Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Wordt water handelswaar?

Het kon niet uitblijven. Water zou zomaar een nieuw hot item kunnen worden als het gaat om ESG-beleggingen. Een aantal grote institutionele beleggers heeft het Valuing Water Financial Initiative gelanceerd. Hun doel is om bedrijven, die eindeloos veel water gebruiken en/of vervuilen, dicht op de huid te gaan zitten. Het gaat dan om corporates als Nestle, Chiquita en Levi Strauss.

Het denken van deze groep is, dat water verkeerd beprijsd is en daarom verkeerd gewaardeerd. Het beste is dus misschien om handelsschema’s te ontwikkelen zoals nu geprobeerd wordt met CO2.

Dat klinkt leuk en aantrekkelijk, maar er zitten nogal haken en ogen aan. In de meeste delen van de wereld is water geen privébezit en dat maakt het scheppen van concurrerende markten moeilijk. Bovendien is toegang tot schoon en kwalitatief goed drinkwater een fundamenteel mensenrecht. Handelsschema’s lijken dan niet automatisch de beste oplossing.

En dan zijn er nog waarderingsproblemen. Volgens Barclays is water erg ondergewaardeerd en liggen de kosten vele malen hoger. Toch denkt een partij als Franklin Templeton dat dit nog maar deels waar is. De vermogensbeheerder wijst bijvoorbeeld naar Constellation Brands die heeft recentelijk een impairment moeten nemen van $ 666 miljoen, omdat een brouwerij in Mexico geen doorgang kon vinden, omdat er ruzie was over waterrechten.

Investeringen in bepaalde assets kunnen zomaar waardeloos worden vanwege de droogte. Een dreigend voorbeeld daarvan zijn de waterkrachtcentrales aan de Yangtze. De lage waterstand maakt dat deze centrales niet meer functioneren. De schade zou wel eens kunnen oplopen tot $ 15,5 miljard.

Kortom bedrijven en beleggers doen er goed aan om beter te gaan kijken naar mogelijke waterrisico’s in de bedrijfsvoering. Los daarvan bedrijven en overheden doen er goed aan kritischer te worden. Immers, als een grondstof een heel lage of helemaal geen waarde wordt toegedicht, dan hebben mensen mensen de neiging die grondstof nodeloos te verspillen.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *