Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Op weg naar een Grote Hyperinflatoire Depressie

De Fed, onderleiding van de “Man van het Jaar” Ben Bernanke, heeft besloten om het rentetarief onveranderd te laten op 0 à 0,25%. Volgens de voorzitter zijn er – zoals steeds – hoopvolle signalen dat de Amerikaanse economie terug aantrekt. Maar dit zogenaamde herstel wordt telkens weer terug naar het rijk der fabelen verwezen als de feiten op tafel worden gelegd: een belabberde arbeidsmarkt, de bedrijfsinvesteringen op een laag pitje en natuurlijk een quasi stilstand in de kredietverlening.

De Fed maakt zich dan ook weinig zorgen over de toekomstige inflatoire risico’s. De neerwaartse economische risico’s zouden volgens de topman nog te groot zijn. Hier zou Bernanke de bal wel eens compleet misslaan. Het oneindig ‘bijdrukken’ en toekennen van dit gratis geld kan op termijn voor een tsunami van inflatie zorgen.

Ik wist de hand te leggen op het exclusieve rapport van John Williams, bekend van Shadowstats.com waar hij de meer realistische cijfers over de Amerikaanse economie uit de doeken doet. Zo berekent hij onder andere dat het huidige werkloosheidscijfer geen 10%, maar eerder 17 à 18% bedraagt!

Het rapport waarschuwt dat het Westen in het algemeen, en de VS specifiek, op weg is naar een 2de Grote Depressie, met ditmaal geen deflatie maar hyperinflatie als bindmiddel: een Grote Hyperinflatoire Depressie.

Ik neem er enkele opmerkelijke quotes uit:

“De huidige Amerikaanse financiële markten, het  financiële systeem en de economie blijven zeer instabiel en kwetsbaar voor onverwachte schokken. De Federal Reserve wijdt zich volledig aan het voorkomen van deflatie door het devalueren van de dollar. Het resultaat van deze inspanningen kan men terugzien in (voorzichtige) verkoopdruk van de Amerikaanse munt en in de sterke prijsstijging van goud.”

“De intensivering van de economische crisis en de solvabiliteit, en de reacties van zowel de Amerikaanse regering als de Federal Reserve in de afgelopen twee jaar, hebben de solvabiliteitsproblemen van de regering verergerd waardoor de timing van mijn schatting op een hyperinflatie is opgeschoven naar de komende vijf jaar. Eerder ging ik uit van de periode 2010 tot 2018. Het risico op het uitbreken van hyperinflatoire crisis zou zelfs al volgend jaar kunnen opduiken!”

Zimbabwe als voorproefje…

Zimbabwe als voorproefje

Williams presenteert tevens de Zimbabwe hyperinflatie-episode als de casestudy waar de historicus Bernanke zich had moeten richten, in plaats van uitgebreide studies te doen over de Grote Depressie in de jaren ‘30.

De cumulatieve devaluatie van de Zimbabwaanse dollar was zo groot dat een stapel 100.000.000.000.000.000.000.000.000 (26 nullen) twee dollarbiljetten op de piek van de hyperinflatie nodig waren om dezelfde waarde te verkrijgen gelijk aan een 2$ biljet van Zimbabwe in 1978.”

De mogelijke problemen die hieruit voortvloeien zijn dramatisch: voedseltekorten, toeleveringsproblemen, cash- en/of kredietkaarten die het niet doen, … Kortom, John Williams voorspelt niets meer of niets minder dan een financieel Armageddon! U kan het volledige (Engelstalige) rapport downloaden op mijn website. Slaan het op, print hem uit en lees het eens op uw gemak:

www.slimbeleggen.be/hyperinflatie

hyperinflation special report
hyperinflation special report

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

4 reacties op “Op weg naar een Grote Hyperinflatoire Depressie”

 1. Avatar

  Ik citeer uit S.J.Puetz “The impact from a central bank’s credit policy is perhaps the most misunderstood factor in the study of economics. The majority believes easy credit from the Federal Reserve and expanding deficits by the federal government will quickly lead to price inflation. Because of this belief, and because of the Federal Reserve’s ballooning balance sheet, a large number of investors have recently embraced “inflationary hedges” and “inflationary investments” aimed at protecting their wealth against monetary depreciation.

  The truth about Federal Reserve expansion policies; however, is significantly different from perceptions. A more correct assessment of expanding credit is this…. The United States has transformed its monetary system into one that’s credit-based. In such a system, the aggregate level of debt influences price trends. Furthermore, in a credit-based economy, a creditor lends money to a debtor. At that instant, the creditor holds a monetary asset that fluctuates in value. The debtor normally uses the proceeds to purchase goods, services, or investments. From the debtor’s perspective, the immediate impact from this loan is twofold: (a) Spending power is enhanced in the short-term, and (b) as loan payments begin, disposable income is reduced over the long-term.

  When new credit being issued exceeds old credit being paid off, it creates inflationary pressure during the months immediately following the lending. Additionally, excessive lending creates steady, continual deflationary pressure once loan repayments begin. Over the long-term, every short-term inflationary benefit is offset by an equal and opposite looming deflationary force. That’s why, throughout history, great credit inflations (bubbles) always end with prices crashing back down to a level roughly equal to the level at the start of the inflation.”

  Belangrijk genoeg om te beseffen dat er geen overeenstemming is met ‘hoge inflatie’. Ik geloof dat die er wel komt maar na de deflatie.

