ESG is kiezen voor de lange termijn

Het lag voor de hand. De belangstelling voor ESG-beleggen is in 2022 hard teruggelopen. Veel (institutionele) beleggers wilden afgelopen jaren best ‘groen investeren’. Voorwaarde was wel dat groene investeringen de markt zouden verslaan. Dat was geen zware opgave. Veel ESG-fondsen zaten vol technologie.

In 2022 raakte technologie om allerlei redenen uit de gratie en dus kozen veel beleggers al dan niet stiekem voor andere beleggingen, bijvoorbeeld cyclische fondsen. Het bekendste voorbeeld is misschien wel BlackRock dat ineens oordeelde dat fossiele beleggingen weer aan te raden waren.

De VN heeft 17 aandachtsgebieden bepaald is haar Sustainable Development Goals (SDG). Bij de Kritische Belegger hebben we voor u 5 aandachtsgebieden geselecteerd waaruit u als kritische belegger vooral uw voordeel kan halen.

Duurzaam beleggen is al lang geen niche markt meer. Het afgelopen decennia hebben bedrijven het milieu hoger in het vaandel genomen en investeringen zijn (met name de afgelopen jaren) flink gestegen.

De groene investeringsgolf staat voor de deur en de belegger mag deze niet missen. Duurzame investeringen zijn niet alleen beter voor mens en planeet, maar zullen financieel in veel gevallen nog lang rendabel blijven. Vraag het rapport gratis en vrijblijvend aan!

 

Heel Gallië, nee, een klein dorp, hield stand (Asterix)! Dat is ook het geval bij ESG-beleggen. Een niet onaanzienlijke groep beleggers blijft achter hun keuze staan. Het gaat dan vooral om family offices, zoals onderzoek van de Savanta Research company laat zien. Deze family offices houden de lange termijn in het oog en laten zich daarbij niet afleiden door korte termijn volatiliteit.

Ze zien ook in het huidige tijdsgewricht kansen voor morgen. De hoge energieprijzen, de afhankelijkheid van Russisch gas en de oorlog in Oekraïne moet in hun ogen een wake-up call zijn om zwaar in alternatieven te gaan investeren. Die moeten tegelijkertijd het bereiken van de doelstellingen van Parijs in 2050 mogelijk maken.

Dat betekent dan ook investeren in bijvoorbeeld een groene infrastructuur en in materialen voor groen bouwen. Het klinkt misschien allemaal wat idealistisch!

Family offices kunnen zich zo’n houding ook veroorloven. In tegenstelling tot veel institutionele beleggers hoeven ze niet jaar op jaar een optimaal beleggingsresultaat te behalen. De stuwende leidraad is de toekomst van de familie. Juist bij veel erg vermogende families lijkt een generatiewisseling aan de gang, waarbij jongere generaties aan het roer komen staan. Die kijken anders, progressiever, naar beleggen dan hun ouders en grootouders. Hun belangen zijn ook anders als het bijvoorbeeld om klimaatverandering gaat.

Laten we eerlijk zijn. Het kan zomaar dat de keuze voor renewables, waterstof, groene materialen en groene chemicaliën de winnende kaart van morgen blijkt te zijn. Kiezen voor de korte termijn is meestal de slechtst denkbare optie. Fossiel heeft echt zijn tijd gehad.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.