Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Big-tech in een duurzaam portofolio

Big-tech bedrijven zijn vooral de laatste jaren veelal onder vuur komen te liggen door hun groeiende CO2-voetafdruk. Terwijl de verschillende grote big-tech bedrijven verschillende acties ondernemen om te verduurzamen zijn ze in hun uiteindelijke beloftes toch enigszins over een kam te scheren. Veel van de grote bedrijven (Microsoft, Google, Facebook) hebben een belofte gedaan om CO2 neutraal of zelfs -negatief te zijn voor het einde van 2030, Amazon loopt 10 jaar achter in deze belofte. Een belofte van een big-tech bedrijf betekend echter niet altijd dat dit ook de realiteit gaat zijn, zoals we meerder malen ervaren hebben in de recente geschiedenis.

De CO2 bijdrage van big-tech

In totaal moet de industrie een bijdrage van ongeveer 0,3% van de totale CO2 uitstoot voor zijn rekening nemen. Dit lijkt vrij weinig, echter komt vrijwel alle CO2 uitstoot van productie, deze bedrijven zitten grotendeels of volledig in de service industrie. Zoals vaak zijn de statistieken ook flexibel interpreteerbaar. De extensie van de arm van de industrie bijvoorbeeld, de grondstoffen, nano-chips, processoren en andere elementen die cruciaal zijn voor het opereren van de servers en andere apparatuur is lastig te bepalen. In sommige gevallen vrijwel onmogelijk om te achterhalen. Hierbij gaan geruchten rond dat dit ook bewust kwaadwillig achtergehouden wordt.

Ethische multinationals

Ik heb eerder geschreven dat de intentie van bedrijven binnen de industrie over een kam geschoren kon worden. Dit is echter louter de intentie. Microsoft is bijvoorbeeld al CO2 neutraal sinds 2012 en Google heeft al enorme stappen gezet om te verduurzamen, welteverstaan dat het geschat wordt dat Google alleen ongeveer 1% van de wereldwijde energievoorziening verbruikt (waarvan Google zegt dat het 100% groene stroom is). Hiernaast heeft ook Apple in 2017 de claim gemaakt dat 100% van hun energie duurzaam is. Hierbij wordt een groot gedeelte van het research en development budget beschikbaar gemaakt voor verduurzaming.

Fairphone

Een minder bekende speler is Fairphone, het Nederlandse bedrijf met hoofdkwartier in Amsterdam is meerder malen geprezen voor hun bedrijfsprocessen. Niet alleen met betrekking tot uitgesproken ambitie, maar ook bijvoorbeeld transparantie is Fairphone een bedrijf waar veel anderen in big-tech een voorbeeld aan kunnen nemen. Houd hierbij wel rekening dat Fairphone een klein bedrijf is, de trend is doorgaans dat bij snelle expansie duurzaamheid van secundaire belangrijkheid is. Dat maakt echter aanvankelijk niet uit voor jouw duurzame portfolio.

Past big-tech in een duurzaam portfolio?

Ja, kortgezegd kan dit zonder problemen. Vrijwel elk big-tech bedrijf zal met een vergelijkbare boodschap komen: ”wij zijn, of willen per 20XX energie neutraal zijn, grondstofconsumptie verminderen en transparant zijn voor iedereen”. Wanneer iedereen dezelfde belofte maakt wordt de connotatie van de boodschap sterk verzwakt. Zorg bij het samenstellen van jouw portofolio dat de techbedrijven waar jij in geïnteresseerd bent ook daadwerkelijk al afzienbare stappen gezet hebben. Veel van de multinationals in de technologie sector hebben bakken met kapitaal, hiervan is het niet minder dan terecht dat een groot gedeelte uitgegeven wordt aan verduurzaming.

De big-tech industrie claimt de toekomst te zijn. Wanneer ze beweren dat hun producten en vooral services van groeiende belangrijk zijn is het destemeer van groot belang dat deze bedrijven verduurzamen. Zoek aandelen die transparantie hoog in het vaandel hebben. Er zijn tal van onafhankelijke, kritische spelers die fungeren als watchdogs over de verduurzaming van verschillende industriën. De transparantie van bedrijven die gecontroleerd worden door deze onafhankelijke partijen is het enige wat nodig is om hun woord te geloven.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *