Je Ferrari betalen met crypto?

De zin “Wilt u met crypto betalen?” zou wel eens steeds populairder kunnen worden in het digitale landschap van morgen. In de begindagen van cryptovaluta’s waren crypto-only evenementen een statement van ideologische puurheid, wat het einde van de fiatdominantie aangaf. Naarmate het crypto-ecosysteem echter volwassener wordt, hebben gebruikers nu de flexibiliteit om de betalingsmethode van hun voorkeur te kiezen. In dit artikel duiken we in de ontwikkeling van cryptobetalingen, beoordelen we de gebruikerservaring en vragen we ons af of het traditionele fiattransacties overtreft.

Crypto-betalingen halen de krantenkoppen

Betaal voor je Lambo (ook wel Lamborghini genoemd) en uw Ferrari en rijd in stijl naar de film via uw bitcoin. Gelukkig is dit tegenwoordig allemaal mogelijk. Luxe autofabrikanten zoals Ferrari hebben zich onlangs aangesloten bij de cryptorevolutie, waardoor klanten hun droomauto’s kunnen kopen met digitale bezittingen. De beslissing van Ferrari werd ingegeven door de marktvraag en een erkenning van de beleggingen van hun klanten in cryptovaluta’s. Hoewel Tesla de betalingen met bitcoin in 2022 kortstondig opschortte vanwege zorgen over het milieu, blijkt uit recente gegevens dat bijna 60% van de energie voor het minen van bitcoin afkomstig is van hernieuwbare energiebronnen. Hierdoor kunnen sommige van deze zorgen worden weggenomen. Nu de meeste toonaangevende cryptovaluta’s overgaan op Proof-of-Stake, wordt het energieverbruik nog verder teruggedrongen. Dit zou de deur kunnen openen voor een bredere acceptatie door bedrijven zoals Tesla.

Zijn de zorgen over het milieu gerechtvaardigd? Niet echt… tenminste, niet meer. Bijna 60% van alle energie die voor het minen van bitcoin wordt gebruikt, is afkomstig van hernieuwbare bronnen (CCAF, gegevens per juli 2023). Naast bitcoin zijn de meeste andere toonaangevende cryptovaluta’s gebaseerd op Proof-of-Stake, waardoor er aanzienlijk minder energie nodig is. Wij verwachten dat bedrijven, waaronder Tesla, crypto binnenkort op grotere schaal zullen gaan accepteren.

BitPay, een toonaangevende verwerker van cryptobetalingen, licht de groeiende trend van cryptotransacties toe. In de afgelopen zes maanden heeft BitPay meer dan 360.000 transacties gefaciliteerd, wat de toenemende acceptatie van digitale beleggingen in verschillende sectoren benadrukt.

Crypto Betalingen naar percentage en aantal transacties
Crypto Betalingen per Sector

Hoe kan crypto worden uitgegeven?

Directe ontvangst van crypto brengt de verantwoordelijkheid van het beheren van de private keys met zich mee, een taak die veel bedrijven intern niet aankunnen. Om deze kloof te overbruggen, zetten betalingsdienstaanbieders crypto om in fiat voordat ze het overdragen aan verkopers. Hoewel dit voor een soepel transactieproces zorgt, brengt het wel wat kosten met zich mee, waaronder conversie- en servicekosten. Bezorgdheid over de regelgeving in de VS kan verklaren waarom bedrijven zoals Ferrari de voorkeur geven aan deze indirecte aanpak. Gebruikers betalen gewoon met hun betaalkaart (meestal Visa of Mastercard) die gekoppeld is aan hun cryptowallet en de verkoper komt nooit rechtstreeks in contact met de cryptovaluta. Dit opent ook de mogelijkheid om met iets anders te betalen, zoals getokeniseerde bezittingen zoals onroerend goed of zelfs getokeniseerde effecten. Met andere woorden, u hoeft geen fiat te bezitten om betalingen te doen.

In de loop der jaren is de gebruikerservaring van cryptowallets en opslagmogelijkheden opmerkelijk verbeterd. Een breder scala aan wallets, variërend van cloud-gebaseerde tot koude opslagoplossingen, komt tegemoet aan verschillende gebruikersvoorkeuren. Gebruiksvriendelijke toepassingen zoals Trust, Metamask en Coinbase hebben de toegang tot crypto ontsloten en zijn overgegaan van complexe tools naar naadloze integraties met populaire DApps.

Ondanks de vooruitgang vertegenwoordigen cryptobetalingen een relatief klein deel van de totale transacties. Een aanzienlijk aantal cryptoliefhebbers kiest ervoor om hun beleggingen te ‘hodlen’ of deel te nemen aan DeFi-liquiditeitsvoorziening in plaats van ze te gebruiken voor dagelijkse aankopen. Volgens Worldpay FIS bedroeg het wereldwijde P2B-transactievolume van crypto’s in 2022 meer dan $ 11,6 miljard, goed voor slechts 0,19% van het wereldwijde e-commercevolume. Slechts 18% van de respondenten in een enquête gaf aan crypto te gebruiken voor goederen en diensten, terwijl 77% het vooral als een belegging zag.

Terwijl we door het zich ontwikkelende landschap van cryptobetalingen navigeren, is het duidelijk dat er nog veel ruimte voor groei is. Met verbeterde gebruikerservaringen, bredere acceptatie door industrieën en een verschuiving naar milieuvriendelijke miningmethoden zijn cryptobetalingen klaar om een grotere rol te spelen in het vormgeven van de toekomst van financiën en handel. De vraag “Wilt u met crypto betalen?” zou wel eens een alledaagse vraag kunnen worden, die de groeiende prominentie van digitale middelen in ons dagelijks leven weerspiegelt. Het zou ook kunnen dat de keuze voor een betaalmethode volledig geabstraheerd wordt en in plaats daarvan vervangen wordt door een enkele kaart die ‘Pay-with-Anything’ functionaliteit biedt waarbij een algoritme in real-time de meest optimale route kiest om voor het product of de dienst te betalen.

Geschreven door Menno Martens, Crypto Specialist and Product Manager bij VanEck

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.