Aantal leenaanvragen stijgt fors

Uit het Leenonderzoek van Independer blijkt dat het aantal leenaanvragen in Nederland vorig jaar met bijna 18% is gestegen. Voor dit onderzoek werden tienduizenden aanvragen geanalyseerd. Het gewenste gemiddelde leenbedrag ligt op maar liefst €14.330 euro. In dit artikel worden de belangrijkste bevindingen van het onderzoek gepresenteerd, evenals de factoren die deze stijging mogelijk hebben gemaakt.

Autoleningen en verbouwingen zijn het populairst

Een leenaanvraag voor een auto is het meest voorkomend, gevolgd door een verbouwing van het huis en het aflossen van een andere lening. Het hoogste bedrag dat Nederlanders willen lenen is voor de verbouwing van het huis, gemiddeld €16.945 euro. Het aantal aanvragen voor dit doel steeg met maar liefst 33,7%.

Stijgende huizenprijzen en energiekosten stimuleren verbouwingen

Volgens Guido Rodenburg, expert geld lenen van Independer, kiezen Nederlanders vaker voor het verbouwen van hun huis vanwege de krappe woningmarkt en het verduurzamen van hun woning vanwege de gestegen energiekosten.

Autoprijzen stijgen, autoleningen ook

Het aantal aanvragen voor een autolening is gestegen met 32,6% en het gemiddelde leenbedrag voor een auto ligt op €14.156 euro. De stijging van de prijzen van zowel nieuwe als tweedehands auto’s is hier de belangrijkste reden voor.

Regionale verschillen in leenbedragen

Er zijn grote regionale verschillen in de gewenste leenbedragen. Utrecht wilde gemiddeld het hoogste bedrag lenen, namelijk €16.388 euro. Ook in Noord-Holland (€15.744 euro) en Flevoland (€15.320 euro) werden flinke bedragen aangevraagd. De drie provincies waar gemiddeld de laagste bedragen werden aangevraagd zijn Drenthe, Limburg en Groningen. In Groningen werd van alle provincies gemiddeld het laagste bedrag aangevraagd, namelijk €14.296 euro.

Conclusie

Het aantal aanvragen voor leningen is in heel Nederland gestegen met 17,54% ten opzichte van 2021, wat volgens Independer een flinke stijging is. De aanvragers worden altijd gewezen op de risico’s van het lenen en er wordt gekeken naar de inkomsten, uitgaven, bezittingen en gezinssituatie van de aanvragers voordat een lening wordt toegekend. Het onderzoek is gebaseerd op aangevraagde leningen die niet allemaal zijn toegekend.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.