Bankcrisis VS escaleert: druk op autoriteiten stijgt

De financiële toezichthouders in de VS staan onder toenemende druk om in te grijpen en de crisis bij regionale banken te kalmeren, na nieuwe turbulentie.

De situatie in de Amerikaanse bankensector is op zijn zachtst gezegd niet eenvoudig. Bijna dagelijks gaat er een ander instituut op de knieën. De druk op de financiële toezichthouders neemt na de recente turbulentie steeds verder toe. Er wordt gevraagd om actie te ondernemen en de crisis te kalmeren.

Bankanalisten en managers aan Wall Street dringen er bij regelgevende instanties op aan om snel meer bescherming te bieden voor bankdeposito’s en ook verdere stappen te overwegen. Zij zijn van mening dat alleen een krachtige interventie de bankencrisis kan stoppen.

Om de keten te stoppen voordat er meer ineenstortingen plaatsvinden, is het misschien tijd dat het ministerie van Financiën en de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, actie ondernemen en een soort veiligheidsnet creëren, aldus Erika Najarian, bankanaliste bij de Zwitserse grootbank UBS in een studie.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft echter verklaard dat het de beursontwikkelingen nog steeds “nauwlettend volgt”. Het bankensysteem beschikt over aanzienlijke liquiditeit en de instroom van deposito’s is stabiel.

Het Amerikaanse bankenbeven begon in maart toen klanten massaal geld van de regionale banken Silicon Valley Bank (SVB) en Signature Bank afhaalden. Toen de Californische SVB instortte, hadden klanten daarvoor binnen slechts vijf uur tijd $ 42 miljard aan geld van hun rekeningen opgenomen. Het was de grootste bankencrisis sinds de mondiale financiële crisis van 2008. De in New York gevestigde Signature Bank ging twee dagen na de SVB failliet.

De Amerikaanse regionale banksector is op zoek naar oplossingen om de huidige situatie te kalmeren en de stabiliteit te herstellen. Hopelijk zullen de autoriteiten snel de juiste stappen zetten om de huidige financiële onrust te beperken en de Amerikaanse economie te beschermen.

Bron: https://www.heise.de/news/US-Regionalbanken-taumeln-Druck-auf-Behoerden-steigt-6557005.html

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.