AI bedreigt een kwart van de banen

Kunstmatige intelligentie (AI) verandert de manier waarop mensen werken. Soms is dat positief, soms negatief. Maar hoe groot is het risico dat AI onze banen overneemt?

OESO: 27% van de banen kan geautomatiseerd worden

Volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) kunnen 27% van de banen in de toekomst geautomatiseerd worden door AI. De organisatie voegde eraan toe dat er tot nu toe weinig bewijs is dat AI de arbeidsmarkt aantast, maar dat dit kan veranderen naarmate de AI-revolutie blijft groeien.

Niet alle banen lopen het risico om vervangen te worden door AI. Zoals de OESO opmerkt, zijn banen met een hoog risico diegenen die meer dan 25 van de 100 vaardigheden en capaciteiten gebruiken die door AI-experts als automatiseerbaar worden beschouwd.

Werknemers vrezen voor hun baan door AI

Volgens een OESO-enquête onder 5.300 werknemers bij 2.000 bedrijven in zeven lidstaten, vreest 60% van de werknemers zijn baan te verliezen door AI in het volgende decennium. De enquête ging vooraf aan de opkomst van generatieve AI-technologieën zoals ChatGPT. Om die reden zou dit percentage aan de lage kant kunnen zijn.

Ondanks de heersende bezorgdheid, meldde twee derde van degenen die al samenwerken met AI dat automatisering hun werk minder gevaarlijk of eentonig maakte.

Beleid moet werknemers beschermen en ondersteunen

Het uiteindelijke effect van AI op de beroepsbevolking en de balans tussen voordelen en risico’s zal afhangen van beleidsbeslissingen, merkt OESO-secretaris-generaal Mathias Cormann op.

Cormann benadrukt de noodzaak voor overheden om werknemers te helpen zich voor te bereiden op en te profiteren van door AI veroorzaakte veranderingen. Beleidsmaatregelen zoals minimumloonbepalingen en collectieve onderhandelingen kunnen loondrukken als gevolg van AI verminderen, terwijl werknemersrechten door overheden en toezichthouders moeten worden geprioriteerd om mogelijke uitbuiting door AI tegen te gaan.

Conclusie: AI verandert snel de wereld van werk

AI-technologie verandert snel de manier waarop mensen leven en werken. Met zoveel banen die schijnbaar een hoog risico lopen, zullen de komende jaren een beter idee geven van wat de toekomst in petto heeft wat betreft de impact van AI op de werkgelegenheid als geheel. ChatGPT en andere AI-bedrijven groeien elke dag meer omdat bedrijven over de hele wereld de technologie gebruiken om een voorsprong te krijgen. Zo gebruiken startups zoals Thumzup AI om marketing te democratiseren en het rendement op advertentie-uitgaven te verhogen.

Dit artikel is gebaseerd op het rapport “The Future of Work and Skills in the Age of Artificial Intelligence” van de OESO, dat hier te vinden is: https://www.oecd.org/going-digital/ai/the-future-of-work-and-skills-in-the-age-of-artificial-intelligence.htm

Het originele artikel verscheen oorspronkelijk op Benzinga.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.