 2. Avatar

  @ Henk Korbee

  Puetz gaat er vanuit dat inflatie wordt veroorzaakt door krediet en dat is niet juist. Of de rest van zijn betoog nog klopt weet ik niet.

  Als je iets zinnnigs wil aanhalen kan je dat beter van websites als http://mises.org/ doen.

 3. Avatar

  Belangrijk is het om de rente in Amerika in de gaten te houden. Indien de rente tot 2012 laag blijft, dan zie ik nog geen inflatie op korte termijn. Ik geloof eerder in deflatie en een sterkere dollar, dan hyperinflatie.

  Iedereen heeft het over de dollar die gaat crashen, maar de euro is volgens mij veel minder sterk. De dollar is niet aan het stijgen, maar de euro verzwakt. Vergelijk de euro maar eens met een aantal andere valuta. De Euro verliest tenopzichte van bijna elke andere munt, waarde. Dus niet zo focussen op de Dollar, maar houd de Euro goed in de gaten.

  De AEX noteerde op 16-okt op € 328,51
  29-dec een dayhigh op € 338,22
  verschil is van bijna 3% hogere top.
  Verschil is valuta van bijna -6%

  Heden noteren we € 335,33 ofwel in Euro’s staan we 2% hoger, maar de Euro is minder waard.

  AEX in Dollars
  16-okt $ 489,48
  29-dec $ 483,65
  31-dec $ 479,52

  Dus zo te zien heeft de AEX nog geen hogere top neergezet. Volgens mij is de AEX allang aan het dalen, indien de index in goud wordt uitgedrukt. Heeft iemand toevallig een grafiek van de AEX uitdrukt in goud? Daar ben ik wel benieuwd naar.

  Uiteindelijk zal er inflatie ontstaan, maar mogelijk pas over enkele jaren. Mogelijk wordt dat de motor achter stijgende beurzen, om de grondstofbubbel op te blazen die ergens in 2015 in elkaar klapt. Misschien zien we dit jaar al de bodem, maar dat zou ook pas 2012 kunnen zijn. Ik ga nu uit van eind 2010/begin 2011 en pas daarna inflatie.

  Indien nu inflatie optreedt, dan knalt de rente omhoog net als eind jaren 70 begin jaren 80. We gaan weer naar een hypotheekrente van 10 tot 15% per jaar. Indien dat gebeurt, dan stort de vastgoedmarkt in Nederland in elkaar en krijgen we uitiendelijk alsnog deflatie.

  Eigenlijk maakt het dus niks uit. Of huizen dalen in waarde door deflatie, of de rente stijgt vanwege inflatie en we krijgen alsnog een daalde huizenprijzen.

  Ik geloof niet in een inflatoire depressie. Deze crisis draait om krediet en kan alleen maar worden opgelost door deflatie om weer terug naar het begin te gaan. Inflatie was grotendeels de oorzaak van een DOW Jones van 14.000. Vastgoedbubbel, olie $ 140 en noem maar op. Dus we hebben al inflatie gehad. Dat was zogenoemd onze fictieve groei.

  De jaren ’30 draaide ook om kredietexpansie en veel kopen op krediet, voornamelijk aandelen. Dat terug draaien was deflatoir.

  Zimbabwe kwam vanwege het terugtrekken van het IMF. Toen gingen de geldpersen aan. Weimar door oorlog en gelddrukken. Ofwel goederen waren schaars en moeilijker te krijgen. Geld kwam toen sneller in de economie terecht, dan nu. Nu printen ze geld om het in elkaar klappen van de economie tegen te houden, dus al het geld valt in een zwart gat.

  Ik denk dat een crisis met krediet altijd zal leiden tot deflatie, aangezien de afgelopen kredietexpansie heeft geleid tot inflatie.

  De hele wereld is gebouwd op krediet en dat zal in elkaar storten met een deflatoir effect. Geen inflatoir. Inflatie komt door een overschot aan geld, maar we spreken over een overschot aan krediet.

  Wanneer iemand 100.000 leent en het onderliggend object is 150.000 waard, dan is er niks aan de hand. De bank heeft dan een activa van 150.000 op de balans en de lener een overwaarde van 50.000.

  Wanneer de overwaarde wordt gebruikt door de consument, dan is er feitelijk geld uit het niets gecreëerd en komt in de economie terecht. Dat zorgt dan voor inflatie. (zoals olie $ 140). We hebben nu een periode van jaren achter de rug met hoge inflatie, dus deflatie blijft het grootste probleem.

  Indien we het nu omdraaien. Dan blijft de lening staan van 100.000, terwijl het object nu nog maar 75.000 waard is. De bank moet dus afschrijven op de balans. Indien de persoon zijn woning verkoopt, dan ontstaat er een restschuld bij de bank. Dat geld wordt dus feitelijk uit de economie ontrokken en resulteerd in deflatie.

  Tenminste zo zie ik het. Ik weet niet of ik het zo goed heb, maar ik kan beter een deflatoire depressie onderbouwen dan inflatoir.

  Ofwel alle activa wordt eerst minder waard en daarna ontstaat pas inflatie. Dus een groot gedeelte van waarde zal verdwijnen. Daarna zal de rest van de schulden worden weg geinflateerd. Dus ik zie inflatie pas ontstaan nadat er een bodem is en dat kan nog even duren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *