoe dhr Khan behandelt word. Het is stil voor een aantal weken over Strauss Khan en inmiddels word Griekenland gered! Frappant opvallend dat nu ,na de redding van Griekenland,ineens bij de beschuldiging van dhr Strauss Khan twijfels zijn ontstaan.

 2. Menno van den Oever

  Een duivelse gedachte, die op een tweetal punten aanvechtbaar is.
  Toch bekruipt mij het gevoel, eerstens, dat Onno hier een griezelige waarheid zou kunnen beroeren en tweedens, hoe goed het is dat je een dergelijke gedachte mag uiten in onze vrije wereld.

 3. Eerst dachten we nog: hoe kan iemnd van zijn allure zich zo vergissen? Menigeen zou snappen dat hoge bomen veel wind vangen en in een glazen huisje wonen. Maar ja, iemand in Italie leeft ook maar raak. Voordat die wordt weggewerkt gaan er eeuwen voorbij.
  Dus: is de schrandere Khan er ingetuind? Was die dame beloond om hem in de val te lokken?
  Of – en dat zou ook nog waar kunnen zijn! – is de officier ineens omgekocht en was Kahn toch gewoon een domme jongen?
  Maar feit is: Griekenland helpen is flutobligaties kopen. We lopen nu alvast leeg in plaats van in de toekomst. We denken Griekenland te redden, maar plegen totale zelfmoord in beide gevallen. Het verschil is de snelheid waarin het plaatsgrijpt.
  Wat politici maar niet willen leren: laat banken gewoon vallen als ze niet deugen. De problemen lossen zichzelf vaak vanzelf op: laat de Grieken vallen, dan zorgt het volk zelf wel voor de opplossing. Die natuurlijk even vervelend is.

 4. James Althucher: de Dow gaat naar de 20000 punten de komende 18 maanden.
  Warren Buffet: Als de bouw gaat mee doen krijgen we een enorme stijging van de banen.

 5. Martin Armstrong krijgt gelijk : 6-18-11 was de bodem en de top komt op 8-12-13
  Roubini: “Perfect Storm” coming for global economy in 2013.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.