Daarom blijven duurzame investeringen boomen !

Duurzaam beleggen is een megatrend die niet meer zal verdwijnen. De vraag neemt al jaren enorm toe. Particuliere beleggers krijgen een steeds groter aanbod van duurzame ETF’s. Want steeds meer beleggers begrijpen nu dat duurzaamheid niet betekent verlies van rendement.

Het zet door, de trend naar duurzame investeringen is niet te stoppen. Duurzame investeringen zijn booming. Veel internationale investeerders hebben duurzaamheid allang tot de nieuwe standaard uitgeroepen. Daarnaast zijn ESG-criteria een effectief hulpmiddel in een holistisch beleggingsproces en kunnen ze worden gebruikt in het voordeel van beleggers. ESG staat voor Environment, Social en Governance. Er wordt bedoeld een investering die in harmonie is met het milieu, het maatschappelijk welzijn en een gematigde bedrijfsvoering.

De groene investeringsgolf staat voor de deur, wij hebben een rapport rapport opgesteld hoe u hierop kunt inspelen. Vraag het gratis aan.

VN-duurzaamheidscriteria
De doelen van de Verenigde Naties vormen de belangrijkste richtlijnen op het gebied van duurzaamheid Deze 17 mondiale doelen voor duurzame ontwikkeling van Agenda 2030, de Sustainable Development Goals (SDG’s), zijn gericht op iedereen: overheden wereldwijd, maar ook het maatschappelijk middenveld, de private sector en de wetenschap. In onderstaande grafiek hebben we 17 duurzaamheidsdoelen voor je samengevat.

ESG ETF’s op recordjacht
Cijfers van ETFGI laten zien hoeveel vraag naar duurzaamheid is. Het onderzoeks- en adviesbureau meldde eind februari dat het wereldwijde ESG ETF-volume $ 378 miljard bereikte. Ter vergelijking: in 2016 was de waarde nog 23 miljard dollar. In de jaren die volgden nam de vraag sterk toe. In 2019 was dat 78 miljard, in 2020 was het al 203 miljard dollar.

Professionals investeren duurzaam
Duurzaam beleggen is niet alleen iets voor particuliere beleggers met een groen geweten. Vooral beleggingsprofessionals vertrouwen op duurzaamheid. Zelfs de meerderheid van de institutionele beleggers gaat ervan uit dat hun sector de komende jaren vooral ESG-beleggingen zal uitvoeren met behulp van passieve producten zoals ETF’s, zo blijkt uit verschillende onderzoeken. “Voor het groeiend aantal beleggers dat wil beleggen in fondsen met een ESG-aanpak, is het duidelijk dat ETF’s hiervoor steeds belangrijker worden. Beleggers waarderen ETF’s vaak in de eerste plaats als een goedkoop en eenvoudig beleggingsproduct”, zegt Gary Buxton, hoofd van Greater EMEA ETF’s en Indexed Strategies bij Invesco .

Politiek stimuleert duurzaamheid
De politieke actoren in de Europese Unie beschouwen duurzaamheid al lang als hoog op de agenda. Een andere aanjager van duurzaam beleggen zit al meer dan anderhalf jaar in het Witte Huis. De Amerikaanse president Joe Biden staat open voor een duurzame herstructurering van de Amerikaanse economie.

Geen opbrengstmoordenaar
Goed geweten en slecht rendement? Dat is beslist niet het geval. Het goede is niet het domme. “Meer dan 2.000 wereldwijd uitgevoerde onderzoeken – waaronder Amundi-onderzoeken – hebben aangetoond dat het in acht nemen van duurzaamheidsaspecten de prestaties niet schaadt. Integendeel, duurzaamheidsaspecten en ESG-criteria kunnen, indien pragmatisch gebruikt, de prestaties verbeteren”, zegt Thierry Bogaty, hoofd ESG/SRI bij Amundi.

Beleggers maken zich vaak zorgen over een verhoogde tracking error van hun geselecteerde benchmark en de kosten van een overstap naar een geschikt ESG-product. In een paper van SSGA die volgt op een eerdere studie van Flow Traders in 2021, lieten de profs van State Street Global Advisors (SPDR) zien dat deze angsten vaak ongegrond zijn.

Bron: ExtraETF

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.